Ülkemiz 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 büyük depremle sarsıldı. Yaşanan felaket milyonlarca insanımızı etkiledi.
İbn Haldun Üniversitesi olarak depremin hemen ardından depremzedelerimiz için yardım çalışmalarımız başladı. Ayni ve nakti yardımların yanı sıra psikososyal destek ve psikolojik ilk yardım konusunda uzman gönüllülerimiz bölgeye hareket etti.
İbn Haldun Üniversitesi Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (İPAM) bünyesinde alanında saygın bir yere sahip akademisyenlerimizin rehberlik ve gözetiminde, klinik psikoloji doktora ve yüksek lisans programları mezunlarımız ile doktora tez dönemi öğrencilerimizden 53 kişilik uzman bir ekip oluşturuldu.
Gönüllü ekibimiz şu ana kadar yaklaşık 7500 depremzedemize ulaştı. Çalışmalar arasında her yaş grubuna yönelik psikolojik ilkyardım, çadır ziyaretleri, bireysel görüşmeler, ergenlere yönelik terapötik grup çalışmaları ve çocuklara yönelik etkinlikler önemli bir yer tuttu.
Şimdiyse bu çalışmalar önemli bir aşamaya taşınıyor. İbn Haldun Üniversitesi Psikolojik Araştırmalar Merkezi (İPAM), Zakat Foundation of America, Adıyaman Valiliği, AFAD ve Adıyaman Belediyesi'nin katkılarıyla Adıyaman Psikoterapi Kliniği hizmete alındı.
Adıyaman Psikoterapi Kliniği’nin hizmete alınması sebebiyle bir ziyaret gerçekleştirildi. Paydaşlar arasında protokol imzalandı.
İmza törenine AFAD Koordinatör Valisi Gökmen Çiçek, Adıyaman Vali Vekili Muhammet Tugay, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Zakat Foundation of America Türkiye Temsilcisi Mustafa Akçelik, İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medaim Yanık’ta katıldı.
AFAD Koordinatör Valisi Gökmen Çiçek yapılan işbirliği için paydaşlara teşekkür etti. Projenin depremi yaşayan diğer iller için bir örnek teşkil ettiğini söyledi. İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, deprem sebebiyle yaşanan travmaların tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara sebebiyet vereceğine dikkat çekti. İPAM’ın 6 yıllık tecrübesini Adıyaman’da aktif olarak kullanacağını ifade etti.
Zakat Foundation of America Türkiye Temsilcisi Mustafa Akçelik ve Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç’ta projenin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Medaim Yanık’sa merkezin günde 40 kişiye hizmet verebilecek kapasitede olduğunu söyledi.
1 ay gibi kısa bir sürede prefabrik olarak inşaa edilen psikoterapi merkezi 6 terapi odasıyla faaliyet gösterecek. Ayrıca online terapi desteği de sağlanacak. Depremin sonrasında sahada bulunan 53 kişilik uzman ekipten 17 terapist sahada en az 6 ay kalarak dünyada ilk defa yapılacak bir çalışmaya imza atacaklar.