Ankara Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada iklim değişikliğinin etkilerinin arttığını ve son yıllarda Türkiye'de doğal afetlerin artış gösterdiğini belirtti.
Aşırı yağış, sel, fırtına, hortum gibi doğal afetlerin sıklığının arttığına dikkat çeken Bayraktar, mevsimlerin karışmaya başladığını ve çiftçilerin her türlü doğal afetle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Bayraktar, odalardan alınan bilgilere göre, tarım sezonunun Ekim 2023'ten bu yana devam ettiğini ve bazı bölgelerde ekim ayı yağışlarının yetersiz olması nedeniyle çiftçilerin kasım ayını beklediğini söyledi.
Kasımda beklenen yağışın gelmesiyle toprağın ve çiftçinin rahatladığını belirten Bayraktar, ancak şubat ayı yağışlarının mevsim normallerinin altında gerçekleştiğini vurguladı.
Kış aylarında yağışların yağmur şeklinde gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve bunun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.
Fare popülasyonunun artmasıyla hububatlara zarar verildiğini ve meyvelerde erken çiçeklenme yaşandığını belirten Bayraktar, mart ayı itibariyle yağışların normal seviyelere dönmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Suyun verimli kullanımına dikkat çeken Bayraktar, yer altı barajlarının kullanımının artırılması ve kuraklığa dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tarımsal sulamanın öneminin altını çizen Bayraktar, mart ve nisan aylarında gerçekleşecek yağışların kuraklık endişesini azaltacağını belirtti.