İlaç firmalarının son haftalarda ilaçlarda uyguladığı kamu kurum ıskontosundan vazgeçmesi, Eczacıların gündeminde. Özellikle hastalar için hayati önem taşıyan ilaçlarda Iskontonun uygulanmamasının sorunlara neden olacağını kaydeden Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, vatandaşların ödemek zorunda kalacağını söyledi.
İlaçta dışa bağımlılık sorunu ile karşı karşıya kalan ülkemizde, hemen her yıl ilaç krizleri yaşanıyor. Son haftalarda ilaç firmalarının hastalar için hayati önem taşıyan kimi ilaçlarda kamu ıskontosu uygulamasından vazgeçmesi, endişeye neden oldu. Eczacılar, uygulamanın faturasının vatandaşlara çıkacağı ve ilaçlar için vatandaşın cebinden çıkacak olan fiyat farkının oldukça yükseleceği konusunda hemfikir.
OLAN VATANDAŞA OLUYOR…
İlaçta yaşanan yeni krize ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, yaşanan durum nedeniyle eczacılar ve vatandaşların mağdur olduğunu belirtti. Demirci, “İlaç firması ile SGK iskontoda anlaşır, firma yükümlülüğü yerine getirmez. Kamu seyreder, olan hastanın parasına olur. Eczacı da çaresiz, olanları hastaya anlatmaya çalışır” dedi.
“UYGULAMAIN FATURASI VATANDAŞA!”
Açıklamalarını sürdüren Demirci, “ “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçlar için, ilaç firmalarından belirli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanmasını istemektedir. İlaç firmaları da bu iskonto oranlarını uygulayarak işlem yapmaktadır. Ancak son dönemde bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıkmaktadır.”
“HASTALAR İÇİN AĞIR YÜK”
Sorunun Türk Eczacılar Birliği tarafından defalarca kez gündeme taşındığını kaydeden Demirci, “Defalarca gündeme getirmemize rağmen sorun çözüme kavuşmamıştır ve artarak devam etmektedir. Kronik hastalıklarda kullanılan çok sayıda ilaçta dahi kamu kurum iskontosu yapmayan bazı ilaç firmaları, şimdi de hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarında halk sağlığını tehdit eden bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan etmişlerdir. Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık 1000 TL’yi bulacak fiyat farkları çıkacaktır. Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir.”
KONUNUN TARAFLARI SGK VE İLAÇ FİRMALARI!
Uygulama nedeniyle eczacılar ile vatandaşların karşı karşıya geldiğini kaydeden Demirci, “İnsan sağlığını her türlü koşuldan üstün tutan bir mesleğin temsilcileri olarak, halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetini sürdürülemez hale getiren bu sorunun devamı halinde, hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Konunun tarafları SGK ile ilaç firmaları olmasına rağmen, yaşanan sorun eczacılar ile hastaları karşı karşıya getirmektedir. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir” diyerek sözlerini noktaladı.