Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelan akıllara Sivas ili Koyulhisar ilçesi Sugözü köyü Kuzulu mezrasında 17 Mart 2005 günü meydana gelen ve 15 kişinin toprak altında kaldığı heyelanı getirdi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kalmıştı. İşlenmiş toprak dağından kopan yaklaşık 10 milyon metre küplük toprak kültesinin altında kalan işler için kurtarma çalışmaları sürerken yaşanan üzücü olay akıllara 17 Mart 2005 tarihinde Sivas’ın Koyulhisar ilçesi Sugözü köyü Kuzulu mezrasında yaşanan heyelanı getirdi.
15 kişi toprak altında kaldı
Türkiye’de gerçekleşmiş en büyük heyelanlardan birisi olarak nitelendirilen bu olayda mezranın gerisinde kalan üst kodlardan kopan yaklaşık 12.5 milyon metreküp toprak kütlesi mezranın bir bölümünü örttü. Köy camisi dahil 21 ev toprak altında kaldı. Toprak altında alan 15 kişiye ulaşılması mümkün olmayınca bölge anıt mezar olarak ilan edildi. Bölgede, üzerinde toprak altında kalanların isimlerinin yazılı olduğu bir anıt sembolik mezarlar yapıldı. Sugözü heyelanında toprak altında kalan 15 kişi her yıl heyelanın yıl dönümünde bu anıt mezarlıkta düzenlenen törenle anılıyor.
19 yıl sonra ormana döndü
19 yıl önce meydana gelen heyelanda balçık toprak yerini günümüzde adeta ormana bıraktı. 15 kişiye mezar olan 22.5 milyon metreküp toprağın örttüğü Kuzulu mezrasının bulunduğu yerde şimdi ağaçlar yükselti. Güvenlik gerekçesiyle bölgede halen yeni biralar inşa edilemiyor.
“15 tane insanımız toprak altında kalmıştı”
Sugözü Köyü muhtarı Şenol Demirci 19 yıl önce yaşadıkları felaketi anlatarak, ” Heyelan olayı 2005 yılında olmuştu. Yalınca mevkiinde büyük bir toprak kayması ile mahallemiz toprak altında kaldı. Köye indiğimizde ‘toprak kaydı köyü terk edin’ dediler. Mahallemizde toprak kayması oldu ama bir can kaybı olmadığını düşündük. Köye indiğimizde çok büyük bir acı ile karşılaştık. 15 tane insanımız toprak altında kalmıştı. Allah kimseye yaşatmasın. Duyumlarımıza göre yaklaşık 36 milyon metre küp miktarında bir toprak kayması olmuş. 2 gün sonra tekrardan toprak kaydı. İkinci toprak kaymasında 1-2 ev hariç toprak hepsini aldı. 15 kişiyi toprak altından kurtaramadılar çünkü yukarıdan devamlı olarak toprak gelme riski vardı. Burada insanları kurtarmaya çalışırken tekrar bir can kaybı vermeyelim dediler. Buraya temsili olarak bir şehitlik yapılmasına karar verildi. Biz de her sene 17 Mart geldiğinde yıl dönümünü anıyoruz. Televizyondan izlediğimiz kadarıyla Erzincan’da olan toprak kayması ile bizim burada olan toprak kayması çok farklı. Erzincan’da olan toprak kayması malzemeden kaynaklı olduğu söyleniyor. Bizim burada ki toprak kayması zeminden kaynaklı bir durum” diye konuştu.