?>

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı Eskişehir’de öğrencilerle buluştu

Eskişehir osb teknik kolej'inde son olarak sahnede öğrencilerle öz çekim yapan türkiye'nin ilk türk astronotu alper gezeravcı, okuldan ayrıldı.

Teknoloji - 5 ay önce

Eskişehir’de OSB Teknik Kolej’ine gelerek liseli öğrencilerle buluşan Türkiye’nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, ““2026 ve 2028 yılları arasında biz kendi ülkemizde ürettiğimize roketi, yine kendi ülkemizde ürettiğimiz hibrit yakıtlı motorla aya eriştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, Eskişehir’de lise öğrencileri ile bir araya geldi. Özel Eskişehir OSB Teknik Kolej’in konferans salonunda gerçekleşen buluşmaya çok sayıda önemli isim ve öğrenciler katıldı. Gezeravcı, programda öğrencilere uzay yolculuğunu, oradaki yaşam şartları, yapılan deneyler hakkında bilgi ve birikimlerini aktardı. Öğrencilerin Türkiye’nin ilk Türk astronotunu dikkatle dinlediği görüldü. Liseli öğrencilere tavsiyelerde bulunan Alper Gezeravcı, yapılan soru-cevap kısmında ise merak edilenleri cevapladı. “2026 ve 2028 yılları arasında biz kendi roketimiz Ay’a eriştirmeyi planlıyoruz”

Salonda konuşan Türkiye’nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, 2026 ve 2028 yılları arasında Türkiye’nin kendi ürettiği hibrit yakıtlı motorla, yine yerli imkânlarla geliştirilen bir roketin Ay’a gideceğinin müjdesini vererek şöyle konuştu;

“2026 ve 2028 yılları arasında biz kendi ülkemizde ürettiğimize roketi, yine kendi ülkemizde ürettiğimiz hibrit yakıtlı motorla aya eriştirmeyi planlıyoruz. Hedef ütopik gelebilir kulağa ama şuanda hali hazırda ayın etrafında bir tur atabilecek durumda, yani istersek biz bunu yapabilecek konumdayız.” “Ben 23 yıldır havacılığın içerisindeyim”

Alper Gezeravcı, uzayda edindiği deneyimleri hakkında ise, “İstasyon uçan bir platform. Uçan bir platform olduğu için yine o suni olarak basınçlandırma ve farklı ısıtma soğutma sistemleri sürekli devrede. Bunlarla ilgili her an arıza olabilir. Bu uçan platformdan ayrılmanız öyle çok çabuk kolay değil. Dolayısıyla, istasyonun içerisindeki tüm acil durum senaryolarına önceden eğitim alarak hazırlık yapmanız gerekiyor. Ben 23 yıldır havacılığın içerisindeyim. Her yıl acil durum senaryoları ile ilgili zaten uçtuğumuz uçak tipi ne olursa olsun farklı eğitimlerden geçiyoruz ve farklı değerlendirmelere tabi tutuluyoruz. Tecrübe seviyeniz ne olursa olsun bu eğitimleri tazelemeniz ve o değerlendirmelere girmeniz gerekiyor. Ancak dünyada aldığımız acil durum senaryolarına ilişkin eğitimler orada yetersiz kalıyor. Burada Allah korusun bir yangın çıksa en yakın noktadaki minimaxı getirip yangının merkezine doğru doğrultarak belli bir mesafeden tetiği sıkarak karbondioksiti uygulayıp söndürüyoruz. Orada bu işi yapmaya kalktığınızda ideal şartlarda sadece ağzınızdan çıkan nefesi üflediğinizde dahi yer çekiminin ve sürtünmenin olmamasından dolayı uçabildiğiniz bir ortamın içerisinde o yangında minimaxa dokunduğunuzda sizi alıyor, bir yerden bir yere fırlatıyor. Onun için bir astronot eline herhangi bir yangın söndürücü aldığında direkt 2 astronot daha onu sabitliyor, sonra da kendilerini bir yere sabitlemek zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla, bilinen ve rutin sıradan zor olmayan prosedürler orada bambaşka çözümler üretilmesi konular haline geliyor” diyerek bahsetti. “Mars’a gidiş 6 ila 8 ay arası”

Dünyada yeni hedefin Mars gezegenine gitmek olduğuna değinen Gezeravcı, “Şimdi söyleyeceklerim kulağınıza biraz ütopik gelebilir. İnsanoğlu Mars’a gitmeyi kafaya koymuş durumda. Bilime ve kapitale yön verebilen odakların merkezlerin bu alanda yapmış olduğu yatırımlar, koymuş olduğu hedefler doğrultusunda aynı alanda rekabet gösterebilecek başka firmaların ve başka yatırım kaynaklarının da bu alana yönelmesi neticesinde 2024 rakamlarıyla uzay ekosistemi 600 milyar Dolar. 2035’e kadar bunun 1.8 trilyon Dolar’a erişmesi planlanıyor. Bu alanda faaliyet gösteren yüzlerce ülke yok, sınırlı sayıda ülke var. Sadece yüzde 1 pay alınsa tek bir ülke için 6 milyar Dolar’a denk geliyor bugünün rakamıyla. Bizim böyle büyük bir pastadan pay almamamız söz konusu değil ve kurulacak olan bu yaşam döngüsünde yaşam destek ünitelerine yönelik altyapı çalışmalarına da bugünden çalışmaya başladık. Neden? Mars’a gidiş esnasında en büyük sıkıntı atmosferi aşmak. İşin aslında en çetrefilli bölümü bu. Her seferinde atmosferi aşmak ve ardından bu yolculuğu gerçekleştirmek süreci şu anda zorlayan en büyük krater. Bunun için işin zorlu kısmını aştıktan sonra bir ara durak belirleniyor. Bu da ne? İnsanoğlunun daha önce erişmiş olduğu ay ortamı. Aya gidiş hesaplamasıyla 3 ila 3 buçuk gün arası. Mars’a gidiş 6 ila 8 ay arası. Şu anda hali hazırda aya kurulacak lojistik üssüne yönelik ciddi çalışmalar zaten yürüyor. Hâlihazırda 1’inci görev tamamlanmış, 2 ve 3’üncü kademeleri bekleyen bir görev süreci var ayla ilgili” dedi. “Tarihimizde ilk defa çıktığımız uzayda alnımızın akıyla dünyaya geri döndük”

Son olarak uzayda yaptığı 13 deney hakkında da konuşan Türkiye’nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, “Tarihimizde ilk defa çıktığımız uzayda alnımızın akıyla 13 adet özgün deney yapıp dünyaya geri dönme imkânı bulduk. Bu hem bizim açımızdan hem de yıllardan asimetrik rekabete maruz kalmak zorunda kalmış bilim insanlarımıza açısından değerli. Ortaya koydukları fikirler çok değerli ama birisinin fikri dünyada kalırken diğerinin fikri uzaya çıkıyor. Dolayısıyla, deneyini ve çalışmasını uzaya eriştirebilmiş kendi muadillerinin arasında asimetrik rekabete maruz kalıyordu bizim bilim insanlarımız. Lakin bu kadar güzelliğe rağmen şunu söyleyeyim ben size, bugün dünyada 8 buçuk milyar insan var. Bu insanların her gün yaptığı sıradan bir faaliyet var, yürümek. Milyarlarca insan her gün dışarıda milyarlarca adım attığı ve yürümek rutinimizin çok sıradan bir parçası olduğu halde bir anne babanın hayatındaki en değerli adım evladının bu hayatta attığı ilk adım. Bu da bu ülkenin evladının uzayda attığı ilk adımdı, hepimize hayırlı uğurlu olsun ”dedi.

Son olarak sahnede öğrencilerle öz çekim yapan Türkiye’nin ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı, daha sonra okuldan ayrıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

GASKI duyurdu, Gaziantep’te 35 mahallede su kesintisi yapılacak?...

2024-06-09 23:11 - Elektrik ve Su

AK Partili yöneticinin oğlu trafik kurbanı…

2024-06-08 17:30 - Asayiş

GASKİ vatandaşları bezdirdi

2024-06-10 20:51 - Elektrik ve Su

Gaziantep’te o ismin sır ölümü!..

2024-06-08 19:47 - Asayiş

Gaziantep İslahiye’de korkutan yangın! UMKE ve itfaiye takviyesi.

2024-06-07 22:20 - Asayiş

Gaziantep'te sazlık alanda erkek cesedi bulundu

2024-06-08 16:13 - Asayiş

Dülük Tüneli için imzalar atıldı

2024-06-08 13:03 - Gündem

Gaziantep'in 19 mahallesinde sular kesilecek!

2024-06-08 11:06 - Gündem

Mustafa Teke Yazdı.. Gaziantep FK ve Memik Yılmaz

2024-06-09 20:09 - Spor

Gaziantep nereye gidiyor: Bıçaklar havada uçuştu, kan aktı

2024-06-05 19:58 - Asayiş

İlgili Haberler

ADÜ Teknokent’te bu defa yılan balıklarının stratejik özellikleri araştırıldı

13:42 - Teknoloji

MEVKA’dan Ar-Ge Merkezi çalışanlarına eğitim

10:35 - Teknoloji

Yerli ve milli silahlar Türkiye’nin savunma sanayisine güç katıyor

17:21 - Teknoloji

Gezeravcı: “Uzaya yolculuğumuz bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış hikayesi değil”

16:56 - Teknoloji

Red Bull Home Ground Dünya Şampiyonası’nda FUT Esports finalde mücadele edecek

12:59 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gaziantep’te 420 İşçi Hakları İçin Yağmur Altında Eylemde

22:03 - Gündem

Saadet Partisi Kongresinde Delegeler Arasında Arbede Yaşandı

21:59 - Siyaset

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu’ndan Öğretmenlere Sporla Kutlama

21:53 - Gündem

Gaziantep’te Aşırı Yağış Zincirleme Kazaya Yol Açtı: 4 Yaralı

21:46 - Asayiş

Gaziantep’te 25 Kasım’da elektrik kesintisi olacak bölgeler

21:40 - Elektrik ve Su