HABER7
7 Ekim'de başlayan Filistin-İsrail savaşında ölü sayısı 9 bin 61'e yükseldi. İsrail'in soykırım yaptığı Gazze'de ölenlerin 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olurken yaralı sayısının ise 32 bin olduğu belirtiliyor. İsrail'in adeta açık hava hapishanesine dönüştürülen Gazze'deki katliamına dünyanın sözde özgürlük ve demokrasi alanında en gelişmiş ülkeleri gözlerini kapatırken, Türkiye başta olmak üzere bazı ülkelerden de yoğun tepkiler yükseliyor. Okulların, hastanelerin, camilerin, kiliselerin vurulmasına ve mülteci kamplarında abluka altına alınmış insanların öldürülerek savaş ve insanlık suçu işlenmesine ise bazı ülkeler çok net tepki gösteriyor.Bu ülkeler arasında ise öncelikle Bolivya, Kolombiya, Şili ve Ürdün başta yer alıyor. İsrail'in katliamına çok sert tepki gösteren bu ülkeler İsrail'le olan ilişkilerini de peş peşe askıya alma kararı verdi.
BOLİVYA
Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesen ilk Latin Amerika ülkesi oldu. Bolivya Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, hükümetin "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırgan ve orantısız askeri saldırısını reddetmek ve kınamak için" ilişkileri kesme kararı aldığını söyledi. Ateşkes çağrısı yapan Bolivya, İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yardım göndereceğini de açıkladı.Bolivya'nın duruşuna karşı açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat ise Bolivya'yı "Hamas terör örgütünün yanında durup teröre teslim olmakla" suçladı.
ŞİLİ
Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de İsrail'in katliamlarına en sert tepkiyi gösteren isimler arasında yer aldı. Boric, İsrail'in "İsrail'in Gazze Şeridi'nde insani alanda uluslararası hukuku ihlal etmesinin" kabul edilemeyeceğini belirterek Tel Aviv'deki Şili Büyükelçisini geri çağırdığını açıkladı. Sosyal medya hesabından da bir mesaj paylaşan Boric, "Şili, Gazze'deki Filistinli sivil nüfusa yönelik toplu cezalandırma halini alan bu askeri operasyonları şiddetle kınıyor ve büyük bir endişeyle gözlemliyor" diye yazdı.
ÜRDÜN
İsrail'in sınır komşularından olan Ürdün de katliama karşı sert duruş gösteren ülkeler arasında yer aldı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze'de devam eden savaş nedeniyle büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi'nin, Ürdün'ün İsrail'in Gazze'ye yönelik şiddetli savaşını reddeden ve kınayan tutumunun bir ifadesi olarak Tel Aviv Büyükelçisi Gassan el-Mecali'yi derhal Ürdün'e geri çağırmaya karar verdiği belirtildi.Açıklamada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının "masum insanları öldürdüğünü, benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtığını" kaydeden Safedi, bu saldırının, "tüm bölgenin güvenliğinin yanı sıra uluslararası güvenlik ve barışı tehdit edecek şekilde genişlemesi için tehlikeli olasılıklar taşıdığını" vurgulandı.
KOLOMBİYA
Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya da İsrail'in soykırımına karşı tepki göstermek amacıyla İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya alan ülkelerden biri oldu. İsrail'in sivillere yönelik katliamına ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro "İsrail'deki büyükelçimizi istişare için çağırmaya karar verdim. İsrail Filistin halkına yönelik katliamı durdurmazsa orada olamayız" ifadelerini kullandı.