İstanbul'da yoğun bakımlar dolmak üzere! Maske uyarısı geldi

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'da üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Gündem - 5 ay önce

Kış mevsimi ile birlikte pek çok virüsün dolaşıma girmesiyle artan viral salgınlar, hem acillerde hem de yoğun bakımlarda hasta artışına neden olsa da bu durumun beklenen mevsimsel bir artış olduğunu söyleyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Geçen senelerden farklı bir sayı var mı derseniz, çok anlamlı bir farklılığımız yok. Klinik süreçler belki biraz farklı olabilir. Biraz daha uzun sürüyor olabilir hastalığın belirtileri.

Kovid ile kıyaslayanlar var; bunun kıyaslanması mümkün değil. Çünkü bu, mevsimsel bir artış, beklediğimiz bir durum. Kovid mevsimsel bir salgın değildi. 2019-2020-2021 senelerinde aralıksız bir salgın şeklinde sürdü" dedi. İstanbul'daki yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 70 ila 80'ler civarında seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Memişoğlu, damar tıkanıklığı, kalp hastalığı ya da inme gibi dolaşım sistemi bozukluğu olan hasta sayısının, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalarından daha fazla olduğunu kaydetti.

“HER YIL YAŞADIĞIMIZ MEVSİMSEL YOĞUNLUK"

Aslında her yıl Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarının üst solunum yolu enfeksiyonu mevsimi olarak geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Memişoğlu, “Kapalı ortamlarda daha çok bulunmaya bağlı olarak ağırlıkla influenza dediğimiz grip virüsüne bağlı enfeksiyonlarda mevsimsel artışların olduğu, rutin olarak yaşadığımız bir dönem. Yüzyıllardır da böyle bu aslında. Yoğun bakımlarımızı yatak sayısı ve nüfusa oranladığımız zaman Avrupa ve OECD'nin çok üstünde bir kapasiteye sahibiz. Burada yatan hastalar sadece üst solunum yolu enfeksiyonları değil; inme hastaları, ameliyat sonrası hastalar, düşkün hastalar, ağır şeker hastaları ya da koma halindeki her hastaya burada bakıyoruz. Diğer hastalıklar da var tabii. Onun için de yoğun bakım yataklarımızda ortalama yüzde 70 ila 80 arası doluluk oluyor bu mevsimlerde. Yaz dönemlerinde daha düşük oluyor bu oranlar" diye konuştu.

“DOLAŞIM HASTALIKLARI GRİPTEN DAHA TEHLİKELİ"

Dolaşım hastalıklarının üst solunum yolu enfeksiyonu ya da bulaşıcı hastalıklardan çok daha fazla ölüme sebebiyet verdiğini belirten Prof. Dr. Memişoğlu, şunları söyledi: “Damar hastalığı der bazıları, bazıları dolaşım hastalığı der; bugün inmeye, kalp krizine baktığımızda, bu hastalıklardaki ölüm oranları, viral enfeksiyonlara bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölüm oranlarından çok daha yüksektir. Şu anda yoğun bakımlarımızda solunum yolu hastalıklarından daha fazla, bu tür hastaların takip edildiğini, bunların sayısının daha yüksek olduğunu görüyoruz. İnsanlar tabii ki kendilerini bulaşıcı hastalıklardan korumalı. Ama gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki en büyük sorun, dolaşım hastalıkları, inme, kalp krizi, diyabet gibi hastalıklar ve bunlar bir de genç iş gücü sahibi insanlarda çok daha riskli bir haline geliyor."

“ACİLE DEĞİL, AİLE HEKİMLERİNİZE GİDİN”

"Maske kulllanın"

"İnsanlarımızın hasta olmaması için de önlemler alması lazım" diyen Prof. Dr. Memişoğlu, sözlerini şu uyarılarda bulunarak bitirdi: “Kendini kötü hissettiği zaman maske kullanmasını tavsiye ediyoruz. Kapalı ortamlara girdiklerinde daha dikkatli olmasını, kırgınlık varsa ya da yaşlı, kronik hastalıkları, ek hastalıkları varsa; kapalı, kalabalık ortamlara girmemesini, girmek zorunda kalırsa da maske kullanmasını özellikle istiyoruz. Kırgınlığı, hafif ateşi olan, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri yaşayan hastalarımızda erken aşamada tedavi verdiğimizde etkili olabiliyoruz. Bu nedenle bu vatandaşlarımız, kendilerine en yakın olan aile hekimlerine gitmeli bu tip durumlarda. Özellikle yaşlı ya da yandaş hastalığı olanların, aile hekimlerine gitmesi çok daha önemli. Çünkü erken dönemde çok daha rahat tedavi alabilirler ve hastalığı daha hafif geçirebilirler. Kalabalık olan acillere gitmektense kendi aile hekimlerine gitmeleri çok daha etkili. Ayrıca acillerde her zaman, kalp krizi, trafik kazası ya da travma hastalarına her zaman öncelik verilmek zorunda. Ondan sonra grip vb. hastalara bakılır. O kalabalık ortamda bir süre beklemek zorunda kalırsınız. Mevsimsel yoğunluğumuz bizim bahsettiğimiz Kasım, Aralık, Ocak Şubat aylarında olduğu için önümüzdeki haftalarda yavaş yavaş düşme eğilimine gireceğini düşünüyoruz. Mart'a kadar devam edip, bu mevsimden sonra da artık yoğunluk, alerjik hastalıklara yönelik olacak."

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep’te işlem tamamlandı! O ilçeye sürpriz atama

2024-01-22 17:32 - Siyaset

3 il için korkutan açıklama: Faylarda gerilim arttı

2024-01-25 18:13 - Gündem

AK Parti Gaziantep İlçe Adayları Pazar Günü Tanıtılacak

2024-01-26 15:49 - Siyaset

Kira kavgasında eniştesini öldürdü

2024-01-21 23:18 - Asayiş

AK Parti Nurdağı Adayı Belli oldu!

2024-01-27 13:45 - Siyaset

Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika 'Hastalık X' açıklaması

2024-01-24 15:12 - Gündem

Milletvekili Gürban'dan İşsizlik Sigortasına dair kanun teklifi

2024-01-25 13:50 - Gündem

Gaziantep’te üniversite öğrencisi sokak ortasında öldürüldü

2024-01-23 12:14 - Asayiş

Yoğun kar yağışı uyarısı. Beklenen kar yağışı Gaziantep’te başladı.

2024-01-26 09:11 - Gündem

Gaziantep Nurdağı ve Araban’a yeni kaymakamlar atandı.

2024-01-27 01:43 - Gündem

İlgili Haberler

Suriye'de görev yapan general insan kaçakçılığı suçundan tutuklandı

20:37 - Gündem

Deprem olmasa da kendiliğinden çökebilecek bina sayısı açıklandı

20:07 - Gündem

Bahçelievler’de çöken binanın yanında bulunan 3 binandan örnek alındı

19:45 - Gündem

Kırıkkale’de çiftçilerin hasat mesaisi başladı

19:47 - Gündem

Eski Bakan Yaşar Yakış son yolculuğuna uğurlandı

18:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Bugün Gaziantep'te kaç kişi vefat etti? 27 Haziran 2024

18:29 - Defin Listesi

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (27.06.2024)

18:25 - Sağlık

Gaziantep FK'nin kamp programı belli oldu

17:13 - Spor

GTB’den aynı anda iki fotoğraf yarışması birden

16:33 - Gündem

GTO Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

15:12 - Ekonomi