İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, CNBC'den Silvia Amaro'nun sorularını yanıtladı. İsveç ve Finlandiya'nın bu yıl içinde NATO üyesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen İsveçli Bakan, "Ankara'yla yaşanan gerginlikler göz önüne alındığında, İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekten gerçekleşeceğine inanyor musunuz?" sorusuna, "Elbette. Halihazırda NATO üyesi olan 30 ülkeden 28'i İsveç ve Finlandiya'nın başvurularını onaylamış durumda. Bu artık bir zaman meselesi" diye cevapladı.
Billström ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayı sonunda süresiz olarak askıya alınan müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduklarını açıklamasının da iyi bir haber olduğunu sözlerine ekledi.
"TÜRKİYE'NİN TALEPLERİNİ YERİNE GETİRİYORUZ"
Türkiye, terör örgütü PKK yapılanmasına ses çıkarmadığı için Stockholm'ün NATO üyeliğine blokaj koymuş durumda. Erdoğan'ın maketinin terör sempatizanları tarafından sokakta asılması ve Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakma eylemleriyle gerginlik iyice artmıştı. Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğine şu aşamada daha sıcak bakıyor. İsveç ve Finlandiya ise, aynı anda NATO'ya üye olmak istiyor.
Türkiye'nin isteklerini Madrid'de imzalanan muhtırayla yerine getirmeye devam ettiklerini söyleyen Billström, "Memorandum kapsamında taahhüt ettiğimiz her şeyi yerine getirmek için çalıştık. Buna Mart ayında İsveç Parlamentosu'na yeni bir yasa tasarısı sunmaya hazırlamak da dahil" dedi. Söz konusu terör yasası, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girmişti.
1 Ocak 2023’te İsveç’te bir anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. Yapılan anayasa değişikliği İsveç’in teröre karşı yeni ve daha kapsamlı imkanlarla mücadele edebileceği anlamına geliyor. pic.twitter.com/u5sJNW5iAs
— SwedeninAnkara / İsveç Büyükelçiliği (@SwedenAnkara) January 2, 2023"ŞİMDİ SIRA TÜRKİYE'DE"
"Şimdi ise sıra, Türk Parlamentosu'nun NATO üyeliklerinin onay sürecini başlatmasında. Yapılması gereken doğru şeyin bu olduğuna inanıyoruz" diyen İsveçli Bakan Billström, hedeflerinin Temmuz ayındaki NATO zirvesinde üyelik hedefine ulaşmak olduğunu belirtti.
Türkiye'yle birlikte Macaristan da İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamadı.