Kadına gösterilen psikolojik şiddet de fiziksel şiddet kadar zararlı

Kadına şiddetin sadece fiziksel olarak uygulanmadığını belirten uzm. Klinik psikolog enise öziç, “psikolojik baskı, aşağılama, hor görme, azarlama gibi davranışlar da kadınlara uygulanan şiddet biçimleri arasındadır ve psikolojik şiddet olarak adlandırılmaktadır. Kimlerin şiddet uyguladığı veya neden şiddete başvurulduğu sorularının cevabı değişken olsa da, ortak noktada buluşulmaktadır” dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Kadına şiddetin sadece fiziksel olarak uygulanmadığını belirten Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, “Psikolojik baskı, aşağılama, hor görme, azarlama gibi davranışlar da kadınlara uygulanan şiddet biçimleri arasındadır ve psikolojik şiddet olarak adlandırılmaktadır. Kimlerin şiddet uyguladığı veya neden şiddete başvurulduğu sorularının cevabı değişken olsa da, ortak noktada buluşulmaktadır” dedi. Liv Sağlıklı Yaşam Danışma Merkezi Psikoloji Kliniği’nden Uzm. Psikolog Enise Öziç 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla kadına şiddet konusunda açıklamalarda bulundu.

Kadına şiddetin sadece fiziksel olarak uygulanmadığına dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, “Psikolojik baskı, aşağılama, hor görme, azarlama gibi davranışlar da kadınlara uygulanan şiddet biçimleri arasındadır ve psikolojik şiddet olarak adlandırılmaktadır. Psikolojik şiddetin zararları da fiziksel şiddet kadar yüksektir. Örneğin, bir kadının kocasından aldığı fiziksel darbın kadında hissettirdiği duygu ile kocası tarafından aşağılandığında ya da azarlandığında hissettiği duygu benzer travmatik etkileri oluşturmaktadır” diye konuştu. Özgüven eksikliği ve yetersizlik duyguları sebep oluyor

Kimlerin şiddet uyguladığı veya neden şiddete başvurulduğu sorularının cevabı değişken olsa da, ortak noktada buluşulduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Enise Öziç, “Başta gelen özgüven eksikliklerinin ve yetersizlik duygularının hissedilmesinin ardından kişinin bunları kabul edememesi ve bununla birlikte duygu durumunu ifade edebilecek iletişim becerisine sahip olmaması, kişiyi fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamaya itmektedir. Hissedilen bu çaresizlik ise öfkeye dönüşerek karşı tarafa yansımakta, bazen fiziksel bazen de psikolojik şiddet olarak ortaya çıkabilmektedir. Kadınlar sadece erkekler tarafından değil, kadınlar tarafından da evde, işte, toplumda çeşitli şekillerde şiddete maruz kalmaktadır. Kadının kadına uyguladığı şiddet en üzücü travmalardandır” şeklinde konuştu. Hissedilen olumsuz duygu ortadan kalkmaz

Şiddet gören kadınların birçoğunda sebebi belirlenemeyen fiziksel ağrılar, mide sorunları gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra depresyon, panikatak gibi psikolojik rahatsızlıkların da ortaya çıkabildiğini vurgulayan Uzm. Klinik Psikolog Öziç, “Bir başka kadının eşimiz olsa dahi hayatını travmatize etme hakkına asla sahip değiliz. Bu nedenle şiddete eğilimli kişilerin mutlaka duygularını gözden geçirmeleri, hissettikleri duyguları kabullenerek sağlıklı çözüm yolları aramaları ve duygularını sağlıklı şekilde ifade etme yollarını öğrenmeleri gerekmektedir. Kadına uygulanan hiçbir şiddet hissedilen olumsuz duyguyu ortadan kaldırmamaktadır. Ancak o duygunun kabullenilmesi ve çözümlenmeye çalışılması, kişinin hem kendisi hem de çevresi için sağlıklı yaşamı mümkün kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep M1 Alış veriş merkezi Erdemoğlu Holding’e geçiyor.

2022-11-29 09:15 - Ekonomi

Gaziantep dahil 26 ilde 2 bin 500 seçmene soruldu. Son anket sonuçları açıklandı! İşte partilerin oy oranları.

2022-11-28 17:28 - Siyaset

Gaziantep Büyükşehir'in projesi, bebeklere can oluyor

2022-11-30 18:18 - Gündem

The Economist'ten 2023 için 10 tahmin: Dikkat çeken Türkiye-Yunanistan detayı

2022-11-30 19:15 - Dünya

2023 seçimlerinde kaç Suriyeli oy kullanacak? Bakanlık ve YSK o rakamı açıkladı!..

2022-12-02 22:13 - Siyaset

Bir şirkete daha Gaziantep’te petrol arama ruhsatı verildi.

2022-12-04 10:08 - Ekonomi

Gaziantep FK’da Olağanüstü seçim kararı

2022-11-30 15:31 - Spor

Pervarili İlhan Bilgili Gaziantep’te Siirt’in gururu olmaya devam ediyor

2022-12-01 20:33 - Ekonomi

Vali Gül, Gaziantep Şehir Hastensi’nin ne zaman hizmete gireceğini açıkladı!

2022-12-02 22:20 - Gündem

Berber Yaşar ve kızından Kilis Belediyespor’a maddi yardım.

2022-12-04 23:23 - Gündem

İlgili Haberler

Samsun’da vatandaşlar uyuşturucuya karşı bilgilendirildi

15:17 - Gündem

Hakkari’de “Depremle yaşamayı öğreniyorum” konferansı

15:21 - Gündem

Çekmeköy’ün yeni kreş ve gündüz bakımevinin temeli törenle atıldı

15:21 - Gündem

GAÜN TMDK öğrencilerinin mezuniyet sevinci

15:23 - Gündem

Almanya uyruklu Michael, Karasu’da düzenlenen ihtida merasimi ile Müslüman oldu

15:13 - Gündem

Günün Manşetleri

GAÜN TMDK öğrencilerinin mezuniyet sevinci

15:23 - Gündem

Yeni Başkan Fedaioğlu'ndan Gazze duyarlılığı

15:19 - Siyaset

Rayiha ve Baharat Müzesi, bayram tatilinde 4 bin kişiyi misafir etti

15:18 - Gündem

Yüzde 95 görme kaybı bulunan öğretmen, kornea nakliyle 52 yaşında net görmeye başladı

15:02 - Sağlık

Gaziantep'te yaralanan kişi kurtarılamadı!

14:50 - Asayiş