?>

Kapadokya’nın UNESCO listesindeki statüsü genişliyor

Kapadokya havalimanı acil durum ekiplerinin performansının test edilerek tecrübe kazanmalarının sağlanması amacıyla “ateşli yangın tatbikatı”başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Tatbikatta yüksek performans gösteren tüm personellerimizi tebrik ederim

Gündem - 1 yıl önce

1985 yılında doğal oluşumları, yer altı ve yer üstü şehirlerinin yanı sıra peribacaları ile "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu" UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Kapadokya bölgesi, UNESCO Global Jeoparkları ile de statüsünün genişletilmesi hedefleniyor.

Nevşehir’de düzenlenen Uluslararası Bölgesel Jeomorfoloji Kongresinde konuşan Harran Üniversitesi Coğrafya bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Serdar Aykaç, yaptığı açıklamada UNESCO’nun dünya üzerinde üç çeşit koruma statüsü olduğunu söyledi.

İhlas Haber Ajansına konuşan Aytaç, “UNESCO’nun koruma statülerinden birincisi dünya miras alanları, ikincisi biyosfer rezerve alanları, üçüncüsü ise jeopark alanları. Dünyada bu üç statüyü aynı anda bulunduran alan çok az. Şu an Nevşehir’de dünya doğal miras alanı statüsü var. Nevşehir aynı zamanda UNESCO Global Jeopark olabilecek zenginliğe ve potansiyele sahip. Bu proje tamamlandığında Nevşehir UNESCO Global Jeopark statüsüne kavuşursa aynı anda iki UNESCO statüsünü bir arada barındıran dünyanın ne kadar ender, ne kadar değerli ve öneme olduğunu tescillemiş olacak” dedi.

Dünya Jeomirası Koruma Kurulunun 2022 yılında dünyanın 100 önemli jeositini belirlediğini ve Türkiye’den de bu listeye Kapadokya ve Pamukkale’nin girdiğini belirten Aytaç, “Jeoparklar yörenin doğal kaynaklarının ve doğal değerlerinin korunmasını öngören ama eş zamanlı bir şekilde yörenin sürdürülebilir kalkınmasını önceleyen koruma statüleridir. Bu yönüyle jeoparklar bulundukları bölgede eğitime, kültüre, bilime, sosyo-ekonomik yapıya ciddi katkıda bulunur. Kapadokya dünyanın gözbebeği, biliyorsunuz ki Kapadokya UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alıyor. Fakat Kapadokya’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kısmı Nevşehir ilinin oldukça küçük bir kısmını kapsıyor” şeklinde konuştu.

Kapadokya Jeopark Projesi’nin 3 yıl önce başladığını söyleyen Aytaç, “Projede çalışmalar halen devam ediyor. Bu proje çerçevesinde Nevşehir ilinin bütünündeki jeo miraslarının korunması hedefleniyor. Ayrıca jeopark sayesinde Nevşehir’in tamamının turizme kazandırılması gerekiyor. Jeoparklara gelen insanlar jeomirasla jeoturizmle ilgilenen insanlar. Dolayısıyla bu özel ilgi turizmi. Özel ilgi turizmi olduğu için genellikle ekonomik ve eğitim kültür seviyesi yüksek, doğaya ve bölgenin kültürüne saygılı insanların gelip gerçekleştirdiği faaliyetin adı jeoturizmi. Biz bu Kapadokya Jeopark Projesi ile Nevşehir’de jeoturizmi geliştirmeyi hedefliyoruz. Jeoturist, gittiği yerde yörenin doğasına kültürüne saygılı, ekonomik açıdan varlıklı olduğu için de bölgeye önemli miktarda döviz bırakan bir turist tipi" ifadelerini kullandı.

Aytaç, "Nevşehir, UNESCO Dünya Miras Listesi içerisinde bulunuyor. Ürgüp ve Göreme içerisindeki peribacaları, bölgede çeşitli kiliseler ve yer altı şehirleri bu listenin içerisinde yer alıyor. Kapadokya Jeoparkla ise Nevşehir ilinin bütünü turizme açılacak ve Nevşehir UNESCO’nun koruma statüsünü oluşturuyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Çetin’den bir ilk

2023-09-10 13:39 - Gündem

Gaziantepli işadamının oğlu neden intihar etti?

2023-09-12 20:19 - Asayiş

Arif Kurt’un acı günü

2023-09-08 15:51 - Gündem

AK Parti Depremzede öğrencileri yanlız bırakmıyor

2023-09-12 18:37 - Siyaset

Tancan'ın Amcasına Gaziantep'te Ağlatan Veda...

2023-09-06 17:32 - Gündem

Depremin 215. günü: Enkazdan ceset çıktı

2023-09-09 12:13 - Gündem

Hastane Personeli Husumetlisi Tarafından Bıçaklandı

2023-09-07 11:06 - Asayiş

Gaziantep'te Bu Gün 20 vatandaşımız hayatını kaybetti

2023-09-06 17:44 - Defin Listesi

Hafif ticari araç güvenlik görevlilerinin bulunduğu kulübeye çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

2023-09-11 21:59 - Asayiş

Yaşlı kadını "Adın FETÖ’nün Ayfer ablası olarak karışmış" deyip 3 buçuk milyon lira dolandırdılar

2023-09-10 09:29 - Gündem

İlgili Haberler

Ercan Sarıkaya: "Nisan ayında OSB Fuar Merkezi’ne talibiz"

11:33 - Gündem

Antakya Medeniyetler Korosu Cumhuriyet Bayramı için geliyor

11:19 - Gündem

Kemeraltı esnafından teröristbaşının cenazesi için bir çuval kına

11:22 - Gündem

İş arayanlar Darıca’da buluşacak

11:16 - Gündem

Erzincan’da araç sayısı 75 bin 803 oldu

11:09 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’in dev firması konkordato ilan etti

10:59 - Ekonomi

TAG Otoyolu'nda feci kaza!

10:13 - Gündem

Gaziantep’te neden bu kadar çok bebek ölüyor?

09:54 - Gündem

Gaziantep'te bugün hava nasıl olacak?

09:45 - Yaşam

Dolar Euro ne kadar oldu?

09:42 - Ekonomi