?>

Kendi küçük, hareketi büyük

Izmir’de yaşayan en küçük iklim aktivisti kumsal cemre badem (9), birleşmiş milletlerde iklim krizine çözüm üretilebilecek çalışmalara katkı sağlıyor, çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İzmir’de yaşayan en küçük iklim aktivisti Kumsal Cemre Badem (9), Birleşmiş Milletler (BM)’de iklim krizine çözüm üretilebilecek çalışmalara katkı sağlıyor, çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor. Matematik yarışmasında dünya birinciliği de bulunan iklim aktivisti “Kendi küçük, hareketi büyük” dedirtiyor.

Henüz 7 yaşındayken Kanada merkezli Caribou Contests Matematik Yarışmasında 2 bin 283 öğrenci arasından dünya birincisi olan Kumsal Cemre Badem, dünyaya karşı sorumluluklarının olduğu bilinciyle iklim aktivisti oldu. Birleşmiş Milletler (BM)’de iklim krizine çözüm üretilebilecek çalışmalara katkı sağlayan, çevre konusunda çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atan minik dahi, devletlere ve toplumlara “Yaşayacağımız başka bir dünya yok” mesajı veriyor. İklim eylemi yapacak

Yarışmada dünya birincisi olduktan sonraki süreci anlatan Badem, “Son yıllarda yaşanan sıcaklık artışı, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, orman yangınları ve sellerin asıl nedeninin iklim krizi olduğunu gördüm. İklim krizinin nedenini ve dünyaya verdiği hasarı araştırdığımda ise bu durumun tamamen insan kaynaklı hatalardan dolayı olduğunu gördüm. Bu yüzden iklim krizi ve su tüketimi ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Doğamı koruyorum, geri dönüşüme önem gösteriyorum, tüketimlerime dikkat ediyorum, atıkları ayrıştırıyorum, ağaç dikiyorum, enerji tüketimine önem gösteriyorum; duş dışında su ihtiyacım için mutlaka soğuk su kullanıyorum. Ben sadece sınıf arkadaşlarımın değil, toplumu ve devletlerin dikkatini bu konuya çekmeye çalışıyorum. Çalışmalarımın daha fazla ulaşması amacıyla iklim eylemi yapmayı düşünüyorum. Ben inanıyorum ki sizler bize böyle bir dünya bırakmak istemiyorsunuz. Bu yüzden doğamızı korumalıyız. Çünkü yaşayacak başka bir dünya yok” dedi. “Açlık ve kıtlıkla karşılaşabiliriz”

Kumsal Cemre Badem, ailesine bu bilinci aşılayan kişinin de kendisi olduğunu ve dönüşümü ilk önce aile içerisinde başlattığını belirterek, “Annem ve babam, benim iklim krizi konusundaki hassasiyetlerimi çok iyi biliyor ve onlar da bu konuda çok dikkat ediyor. Bazı arkadaşlarım çalışmalar yaparken ‘Neden böyle şeyler yapıyoruz?’ diye soruyor; ama yaşadığımız dünya elimizden gidebilir. Yakın gelecekte açlık ve kıtlıkla karşılaşabiliriz. Bu yüzden de önlemlerin alınması gerekiyor. Böyle anlatınca onlar da durumun ciddiyetini daha fazla anlıyor” diye konuştu. Yapılması gerekenleri sıraladı

Geri dönüşümün önemine dikkat çeken Badem, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Evlerimizden başlayarak geri dönüşüme ve atık ayrıştırmaya önem göstermeliyiz. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız, su ayak izimizi küçültmeliyiz. İklim krizi ve su tüketiminin toprağımızı verimsizleştirmesi ve kuraklaştırması sonucunda yapılan bir araştırmaya göre sadece 60 hasat yılı kaldı. 60 yıl sonra dünyada açlık ve kıtlıkla karşılaşabiliriz. Özellikle sanayi devrimi ile beraber fosil yakıtlar kullanılmaya başlandı. İnsanlar doğaya ve çevreye hasar vermeye başladı. Orman alanlarımız azaldı, gereğinden fazla tüketim yapmaya başladık. Bunların sonucunda oluşan sera gazları, dünyamızın ısısını artırdı. Karbonu 2030 yılına kadar yarılayıp 2050 yılına kadar da 0’a indirmek zorundayız. Toplumlar ve devletler olarak hep birlikte çalışmalıyız. Bu konu, sadece bireysel olarak çözülebilecek bir durum değil. Paris İklim Anlaşması’nda alınan kararları devletler hemen hayata geçirmeli. Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmalıyız. Fosil yakıtlar yerine temiz enerjiye geçmeliyiz. Güneşten ve rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kullanmalıyız.” “Önce doğru insan olmak istiyorum”

Kendisine rol model olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü aldığını söyleyen minik aktivist, “Ben önce doğru bir insan olmak istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yürüyen bir genç olarak topluma ve insanlığa faydamın dokunacağı işler yapmak istiyorum. Meslek olarak ise beyin cerrahı olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Milletvekili Uzer’in acı günü

2022-10-25 22:13 - Gündem

Gaziantep için kritik toz taşınımı uyarısı-

2022-10-30 17:11 - Gündem

Gaziantep’te bir intihar daha…

2022-10-31 18:52 - Asayiş

Gaziantep'te kanlı gece! Genç adamı arabasında öldürdüler.

2022-10-27 21:56 - Asayiş

Ali Payam: “Güvenli taşıma aslında müşteriden başlar.”

2022-10-31 18:43 - Ekonomi

Gaziantep Ülkü Ocakları Anıtkabir'de

2022-10-31 12:54 - Yaşam

Vefat eden babalarının cenazesine katılmadılar!..

2022-10-25 23:11 - Gündem

“Yabancıya konut satışında ‘Golden Visa’ hamlesi doğrudan yatırımı artırır”

2022-10-26 10:50 - Ekonomi

Çizgi film karakterlerinde neden 4 parmak var? Çizgi film karakterleri neden 4 parmaklı?

2022-10-27 19:01 - Magazin

Selfie 15 yaşındaki Melike'nin sonu oldu!

2022-10-29 16:48 - Gündem

İlgili Haberler

Bandırma ve Erdek’te olumsuz hava şartları nedeniyle feribot seferleri iptal edildi

14:52 - Yaşam

Bin abonenin basınç meselesi çözüme kavuşuyor

14:39 - Yaşam

Elazığ’da envanter çalışmalarıyla dağ keçilerinin popülasyonu takip ediliyor

14:07 - Yaşam

Kuşadası Belediyesi Acil Müdahale Birimi sorunları çözüme kavuşturuyor

14:00 - Yaşam

Van’da ayı sürüsü kameraya yansıdı

13:49 - Yaşam

Günün Manşetleri

Emre Apartmanı davasında tutuksuz sanık kalmadı

14:26 - Asayiş

Milyonlarca vatandaşın prim borcu siliniyor

14:03 - Ekonomi

Gaziantep Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi OSB Müteşebbis Heyet toplantısı gerçekleştirildi

13:50 - Ekonomi

Suriyeli çocuğun sınıf arkadaşlarına vedası duygu dolu anlar yaşattı

12:32 - Gündem

Görece az gelişmiş iller 3 aşamalı stratejiyle kalkındırılacak

11:58 - Ekonomi