?>

Kentsel Dönüşüm Yasasında merak edilenler

Gayrimenkul uzmanı şule duman, türkiye büyük millet meclisi’nde (tbmm) kabul edilen yeni kentsel dönüşüm yasası hakkında bilgiler verdi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen yeni Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında bilgiler verdi.

Uzun zamandır konuşulan, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki’nin geçtiğimiz ay müjdesini verdiği ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, yeni yasa ile ilgili bilgiler verirken, merak edilen soruları da cevapladı. Öncelikle Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında bilgiler veren Duman, kanunun, afet bölgesi olarak adlandırılan ve bu bölgenin dışında olmasına rağmen riskli yapılanın bulunduğu alanlarda yenileme ve iyileştirme çalışmaları yapmayı hedeflediğini belirtti. Acil olarak dönüştürülmesi ve yenilenmesi gereken 2 milyondan fazla riskli yapı olduğunu ifade eden Şule Duman, yeni yasanın sorunları çözme konusunda çok önemli olduğunu ve yürürlüğe girmesiyle kentleri daha güvenli bir hale getireceğini söyledi.

“Dönüşüm ve yenileme çalışmaları ne kadar hızlanırsa depreme dayanıklılığımız o kadar artacak”

Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, vatandaşların merak ettiği ve sıkça sorulan yasa içeriği hakkında bilgileri paylaştı. Kabul edilen yasa ile birlikte çalışmaların bir an önce başlaması gerektiğini ifade eden Duman, “Uzun zamandır beklenen yeni yasa nihayet yürürlüğe girdi. Bu yasa ile özellikle deprem bölgesinde risk taşıyıp da adli süreç sebebiyle akıbeti tam olarak belirlenemeyen yapıların çözüme kavuşması daha kısa sürecek. Yani bundan sonraki süreçte, deprem sebebiyle hasar gördüğü belirlenen yapılarda, hak sahiplerine ilişkin işlemlerden hariç olarak, hasar tespit ve yenileme raporlarına göre yürütülecek idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında 10 gün içerisinde ilk inceleme yapılacak. Ardından dava dilekçeleri ve dilekçeye dahil olan ek raporlar ilgililere sunulacak. Bununla birlikte yeni yasa yürürlüğe girmeden önce adli süreci uzatan uygulamalarda da değişikliğe gidilecek. Mesela yargı sürecini uzatan inceleme ve tebligat sürelerinde yürütmeyi durdurma kararlarına yapılan itiraz uygulaması da değişecek ve bundan sonraki süreçte verilen kararlara itiraz edilemeyecek. Aslında bu durum süreci hızlandıran en önemli maddelerden biri çünkü dönüşüm ve yenileme çalışmaları ne kadar hızlanırsa depreme dayanıklılığımız o kadar artacak ve vatandaşlar güvenli bir şekilde yaşayacak. İtiraz hakkının kalkmasıyla sürecin uzamaması için taraflar duruşma talebinde bulunduğu taktirde bile karar mahkemenin olacak. Karar yargı sürecine girdiğinde savunma vermek isteyen taraflar maksimum 15 güne sahip olacakken, süreyi uzatmak istediklerinde ise sadece 1 defalık 10 gün hak elde edebilecekler. Kentsel dönüşüm o kadar önemli ki yürürlüğe girmeden önce adeta ayak bağı olan tüm problemler çok kısa süre içerisinde çözülecek. Mesela eskiden daha uzun süren istinaf yeni yasa ile en geç 2 ay içinde karara bağlanacak. Ayrıca bu aşamada mahkemede yapılması gereken işlemler de 15 gün içinde tamamlanmış olacak. Açıkçası bu yeni yasanın çok büyük avantaj ve güven verdiğini düşünüyorum. Umarım ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olur” dedi.

“Hak sahiplerinin yüzde 51’i ne derse o olacak”

Yürürlüğe giren kanun ile ilgili önemli maddelere de değinen Uzman Şule Duman, imar planlarının, mimari ve statik tesisatın ve fenni mesuliyetin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından üstlenileceğini söyledi. Geçtiğimiz ay açıklanan yüzde 51 yeterliliğin en önemli madde olduğunu dile getiren Duman, “Önceki yasada kentsel dönüşüm için hak sahiplerinin en az üçte ikisi çoğunluğunda rıza gerekiyordu ama artık salt çoğunluk yetiyor. Yani, hak sahiplerinin yüzde 51’i ne derse o olacak ki, bana göre en önemli maddelerden biri budur. Ayrıca, dar gelirli vatandaşlara verilecek olan bağımsız bölümlerde hak borçlanması gereken hak sahibinin maddi durumu olmaması halinde mağdur olmaması için yeni düzenleme de getirildi. Buna göre, hak sahibinin yaşamını sürdüreceği başka bir ikameti yoksa, bağımsız bölümlerde ikamet etmesi sağlanabilecek. Son olarak riskli yapıların yıkılabilmesi için, hak sahiplerine en fazla 3 ay süre verilerek, yapının yıkılması istenecek. Eğer yapılar hak sahipleri tarafından yıkılmazsa da idari makamlar tarafından yıkım işlemlerinin yapılacağı bildirilecek. Bu durumda başkanlığın tahliye ve yıktırma işlemlerinde de söz sahibi olduğunu belirtebiliriz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Sigaraya yine zam geldi!

2023-11-07 10:20 - Ekonomi

Son dakika: AK Parti'de aday başvuruları bugün başladı

2023-11-09 11:38 - Siyaset

MHP Milletvekili Atay, Ankara’da acilen ameliyat oldu.

2023-11-05 16:31 - Sağlık

CHP'nin 8. Genel Başkanı Özgür Özel oldu!

2023-11-05 03:58 - Siyaset

Gaziantep'te ölen halıcı kavgayı ayırmak istemiş

2023-11-09 14:09 - Asayiş

Deprem bölgesinde yapılacak 100 bin çelik köy evi için ihaleye çıkılacak

2023-11-11 00:57 - Gündem

’Dur’ ihtarına uymayan lüks araç trafik polisine çarpıp kaçtı

2023-11-05 14:04 - Asayiş

25 kişinin öldüğü Pamukkale Sitesi ile ilgili şok iddianame: Zemin etüdü yapılmamış

2023-11-05 11:49 - Asayiş

Girne’nin tanınan simalarından Hüseyin Esengöl‘ün vefatı sevenlerini üzdü

2023-11-09 19:07 - Gündem

Gaziantep FK'nın üç puan hesapları

2023-11-06 11:02 - Spor

İlgili Haberler

Yaş mama sektöründe ithalatı ortadan kaldıracak proje: Dünyanın merkezi global pazarda yerini alacak

20:07 - Ekonomi

CHP Genel Başkanı Özel’den TÜRK-İŞ’e ziyaret

19:27 - Ekonomi

İZTO Başkanı Özgener: "İzmir Türkiye’nin gerisinde kaldı"

19:33 - Ekonomi

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

18:08 - Ekonomi

"Kütahya OSB’yi modern, çevre dostu ve yenilikçi bir sanayi bölgesine dönüştürdük"

18:04 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın Baba acısı

21:03 - Defin Listesi

Gaziantep’te 26 Aralık’ta Elektrik Kesintisi! İşte Etkilenecek Bölgeler ve Saatler

18:57 - Elektrik ve Su

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler 25 Aralık 2025 Çarşamba

16:58 - Sağlık

Gaziantep’in Şanlı Mücadelesi Meclis Gündeminde: Ali Şahin’den Tarihi Vurgu

16:05 - Siyaset

Şahinbey Belediyesi’nden 25 Aralık etkinlikleri

16:02 - Gündem