Kenya Devlet Başkanı Ruto: "Barışçıl protestocular gibi davranan suçluların halka karşı terör estirmesi ve serbest kalmayı beklemesi doğru değil"

Kenya devlet başkanı ruto: "barışçıl protestocular gibi davranan suçluların halka karşı terör estirmesi ve serbest kalmayı beklemesi doğru değil”

Siyaset - 3 gün önce

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, vergi artışına karşı ülkede patlak veren şiddet olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Barışçıl protestocular gibi davranan suçluların halka karşı terör estirmesi ve serbest kalmayı beklemesi doğru değil" dedi.

Kenya’da hükümetin vergi artışını içeren yasa tasarısına yönelik protestoların şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından Kenya Devlet Başkanı William Ruto, açıklamalarda bulundu. Ruto, söz konusu protestoların "organize suçlular tarafından sızdırılmış ve ele geçirilmiş" olduğunu belirterek, mevcut tüm kaynakların "ülkenin güvenliğini baltalayanlara" karşı kullanıldığını söyledi.

Vergi artışına yönelik protestolarda ön saflarda yer alan gençlere "yerinde" bir tartışma başlattıkları için teşekkür eden Ruto, protestoların "hukukun üstünlüğü ve kurumlara saygı çerçevesinde yürütülmesi" gerektiğini vurguladı. Ruto, "Barışçıl protestocular gibi davranan suçluların halka karşı terör estirmesi ve serbest kalmayı beklemesi doğru değil" dedi.

Hükümetin ulusal güvenliğe yönelik her tehdidi "cumhuriyete yönelik varoluşsal bir tehdit" olarak ele alacağını aktaran Ruto, bu tür tehditlerin aktörlerinin "vatan haini" olarak görüleceğini vurguladı. Muhalefetten yasa tasarısının geri çekilmesi çağrısı

Muhalefet lideri Raila Odinga ise yaptığı açıklamada, vergi artışına yönelik yasa tasarısının derhal geri çekilmesi çağrısında bulunarak, "Hem bugünlerini hem de geleceklerini çalan vergilendirme politikaları konusunda seslerini duyurmaya çalışan kız ve erkek çocuklarının polis tarafından öldürülmesinden, tutuklanmasından ve gözaltına alınmasından rahatsızlık duyuyorum" dedi. Polise destek için asker sokağa indi

Başkent Nairobi başta olmak üzere şiddetli protestoların devam ettiği Kenya’da polisin olayları bastırmakta yetersiz kalmasının ardından ordu sokağa indi. Savunma Bakanı Aden Duale yaptığı açıklamada, ordunun "kritik altyapının tahrip edilmesiyle" sonuçlanan "güvenlik durumunu" kontrol etmek için polise destek sağlamak üzere görevlendirildiğini söyledi. En az 5 kişi hayatını kaybetti

Başkent Nairobi’deki göstericiler, yasa tasarısının parlamentoda kabul edilmesinden kısa bir süre sonra polis engelini aşarak binayı bastı. Protestocular parlamento binasının bir kısmını, girişteki güvenlik güçlerine ait bir aracı ve Nairobi Valisi Johnson Sakaja’nın ofisinin bulunduğu belediye binasını ateşe verdi. Göstericiler, Ruto’ya istifa çağrısında bulunarak, vergi artışlarına karşı olduklarını ifade ettiler.

Göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanan polis müdahale sırasında gerçek mermi kullanırken, en az 5 kişi hayatını kaybetti.

Kenya Tabipler Birliği tarafından yapılan açıklamada, en az 5 kişinin vurularak öldürüldüğü, 13’ü gerçek mermiyle, 4’ü plastik mermiyle olmak üzere 31 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Açıklamada, sağlık personeli ve ambulansları korumak için güvenli tıbbi koridorlar oluşturulması çağrısında bulunuldu. Obama’nın kardeşi de gösterilere katıldı

ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın üvey kız kardeşi Kenyalı aktivist Auma Obama da gösterilerde yer aldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ak Parti Gaziantep il başkanlığı düğümü çözülüyor.

2024-06-21 16:44 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı için Ankara’ya kimler çağrılacak?..

2024-06-23 15:23 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fedaioğlu oldu.

2024-06-24 22:50 - Siyaset

Yine Gaziantep! Yine korkunç ölüm!

2024-06-20 16:18 - Asayiş

Gaziantep yolunda feci kaza. 2’si ağır 6 yaralı

2024-06-19 14:10 - Asayiş

İSO 500’e Gaziantep damgası

2024-06-25 12:49 - Ekonomi

Gaziantep Kızılhisar’daki yangın kontrol altına alındı.

2024-06-18 23:16 - Asayiş

Nizip Konteyner kentte yangın tahliyesi.

2024-06-21 21:20 - Asayiş

Gaziantep’te feci kaza.. 1 ölü 2 yaralı

2024-06-21 17:51 - Asayiş

Balyozlu dehşet: 6 çocuk babası balyozla öldürüldü

2024-06-22 16:12 - Gündem

İlgili Haberler

AMACIMIZ BU BAYRAĞI ÇOK DAHA YÜKSEKLERE TAŞIMAK

21:32 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat, KKTC’de iş insanlarıyla bir araya geldi

20:28 - Siyaset

Bakan Bolat, KKTC Meclisi Başkanı Töre ile görüştü

18:46 - Siyaset

Finike Belediye Başkanı Geyikçi’den Milli Emlak’a devir tepkisi

18:30 - Siyaset

Komisyon üyelerinden Vali Çiftçi’ye ziyaret

17:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

AMACIMIZ BU BAYRAĞI ÇOK DAHA YÜKSEKLERE TAŞIMAK

21:32 - Siyaset

GAÜN Nizip Eğitim Fakültesi öğrencilerinin diploma sevinci

18:03 - Eğitim

Gaziantep'te ölen 40 kişi defnedildi! (28.06.2024)

17:57 - Defin Listesi

Gaziantep FK’da Bilal Çeker sürprizi

17:49 - Spor

Şehitkamil’de emeklilere özel “Emeklihane” açıldı

17:33 - Gündem