Kerkük krizine kritik yorum: PKK'ya fırsat doğmasın!

Irak’ın Kerkük şehrinde yaşanan olaylar tırmanırken, ORSAM Başkanı Prof. Ahmet Uysal, krize ilişkin Türkiye’nin tavrının ne olması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dünya - 10 ay önce

HABER7

Irak’ta Barzani yönetiminin 2017 yılındaki ‘Kürdistan referandumu’ sonrası başlayan krizin artçı sarsıntıları sürüyor.

Referandumun ardından Irak merkezi hükümetinin Kerkük’ün kontörlünü ‘Barzani partisi’ KDP’den devralması sonrası şehirdeki eden çalkantılı süreç devam ediyor. Kerkük’te Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) binasının boşaltılarak ordu kontrolüne veren Irak merkezi Sudani hükümeti, 6 yıl sonra bu kararından geri adım atarak binayı yeniden KDP’ye tahsis etme kararı almıştı. Bölgedeki Türkmen ve Arap göstericiler tarafından protesto edilen kararla ilgili günlerdir süren eylemlere karşı önceki gün, KDP yandaşları da eyleme başlamış ve göstericilerin üzerine yürümüştü.

Irak'ta Kerkük Valisi Rakan Said el-Cuburi, kentteki Ortak Operasyonlar Komutanlığı güçlerinin kullandığı binanın Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) teslim edilmesi kararının ertelendiğini ve göstericilerin protestolarına son verildiğini duyurdu. Karargah  önünde kurulan çadırlar kaldırılmaya başlandı.

PKK İÇİN FIRSAT OLMASIN

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kerkük’te yükselen tansiyonu değerlendiren ORSAM Direktörü Prof. Dr. Ahmet Uysal, Türkiye’nin dikkatli olması gereken hususun altını çizdi. Kürt karşıtı mantıkla hareket edilmemesine vurgu yapan Prof. Ahmet Uysal, Barzani ile uzlaşma zeminin bölgedeki İran yanlısı yapılanmalardan daha kolay olduğunu belirtti. Bölgede terör örgütü PKK’yı güçlendirebilecek zaaf oluşturulmaması gerektiğini ifade eden Uysal, mevcut krizin PKK’yı Kerkük, Sincar ve Süleymaniye’den çıkarmak için kullanılabileceğini söyledi.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Sudani Hükümeti, referandumdan sonra Kerkük’ten çıkarılan Peşmerge'nin geri dönmesine yeşil ışık yaktı. Bu plan uygulamaya başlanınca Türkmenler ve Araplar -özellikle de Sünniler- buna karşı çıkıyor. Ortaya ciddi gerginlik çıktı. Ölüm ve yaralanmalar oldu. Hükümet, Kerkük’te sokağa çıkma yasağı getirdi. Daha önceki Kürt yönetimi vilayette iyi bir miras bırakmamıştı. Daha da önemlisi, Kerkük’te KDP bürolarının yeniden açılması ve Ortak Operasyonlar Binasının KDP’ye verilmesine büyük tepki var. Burası 2017’den önce KDP’nin Kerkük’teki ana bürosuydu. İnsanlarda ‘eski günlere mi dönüyoruz’ endişesi oluştu.” dedi.

IRAK’TA PKK’NIN ARKASINDA BARZANİ DEĞİL İRAN VAR

ORSAM Başkanı Uysal, şöyle devam etti:

“Haşdi Şabi gruplarının tepkisine bakarsak, İran Kerkük’teki durumdan pek razı değil gibi. Kerkük kararı, muhtemelen Sudani Hükümeti’nin müstakil kararı. Yine de Türkiye’nin Irak’ta Kürt karşıtı mantıkla hareket etmemesi lazım. Barzani ile uzlaşmak İran ve vekilleriyle uzlaşmaktan çok daha kolay.

Türkiye’nin Irak’taki esas rakibi Barzani değil, İran’dır. Kerkük’e PKK’yı getiren İran’dır, Barzani değil. Sincar’da ise ABD ile İran beraber desteklemektedir.”

PKK’YI ÇIKARMAK İÇİN…

Prof. Uysal, “Türkiye’nin askeri operasyonları dolayısıyla PKK’nın Irak’taki etkinliği zayıflıyor ama Kürtler arasında İran ve ABD desteği ile ayrılıkçı, sapkın ve Türkiye karşıtı fikirleri yayılıyor. Kerkük krizi, Türkiye ile Barzani’nin arasını açarak PKK’nın konumunu güçlendirecek bir zaaf oluşturmak yerine, PKK’yı Kerkük, Sincar ve Süleymaniye’den çıkarmak için kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Harita belirlendi! İl potansiyeli yüksek 67 ilçe! Listede Gaziantep’ten hangi ilçe var?…

2023-08-29 15:47 - Gündem

Gaziantep'te feci kaza: 3 ölü, 4 ağır yaralı

2023-09-02 17:50 - Asayiş

Kafa kafaya çarpıştılar! Gaziantep'te korkunç kaza

2023-08-28 10:33 - Gündem

Gaziantep'te cips fabrikasında korkunç ölüm!

2023-08-30 14:59 - Asayiş

Ağabeyi ve yeğenini öldürdü; ailesi cenazesini almadı

2023-09-01 11:00 - Asayiş

Çetin ve İzol’un barış gayreti takdir topladı.

2023-08-30 12:35 - Siyaset

Önce ailesini katletti, sonra kafasına sıktı!

2023-08-29 22:57 - Asayiş

Beraber alkol aldığı arkadaşını 3. kattan aşağıya attı

2023-09-03 12:03 - Asayiş

Gaziantep'te feci kaza: Ölüler ve yaralılar var!

2023-08-31 12:32 - Gündem

Gaziantep Defin Listesi (28.08.2023)Pazartesi

2023-08-28 20:44 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Taraftarlar sokaklara döküldü! Yurtta şampiyonluk coşkusu

23:03 - Dünya

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır, Suriye'yi ziyaret etti

18:07 - Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

14:24 - Dünya

Dünya Genelinde Kömür Santralleri Kapatılıyor: İşte Detaylar

12:13 - Dünya

IKBY'de Seçimlerin Durumu: KDP'nin Katılmama Kararı ve Sonuçları

11:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Halit Acar’dan Irak Konsolosu ile ilgili önemli açıklama.

12:35 - Ekonomi

Kalyon Stadyumu’nda yeni sezon hazırlığı!

12:07 - Spor

Gaziantep FK taraftarı transfer bekliyor

11:57 - Spor

Ömer Faruk Beyaz Gaziantep FK yolunda

11:56 - Spor

Gaziantep FK'da başkan Yılmaz karar aşamasında

11:53 - Spor