?>

Kestane, artık sadece mangalda keyif değil biberonda da şifa dağıtacak

Bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olduğu kestanede, üreticiye destek vermek için çalışma başlatan karya farma hbx ar-ge kestane ile ceviz ununu belli oranlarda birleştirerek hem besleyici hem de şifa deposu bir karışım elde etti. Karışımın bebek mamalarına eklenebileceği gibi çölyak hastaları için de kullanılabilecek önemli bir gıda olduğu belirtildi.

Ekonomi - 8 saat önce

Aydın’ın üretiminde Türkiye lideri olduğu ürünlerden biri olan kestane hasat sezonu sona erdi. Bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olduğu kestanede, üreticiye destek vermek için çalışma başlatan Karya Farma HBX Ar-Ge kestane ile ceviz ununu belli oranlarda birleştirerek hem besleyici hem de şifa deposu bir karışım elde etti. Karışımın bebek mamalarına eklenebileceği gibi çölyak hastaları için de kullanılabilecek önemli bir gıda olduğu belirtildi.

Çalışmalarını Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te sürdüren ve şu an itibariyle 18 ayrı patente imza atan Karya Farma HBX Ar-Ge, bir yandan bilimsel çalışmalara devam ederken diğer yandan da Ege’nin tarımsal ürünlerine değer katmaya çalışıyor. Bu yıl rekoltesi oldukça yüksek olan ve Ortadoğu’daki savaşlar nedeniyle pazarı durgun giden Aydın kestanesi üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Karya Farma HBX Ar-Ge Bilimsel Araştırmalar Projeleri kurucusu Hakan Başlık, kestane ve ceviz ununun çocuk mamalarına eklenmesiyle çocukların sağlıklı büyüme ve gelişim süreçlerine önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.

Bu iki ürünün belli oranlarda birleştirilmesi ile glütensiz ve besleyici bir un elde ettiklerini belirten Başlık, kestane ununun düşük yağ oranı ve glütensiz yapısıyla özellikle gluten intoleransı olan çocuklar için ideal bir alternatif olduğunu kaydetti. Kestane ununun, yüksek lif içeriği ve B vitaminleri, potasyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengin olduğunu vurgulayan Başlık, bu besinlerin çocukların sindirim sistemine ve genel sağlığına olumlu etkiler sunduğunu ifade etti.

Ceviz ununun ise omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve yüksek kaliteli protein içeriğiyle çocukların beyin gelişimine destek sağladığına dikkat çeken Hakan Başlık, “Ceviz ununun antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde çocukların bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. Ceviz ununda bulunan amino asitler, çocukların kognitif gelişimini destekleyen önemli bileşenlerdir" dedi.

Yapılan bilimsel çalışmalar, kestane ve ceviz ununun çocuk mamalarına eklenmesinin besleyici içerikleri artırabileceğini ve sindirim kolaylığı sağlayabileceğini ortaya koyduğunu ifade eden Hakan Başlık, Aydın’da oldukça fazla üretimi olan ceviz ve kestanenin unu yapılarak çocuk beslenmesinde daha sağlıklı ve yenilikçi seçenekler mümkün olacaktır” dedi.

Karya Farma HBX Ar-Ge’nin, çocukların beslenme ihtiyaçlarına uygun inovatif çözümler geliştirmeye devam ettiğini belirten Başlık, “Kestane ve ceviz ununun çocuk mamalarında kullanılması çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışma ile Aydın’ın doğal zenginliklerini çocukların sağlığına katkı sunacak şekilde değerlendirmek, bilimsel çalışmalarımızın temelini oluşturuyor" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 123 kilo skunk ve metamfetamin ele geçirildi: 4 tutuklama

2024-10-21 08:39 - Asayiş

Gaziantep’te 86 kilo 650 gram skunk ve 37 kilo 200 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-20 18:18 - Asayiş

Türkiye deprem risk haritası güncellendi! Gaziantep hangi riskli bölgede?

2024-10-16 20:32 - Gündem

Ağıralioğlu’nun Gaziantep koordinatörü Mustafa Baba oldu.

2024-10-15 18:05 - Siyaset

Deprem haritası değişti! En güvenli iller belli oldu: İşte birinci derece riskli iller

2024-10-18 14:43 - Gündem

Tugay arazisi davası Danıştay’a taşınıyor!..

2024-10-16 08:34 - Siyaset

Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban’a Trabzon’da Sevgi Seli

2024-10-20 14:52 - Siyaset

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Meta gözaltına alındı

2024-10-21 17:37 - Asayiş

Gaziantep’in yeni Baro başkanı belli oldu.

2024-10-20 19:43 - Gündem

AK Parti Şehitkamil’de İsmail Güler ile yola devam.

2024-10-19 16:48 - Siyaset

İlgili Haberler

Şırnak’ta gezgin arıcılara 4 bin 600 kovan dağıtıldı

18:37 - Ekonomi

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin 5. etabı onaylandı

18:25 - Ekonomi

Yalova’ya 9 ayda 1,1 milyar lira harcama yapıldı

17:46 - Ekonomi

Yenişehir Belediyesi’nden geçici işçilere müjde

17:22 - Ekonomi

ANASİAD Başkanı Birkan: "Bursa, Türkiye’nin üretim üssüdür"

17:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şamil Tayyar Baro Seçimleriyle İlgili Konuştu: “O Avukatların Yeri Cezaevidir”

23:16 - Gündem

AFAD’dan Birinci Derece Deprem Riski Uyarısı: 31 İl Tehlike Altında

22:08 - Gündem

Başkan Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gaziantep’in vizyon projelerini sundu.

21:30 - Siyaset

Gaziantep’te Parklarda Denetimler: 35 Aranan Şahıs Yakalandı, 880.917 TL Cezai İşlem Uygulandı

21:10 - Asayiş

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Gaziantep’e davet etti.

20:54 - Siyaset