?>

Kıl kurdu tedavisi nasıl olunur? Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri...

Bağırsak solucanı olarak da bilinen bu kurtlar, yetersiz hijyen veya iyi pişmemiş etten yapılan yiyeceklerden, ağız veya dışkı yoluyla bulaşıyor. Sizler de bulantı, kilo alamama ve karın ağrısı gibi şikayetlerde bulunuyorsanız haberimizi okumaya devam edin!

Sağlık - 2 yıl önce

Özellikle kalabalık şehirlerde sık rastlanan ve yaygın olan kıl kurdu, genellikle okul çağındaki çocuklarda kendini göstermektedir. Semptomlarına göre ilk başlarda anlaşılmayan ve ciddiye alınmaya bu rahatsızlık ileri seviyeye ulaştığında hayat standartlarını ciddi boyutta en aza indirmekte. Başlıca sebepleri arasında hijyen eksikliği gelen kıl kurdunun önüne geçmek bazı tedbirlerle mümkün.

KIL KURDU NEDİR?

Kıl kurdu, ufak parazitik solucanların neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonudur. Her yıl milyonlarca insanı, özellikle de okul çağındaki çocukların maruz kaldığı yaygın bir enfeksiyondur. Yetişkin kurtlar, yaklaşık olarak 5 ila 10 milimetre uzunluğunda, beyaz veya krem ​​renklidir. Küçük iplik parçaları gibi görünen bu kurtlar, altı hafta kadar yaşayabilir. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kıl kurdu kişiye çoğunlukla kaşıntı ve rahatsızlık hissi dışında zarar vermez ve kısa sürede fark edildiği takdirde tedavisi kısa sürer.

KIL KURDU NEDEN OLUR?

Bağırsak kurdu yumurtaları, iyi pişmemiş besinlerle veya hijyenik olmayan ortamlarda tüketilen gıdalar ile ağız yolu ile bünyeye alınır. Bağırsak kurtları vücuda girdikten sonra bağırsaklarda erişkin hale gelirler ve yıllarca bağırsak ortamında yaşayabilir. 

Bağırsak parazit enfeksiyonu ağızdan veya dışkı yoluyla yayılır. Bu, kirli su, yiyecek veya tuvalet kolları gibi yüzeyler yoluyla enfeksiyonu içerir. Bu parazitler ayrıca çocuk bezlerini değiştirmek veya diğer anal veya dışkı teması gibi kişiden kişiye temas yoluyla da bulaşabilir.

Bağırsak parazitleri gelişmekte olan nüfus kalabalığı yüksek ülkelerde çok yaygındır. Bu ülkelerde yeterli sağlık kontrollerinin eksikliği de bunun ana sebeplerindedir.

KIL KURDU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Makatta veya vajinal bölgede kaşıntı: Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli hale gelebilir.

Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı: Bu belirtiler nispeten az görülen belirtiler olsa da, bağırsakta çok kurt varsa ileri boyuttaki rahatsızlıklarda karşılaşılabilir.

En yaygın belirtiler anüs çevresinde kaşıntı ve uykuda huzursuzluktur. Kaşıntı genellikle geceleri daha kötüdür, çünkü kurtlar yumurtalarını bırakmak için gece anüse doğru yola çıkar. Ayrıca vajinaya ulaşabilir ve vajinal akıntıya sebep olabilir. Kaşıma nedeniyle ciltte açık yara oluşursa bakteriyel cilt enfeksiyonu da gelişebilir. Kıl kurdu enfeksiyonu herhangi bir belirti ya da şikâyete neden olmadan gizli bir şekilde de seyredebilir.

KIL KURDU ZARARLARI

Tipik kıl kurdu enfeksiyonları ciddi sorunlara neden olmasa da nadir durumlarda ağır istilalar kadın üreme organlarında enfeksiyonlara neden olabilir. Parazit anal alandan vajinaya oradan da ‌‌uterus, ‌fallop tüpleri ve ‌pelvik organların çevresine gidebilir. Bu, vajina iltihabı ‌(vajinit) ve ‌uterus iç zarının iltihabı ‌(‌endometrit) gibi problemlere neden olabilir. Nadir olmasına rağmen, bir ‌pinworm enfeksiyonunun diğer komplikasyonları şunları içerebilir:

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları, ileri boyuttaki kıl kurdu istilasına sahip kadınlarda daha yaygındır. Solucan ayrıca mesaneye giderek sistite neden olabilir.

Kilo kaybı: Enfeksiyon şiddetliyse, parazit vücut için gerekli temel besin değerlerini emerek kilo kaybına neden olabilir.

Karın boşluğu ve üreme organlarında enfeksiyon: Solucan, kadınlarda anal bölgeden vajinaya, uterusa, ‌fallop tüplerine ve karın boşluğunda bu organların çevresine ulaşarak vajinit, endometrit gibi enfeksiyonlara sebep olabilir.

Apandisit: Apendikse göç ederek apandisite yol açan kıl kurdu vakaları vardır.

Cilt enfeksiyonu. Şiddetli kaşıntı, ciltte enfeksiyon riskini artıran yoğun çizik ve yaralara neden olabilir.

KIL KURDU NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Tanısı konulan bağırsak parazit enfeksiyonları uzman hekimin uygun gördüğü medikal ilaç ile tedavi edilmektedir. Bağırsak parazit tedavisi kişinin şikayetlerine göre düzenlenir. Semptomlar hafifse ve kişi sağlıklıysa, protozoal enfeksiyonlar kendiliğinden iyileşebilir. Belirtiler şiddetli veya kalıcı olduğunda, ilaçlar enfeksiyonun çözülmesine yardımcı olabilir. Helmint enfeksiyonları için solucan önleyici ilaçlar enfeksiyona müdahale edebilir. Tüm bağırsak enfeksiyonlarında bol sıvı içerek dehidrasyonu önlemek de oldukça önemlidir. 

KIL KURDU NASIL ÖNLENİR?

İyi pişmemiş et ve et ürünleri tüketilmemeli.

Çiğ yenen sebze ve meyveler iyice yıkanmalı.

Güvenli su ve gıda tüketilmeli.

El hijyenine dikkat edilmeli.

Günlük iç çamaşırı, pijama, havlu, el bezi ve yatak takımları değiştirilmeli, sıcak suyla yıkanarak yüksek ısıda kurutulmalı.

Parmak veya başparmak emme ile tırnak yeme alışkanlığı önlenmeli.

Tırnaklar kısa ve temiz tutulmalı.

Anal bölgeyi kaşımaktan uzak durulmalı.

Haftanın Öne Çıkanları

11 Mayıs 2023 Resmi Gazete

2023-05-11 09:11 - Gündem

Gaziantep'te yarın (10 Mayıs Çarşamba) uygulanacak elektrik kesintisi

2023-05-09 17:38 - Elektrik ve Su

Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın acı günü!..

2023-05-08 09:50 - Yaşam

Anavatan'ın 14 Milletvekili adayı, AK Parti'ye geçti

2023-05-13 17:07 - Siyaset

Sankopark önünde Ak Partililere silahlı saldırı

2023-05-09 19:07 - Siyaset

ChatGPT'nin eğitim dünyasına etkisini açıkladı: 'insan odaklı olmaktan uzaklaşıyoruz'

2023-05-07 13:14 - Teknoloji

TRT ve Diyanet'ten Türkiye'de bir ilk! TRT Çocuk Diyanet yayına başladı

2023-05-09 22:32 - Magazin

Ak parti Gaziantep’in Anons arabası kaza yaptı.

2023-05-07 20:36 - Asayiş

8 Mayıs 2023 Gaziantep'te Defin Listesi

2023-05-08 17:01 - Defin Listesi

13.05.2023 Resmi Gazete

2023-05-13 10:01 - Gündem

İlgili Haberler

Bitlis’e 12’si uzman 18 doktor ataması yapıldı

22:56 - Sağlık

Maltepe Belediyesinden kadınlara ‘Menopoz ve Sağlıklı Beslenme’ paneli

22:18 - Sağlık

Bitlis’te hayatını kaybeden vatandaşın organları iki kişiye umut oldu

19:04 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (24.12.2024)

18:12 - Sağlık

Endometrium kanserinde yenilikçi yöntem

17:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kaymakam adaylığı sınav ilanı Resmi Gazete'de

02:43 - Gündem

Erkan Erdem, “25 Aralık, Bir Şehrin Onurlu Direnişinin Tarihidir”

01:02 - Gündem

Başkan Tiryaki, “Gaziantep, Milli Mücadelenin Ruhudur”

00:50 - Gündem

Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban’dan Kur Korumalı Mevduat Tepkisi: “Vatandaşımız Kobay Olarak Kullanıldı”

23:07 - Siyaset

DSÖ, Suriye'deki sağlık ihtiyaçları için 56,4 milyon dolarlık acil yardım kampanyası başlattı

22:42 - Dünya