?>

Kuantum bilgisayarlar ’kolaylıkla’ geliyor

Bilişim uzmanı hakan topuzoğlu, verileri daha hızlı işleme kapasitesi ile bilinen kuantum bilgisayarların iş hayatında daha fazla kullanılmaya başlanacağını söyleyerek, “kuantum bilgisayarlar ile belki de 1 ayda ya da 2 ayda yapacağınız bir işlevi artık 1-2 günde hatta bazen saatler seviyesinde sürede yapabiliyoruz” dedi.

Teknoloji - 3 hafta önce

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, verileri daha hızlı işleme kapasitesi ile bilinen kuantum bilgisayarların iş hayatında daha fazla kullanılmaya başlanacağını söyleyerek, "Kuantum bilgisayarlar ile belki de 1 ayda ya da 2 ayda yapacağınız bir işlevi artık 1-2 günde hatta bazen saatler seviyesinde sürede yapabiliyoruz" dedi.

Kuantum bilgisayarlarla işlemlerin çok daha rahat bir şekilde yapılabileceğini söyleyen Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, "Kuantum bilgisayarlar bilinen bilgisayarlara göre daha hızlı bir şekilde işleme kapasitesine sahip bilgisayarlardır. Tabii ki verinin artmasıyla birlikte hepimizin bildiği üzere hem internetin güçlenmesi hem verinin artması hem de yapay zekanın da gündeme gelmesiyle birlikte veri işleme hızına ihtiyaç duymamızdan dolayı daha güçlü bilgisayarlara ihtiyaç oldu. Bu sebeple de bilindik sürücülere, serverlara göre daha da hızlı işlem yapabilecek belki de bin katı 10 bin katı kapasitede bilgisayarlar ortaya çıktı. Eskiden belki de 1 ayda ya da 2 ayda yapacağınız bir işlevi artık 1-2 günde hatta bazen saatler seviyesinde sürede yapabiliyoruz. Bu en büyük avantajı yani bir veriye ulaşmak İstediğiniz zaman, bir veri analizi yapmak istediğimiz zaman haliyle çok daha rahat bir şekilde bu işlemleri yapabiliyoruz. Bu en büyük avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Dezavantaj olarak da 2 dezavantajından bahsedebiliriz. Birinci dezavantajı, haliyle bu kadar hızlı bir şekilde veriye ulaşmak istemek ya da bir sorunun cevabını bulabilmek bir güvenlik açığını da ortaya çıkarabiliyor. Eskiden hackerlar verileri ya da bir şifreyi kırmak istedikleri zaman brute force yöntemiyle yani sözlükteki kelimeleri bir araya getirerek tahmin şeklinde o şifreye ulaşabiliyorlardı ve bu günlerce sürebiliyordu. Tabii ki bu tarz bilgisayarların çıkmasıyla birlikte daha kısa sürede bu şifre elde edilebiliyor. Yani içinde harf, rakam, işaret dahi olsa milyonlarca milyarlarca denemeyi çok kısa süre içerisinde yapabiliyor. Bu da haliyle bir güvenlik zafiyeti ortaya çıkarıyor" dedi.

Topuzoğlu, ilerleyen günlerde kuantum bilgisayarların iş hayatında daha fazla kullanılacağını söyleyerek, "Diğer dezavantajı ise haliyle İnternetin de hızlı olması gerekiyor. İnternetin hızlı olmadığı ortamda bu bilgisayarları çok verimli bir şekilde kullanamıyorsunuz. O yüzden de yeni yeni internet hızlarında 5G, 5.5G, 6G derken ortaya çıkmasa da sebebiyet veriyor. Türkiye’de Savunma Sanayi Başkanlığı, TOBB Üniversitesi, Aselsan gibi kurumlar kuantum bilgisayarları kullanıyor. Tabii ki orada da çok yoğun iş olduğu için veri üzerine ya da kullanılması gereken hesaplamalar ve benzeri işlemlerle ilgili çok büyük işini kolaylaştırıyor. Aynı şekilde üniversitede de bildiğiniz üzere akademik çalışmalar diğer konulardaki araştırma alanında daha hızlı yapılması sağlanmış oluyor. İleride her bilgisayar belki de bir kuantum bilgisayara dönüşecek. Nasıl ki bundan biz 20 yıl önce 386-486 bilgisayarları kullanırken i5 serisine geçildiği zaman çok sevindiysek ya da çok daha hızlı bir şekilde işlem yapabilir hale geldiysek önümüzdeki günlerde de tahmin ediyorum ki kuantum bilgisayarlar iş hayatı içinde daha fazla kullanılmaya başlayacak" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

GSO Meclis Başkanı Konukoğlu’ndan CHP’nin Boykot Çağrılarına Sert Tepki

2025-04-02 10:06 - Gündem

Meteoroloji'den 11 kente sarı kodlu uyarı! Kuvvetli geliyor

2025-03-30 10:58 - Gündem

Ak Parti Gaziantep’te Coşkulu Ramazan Bayramı Buluşması

2025-03-30 18:37 - Siyaset

Abdülhamit Gül’den CHP’ye Sert Tepki: “Yerli Sermayeye Boykot, Milli Ekonomiye Zarar Verir!”

2025-04-01 21:53 - Siyaset

Eşine destek için başladı işinin patronu oldu

2025-03-31 10:16 - Gündem

Gaziantep’te Uçurumdan Düşen Genç Ağır Yaralandı

2025-04-01 00:32 - Asayiş

Gaziantep’te Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Ihlamur Paketinden Taş Çıktı

2025-03-29 22:25 - Yeme İçme

Gaziantep’te Sokak Ortasında Silahlı Çatışma! Mahalle Savaş Alanına Döndü

2025-04-01 18:22 - Asayiş

Ali Şahin: “CHP, Milli Reflekslere Müdahale Eden Gayri Milli CHiP’tir”

2025-04-02 10:59 - Gündem

Gaziantepli Üniversite Öğrencisi Büşra Cin Şüpheli Şekilde Hayatını Kaybetti

2025-03-31 21:33 - Asayiş

İlgili Haberler

ASELSAN’dan kalplere dokunan teknoloji: Kalp akciğer makinesinin kan testleri başarıyla tamamlandı

16:18 - Teknoloji

Karadeniz’in en büyük bilim festivali CANİKFEST başladı

13:17 - Teknoloji

Mersin’de dünya çocukları bilimle buluştu

12:05 - Teknoloji

İzmir’de yüzde 35 civarında kaçak yapı var

11:09 - Teknoloji

Uzmanlardan, ’beklenen olağan sarsıntı ve panik yapılmaması uyarısı

09:49 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, 1915 olayları için 'soykırım' demedi!

21:43 - Dünya

AFAD'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması! "Açığa çıkan enerji 4 katı"

21:27 - Gündem

Bakanlardan ortak açıklama! İstanbul'da kaç bina hasar gördü? En çok ihbar gelen 3 ilçe...

20:53 - Gündem

Gaziantep Milletvekili Ali Şahin’den Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’e Teşekkür: “Tek Millet, İki Devlet”

18:41 - Siyaset

Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, UEFA İstanbul Ofisi Açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Görüştü

18:36 - Gündem