?>

Kurban ve kalp sağlığı

Kalp hastalarının bayram keyfini bozmadan sağlıkla geçirmeleri için nelere yapılması gerekenleri aktaran kardiyoloji uzmanı prof. Dr. Ibrahim baran, tuzlu ve yağlı kavurma ürünlerinden kalp hastası olanların uzak durması gerektiğini söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Kalp hastalarının bayram keyfini bozmadan sağlıkla geçirmeleri için nelere yapılması gerekenleri aktaran Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, tuzlu ve yağlı kavurma ürünlerinden kalp hastası olanların uzak durması gerektiğini söyledi.

Kırmızı et, yağ, protein, B12, demir ve çeşitli mineraller gibi önemli yapı taşlarını içerdiğinden dengeli beslenme için gerekli olduğunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, "İçerdiği protein hayvansal proteinlerin en değerlisidir ve bitkisel proteinlerde bulunmayan aminoasitleri de içerir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aşırı miktarda yağlı et tüketiminden kaçınılmasıdır. Koroner kalp hastalığı olan kişilerin normal zamanlarda da kırmızı eti kontrollü tüketmeleri gerekmektedir. Ancak hastaların yeterince bilinçli davranmadığını söyleyebiliriz. Kurban bayramında lezzetli et türevleri en sabırlı insanları bile kontrolden çıkarmakta, adeta bir et açlığı yaşanmaktadır. Bu sebeple kurban bayramı kırmızı et tüketiminin en fazla olduğu dönemdir. Etin yağlı olanı daha lezzetli olsa da alınan yüksek miktarda yağlı et, kalp damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olanlarda sorun oluşturmaktadır. Bu hastaların kurban bayramında miktar olarak az ve özellikle yağsız etleri tercih etmeleri onların sağlığı açısından daha faydalı olacaktır. Kalp damar hastaları, tuzlu ve yağlı kavurma ürünlerinden uzak durmalıdır. Kalp hastaları ölçülü olmak kaydıyla kurban bayramında pişirilen etleri rahatlıkla tüketebilir" dedi.

Balon stent gibi girişim yapılmış veya bypasslı hastalar taburcu olduktan sonra çok yağlı ve çok yoğun olmamak kaydıyla et tüketebileceğini belirten Baran, "Kalp yetmezliği olan hastalar yine tuzlu olmamak kaydıyla kurban eti tüketebilir. Haşlama et tuzsuz tüketilmesi kaydıyla en zararsız olan kurban etidir. Tansiyon hastaları da tuzsuz olmak kaydıyla kurban etinden rahatlıkla yiyebilir Fazla miktarda kırmızı et, tuz ve iç yağın tüketilmesi yüksek tansiyon atakları, nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetleri ve hastanelere başvuruları artıracaktır. En yağsız et bile yüzde 20 yağ içerir. Kurban bayramlarında, sakatat denilen, kurbanın karaciğer, dalak, böbrek ve bağırsakları yoğun kolesterol ve yağ içeriği sebebiyle kalp hastalarına yedirilmemelidir. Kavurma yenecekse az yağlı ve az tuzlu olmasına dikkat edilmelidir. Ateşe direk maruz kalmış, yanma derecesinde pişen ette kanser riski vardır. Bu sebeple eti pişirirken dikkat etmeliyiz" diye konuştu.

Et tüketirken yeşil sebzeler, taze salata gibi yiyecekleri beraberinde almak, antioksidan etki ile etin zararlarını azaltacağını ifade eden Baran, "Kalp hastalığı için zararlı olduğu kanıtlanmış hayvansal kaynaklı yağların tüketiminin azaltılması için etin yağsız kısımları seçilmeli, kuyruk yağı ve tereyağı kullanılarak yapılan kavurma yerine, ızgara veya haşlama şeklinde pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Taze kesilmiş etin sindirimi daha zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir. Kalp, tansiyon ve diyabet hastalarının her dönem olduğu gibi Kurban Bayramı süresinde de ilaçlarını aksatmamaları, fiziksel egzersizlerine devam etmeleri gerekmektedir. Egzersizler çok yorucu olmamalı, yemekten önce yapılmalı, sıcak havada ve yemekten hemen sonra yapılmamalı, imkan varsa yüzme tercih edilmelidir. Özetle bayramın nimetlerinden yararlanmak kalp hastalarının da hakkıdır. Ancak bu hakkımızı ölçüsüz kullandığımızda gelecekteki bazı haklarımızdan vazgeçmemiz gerekebilir" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Konukoğlu ailesinin mutlu günü

2022-07-03 00:37 - Gündem

Spor Toto Süper Lig 2022-2023 sezonu fikstürü çekildi

2022-07-04 20:01 - Spor

Gaziantep’te Eğlence mekanında silahlı kavga

2022-07-01 00:31 - Asayiş

Dr. Hüseyin Mirkelam Son Yolculuğuna İstanbul’da Uğurlanaca

2022-07-03 13:45 - Gündem

Kilis Vakfı Başkanı Yaşar Aktürk son 3 ayda memleketine 20 Milyon liranın üzerinde bağış yaptı!

2022-07-01 14:18 - Gündem

Gaziantep’te intihar girişimi.

2022-07-02 22:02 - Asayiş

Gaziantep'te İbrahim ve Ali Erdemoğlu Kardeşlerin Yönettiği Holding ' TÜRKİYE'DE İLK YİRMİDE ' Erdemoğlu Holding Dünya Sıralamasında Yükseliyor

2022-07-02 20:43 - Ekonomi

Mirkelam hayatını kaybetti

2022-07-03 00:51 - Gündem

MHP Gaziantep Milletvekili Taşdoğan helallik istedi!

2022-06-29 13:56 - Gündem

Yılmaz Öztürkmen cezaevinden açıklama gönderdi: BEN FETÖ BORSASI DEMEDİM

2022-07-01 15:01 - Gündem

İlgili Haberler

Kütahya Şehir Hastanesi’nde başhekimlik görevinde devir teslim

14:08 - Sağlık

Prof. Dr. M. Mutlu Meydanlı: “Servikal intraepitelyal lezyonlara dikkat”

13:49 - Sağlık

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

12:50 - Sağlık

112 Acil Çağrı Merkezlerine SMS ihbarı ile de ulaşılabiliyor

12:49 - Sağlık

‘Akciğer kanseri 50-70 yaş arasında daha sık görülüyor’

12:35 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Karekod Zorunluluğu Başlıyor

14:17 - Gündem

Prof. Dr. M. Mutlu Meydanlı: “Servikal intraepitelyal lezyonlara dikkat”

13:49 - Sağlık

Vatandaşlar ayakkabı satın almak yerine tamir ettirmeyi tercih ediyor

13:23 - Gündem

El bileğinden anjiyo ile sağlığına kavuştu

12:32 - Sağlık

Jandarmadan öğrencilere güvenli okul eğitimi

11:19 - Gündem