?>

'Kusursuz kulak' Bager'e TÜBİTAK'tan ödül

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca, Diyarbakır'da düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'nda genç bilim insanlarının projeleri ödüllendirildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu.

Çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yapan akademisyenlerden oluşan jüri; ekolojik denge, gıda güvenliği, tarım ve hayvancılık teknolojileri, dijital dönüşüm gibi araştırma projelerini değerlendirdi.

'Kusursuz kulak' Bager ve arkadaşlarına ödül

57 ilden 336 öğrencinin 180 projesinin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” Projesi ile teşvik ödülü aldı.

Çalışcı, “Astronominin konusunu görme engellilere anlatmak için bir sözlük. Ben de bu sözlük sayesinde gökyüzünü zihnimde canlandırabiliyorum” dedi.

Doğuştan görme engelli olan Bager Çalışcı, aynı zamanda Beethoven hayranı bir piyanist.

Çalışcı, müzikte 'kusursuz kulak' olarak adlandırılan bir müzik tonunun perdesini bir referans perdesi kullanmadan tanımlayabilme yeteneğine sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecekte ünlü bir piyanist olmak isteyen Çalışcı’ya geçen sene akustik bir piyano hediye etmişti.

Finalde yarışan projeler arasında giyilebilir teknolojiler, sağlık ve biyomedikal cihaz teknolojileri, afet yönetimi, havacılık ve uzay ve sürdürülebilir kalkınma gibi temalar da dikkat çekti.

Yarışmanın ödül töreni, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törene; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, BİDEB Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, Diyarbakır Vali Yardımcısı Murat Yıldız, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin yanı sıra yarışmacı öğrenciler, öğretmenleri ve aileleri katıldı.

Yarışmada 10 proje birincilik, 20 proje ikincilik, 30 proje üçüncülük, 30 proje de teşvik ödülü aldı.  Antalya 3, Samsun, Rize, Balıkesir, Denizli, Adana, Hatay ve Manisa birincilik kazanan iller oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Mandal, başarılı projelere ödüllerini verdi.

Veri güvenliği projesiyle birinci oldu

Yarışmaya Denizli’den katılan 15 yaşındaki Hilal Keskin, matematik alanında “Pisagor Üçlülerinden Denklemlere Rasyonel Kriptografi” araştırması ile birincilik ödüllerinden birinin sahibi oldu.

Projesini anlatan Keskin, “Günümüzdeki veri aktarımından çıkan sorunların çözümünün bir parçası olabilmek için bir şifreleme algoritması geliştirdim. Günlük hayatta kullandığımız mesajlaşma uygulamalarında bile bu arka planda çalışan bir işlev, verileri gizlemek. Eğer bunun kodunu yazabilirsek ki; ben de bunun için çalışmalarımı sürdüreceğim; günlük hayatta verileri güvenli bir şekilde aktarabilmemize çok büyük yararı olacağını düşünüyorum” dedi.

Görme engelliler için sanal asistan

14 yaşındaki Eylül Çiftçi ile Ege Arslan, “Görme engelli öğrencilerin okul içi bağımsız hareket becerisini artırmaya yönelik sanal asistan destekli artırılmış gerçeklik uygulaması tasarımı” projesiyle  yazılım alanında birincilik ödülü aldı.

Eylül, projenin hikayesini şöyle anlattı:

"Bizim bir görme engelli arkadaşımız var, biz onunla 4 yıldır aynı sınıftayız, ona hep yardım eden kişi biz oluyorduk. Acaba onun bunu kendi kendine yapabilmesi nasıl olur diye düşündük ve bu projeyi yaptık. Biz bir mobil uygulama tasarladık. Uygulama kapalı ortam navigasyon sistemi, adı Adım Adım Gelecek. Bu sayede görme engelli arkadaşımızın gidebileceği yerler var en sık kullandığı yerler. Sesli bildirimler alıyor, sağa dön sola dön gibi. Bizim görme engelli arkadaşımız da denedi, böylelikle hareket edebiliyor."

Kendini temizleyen maske

Yarışmaya Muş’tan katılan 13 yaşındaki Reber Ülkü ile Efe Alikaya da, Mikro Plastik Üretmeyen, Biyobozunur, Kendini Temizleyebilen, Antimikrobiyal, COVID-19’u etkisizleştiren bakır sülfür nanoparçacıklı maske projesiyle biyoloji alanında teşvik ödülü aldı.

Reber Ülkü, geliştirdikleri maskede hiç bakteri üremediğini ifade ederken Efe Alikaya “Bizim maskemiz maskeye gelen virüsü de öldürdüğü için; elimize geçmesini de önlüyor, o yüzden vakalarda düşüş sağlayabilir” dedi.

Yarışmaya 31 bin öğrenci katıldı

Bu yıl yarışmaya 4 bin 583 okuldan 13 bin 585 erkek ve 17 bin 416 kız öğrenci olmak üzere toplam 31 bin öğrenci katıldı. 2021 yıla oranla başvurularda yüzde 53 oranında artış gerçekleşti. Öğrenciler, bu yıl toplamda 23 bin 968 proje başvurusu yaptı.

28-31 Mart 2022 tarihleri arasında Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya,  İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Van’da bölge finalleri sergisi düzenlendi.

Haftanın Öne Çıkanları

16 yıl aradan sonra Polateli OSB’nin tabelası asıldı-

2022-11-02 19:29 - Ekonomi

Gaziantep için kritik toz taşınımı uyarısı-

2022-10-30 17:11 - Gündem

Gaziantep’te kanlı gece!..

2022-11-02 22:00 - Asayiş

Gaziantep’te bir intihar daha…

2022-10-31 18:52 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gaziantep mitingine kaç kişi katıldı?..

2022-11-05 18:58 - Siyaset

Mauro Icardi, gol sayısını 3’e çıkardı

2022-11-05 22:00 - Spor

Yeni anket yayınlandı: Gaziantep dahil 28 şehirde soruldu. Sonuç: En büyük sorun ekonomi, çözerse AK Parti çözer

2022-11-03 16:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep’te konuşuyor. Canlı

2022-11-05 15:06 - Gündem

Alkışlar Yaşar Aktürk’e… Kilis Vakfı'ndan İstanbul'da okuyan üniversite öğrencilerine ücretsiz yurt imkanı

2022-11-02 13:36 - Eğitim

Ali Payam: “Güvenli taşıma aslında müşteriden başlar.”

2022-10-31 18:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Dicle Elektrik’in, “direk” dikme izni vermeyen vatandaşları elektriksiz bıraktığı iddiası

16:10 - Teknoloji

2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü Doç. Dr. Canan Dağdeviren’in oldu

08:51 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI’dan ELÇİN 82 ve LAÇİN 82 ile tam isabet

22:01 - Teknoloji

Kayseri Bilim Merkezi, ara tatilde çocukları bilimle tanıştırdı

14:52 - Teknoloji

Hitit Üniversitesi’nin ödüllü yapay zeka yazılımı yerli imkanlarla geliştirilecek

09:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Başkan Fatma Şahin’den Arif Kurt’a Taziye Ziyareti

16:41 - Gündem

DEVA Partisi Milletvekili Ertuğrul Kaya'dan Arif Kurt’a Taziye Ziyareti

16:28 - Gündem

Gaziantep oda/borsaları ortak meclis ve istişare toplantısı gerçekleştirildi

16:13 - Gündem

Para sayma makinesindeki yazılım hatası pahalıya mal oldu

14:20 - Asayiş

Gaziantep'te 700 gram doğan bebek 140 gün sonunda yaşam mücadelesini kazandı

13:07 - Yaşam