?>

Kuzey Kore Rusya-Ukrayna savaşının neresinde?

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore Rusya'nın talebi üzerine bölgeye 10 binden fazla asker göndermişti. Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir kilometre taşı olan bu destek önemli soru işaretlerine kapı araladı.

العربية - 1 ay önce

Ekim ayının başında Ukrayna istihbaratının Kuzey Kore askerlerinin Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Kursk kentine geldiğini iddia etmesi, devam eden çatışmalarda yeni bir evre olarak görüldü.

Ukrayna istihbaratı kaynaklı bu iddia, ilk önce ABD, daha sonra da NATO tarafından doğrulandı.

KUZEY KORE'DEN YÜZ BİN ASKER 

Öyle ki, aralarında generallerin de olduğu 10 binden fazla Kuzey Koreli askerin teçhizatsız olarak gelmesi, çatışmalardaki muhtemel rollerini de tartışmaya açtı.

Askerlerin nasıl bir rol üsteleneceği tartışmaları sürerken, ABD merkezli Bloomberg, Kuzey Kore’nin, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’ya destek amacıyla 100 bin asker göndermeyi değerlendirdiğini öne sürdü.

Ukrayna’nın Güney Kore Büyükelçisi Dmytro Ponomarenko da Kuzey Koreli askerlerin Rusya’nın Kursk bölgesi ile Ukrayna’nın işgal altındaki doğu bölgelerinde konuşlandırılabileceğini ifade etti.

MİLYONLARCA TOP MERMİSİ VE MÜHİMMAT

Ponomarenko, bu birliklerin her birkaç ayda bir değiştirileceğini ve savaşın uzun vadeli hedefleri doğrultusunda kullanılacağını ileri sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın bir kaynak, böyle bir operasyonun ancak kayıpları telafi edecek bir mekanizmayla mümkün olduğunu belirtti. Aynı kaynak, sözü edilen 100 bin asker rakamının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşın uzun süreceğine dair hazırlığını gösterdiğini ifade etti.

Kuzey Kore’nin bugüne kadar Rusya’ya 10 bin askerin yanı sıra, milyonlarca top mermisi ile diğer mühimmatları sağladığı iddia ediliyor. Ayrıca uzun menzilli roket sistemleri ve topçu mühimmatlarının da Moskova’ya teslim edildiği aktarılıyor.

Peki, Kuzey Kore çatışmalara neden müdahil oldu? Bu birliklerinin çatışma bölgelerinde varlığı hakkında neler biliniyor? Gelin yakından bakalım…

KUZEY KORE ASKERLERİ RUSYA'DA

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki, 20. yüzyılın ikinci yarısına büyük bir savaşla girmiş Kuzey Kore, demir yumrukla yönetilen ve askerlerin her alanda öncü olduğu bir devlet. Askeri kabiliyetlerinin yüksek olduğu bilinse de Kuzey Kore ordusunun 21. yüzyılın savaş ortamına ne kadar ayak uyduracağı belirsizliğini koruyor.

Kuzey Kore askerlerinin, insansız hava araçları (İHA), sensörler ve savaş alanının sürekli gözetlenmesi ile eski ve kanıtlanmış savaş taktikleri ve uzun menzilli hassas topçu roketi kullanımını birleştirmesi gerekecek.

Öte yandan uzmanlara göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ukrayna'daki savaşı takip ederken, olası bir savaşa hazır olmadıklarını veya deneyimsiz askerlerin başına neler geldiğini çok net bir şekilde gördü.

Yeni birlikler Rusya'ya hiçbir askeri ekipman olmadan geldi, bu yüzden Rus modellerini nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gerekecek.

Esasen bu çok büyük bir sorun değil çünkü her iki ülke de Sovyet mirası silahları kullanıyor.

KUZEY KORE NE KAZANACAK?

Asya’daki ikiz kardeşinin aksine ekonomik zorluklar içinde olan Kuzey Kore, kötü geçen tarım sezonlarının ardından çok ciddi gıda kıtlığı yaşıyor. Uygulanan yaptırımlar ise, dar boğazdaki ülkeyi iyice çıkmaza sürüklüyor.

İşte, Rusya’ya gönderilen askerler bu açıdan önemli. Zira Moskova’nın asker başına 2 bin dolar ödeme yapacağı aktarılıyor.

Öte yandan Kuzey Kore, Rusya'ya büyük miktarda 122 mm’lik ve 152 mm’lik top mühimmatının yanı sıra, havan mermileri ve Rusya'nın topçu sistemleri için roket sağlıyor.

Esasında Rusya’ya verilen bu mühimmatların kalitesi oldukça düşük. Ukrayna sahasındaki tecrübeler, yarısından fazlasının başarısız olduğunu gösterdi. İşte, bu nedenle Rusya, Kuzey Kore’ye teknik personel gönderdi. Yani, Kuzey Kore Moskova ile iş birliğinin meyvelerini mühimmat kalitesini artırarak da almış olacak.

Yine Rusya, Kuzey Kore’nin yeni uzay programına, uydularını ve onları taşıyan roketleri güncelleme konusunda yardımcı olarak destek sağlayabilir.

Diğer taraftan Kuzey Kore paha biçilmez bir şey daha kazanıyor: Modern bir savaşta muharebe deneyimi.

Peki, Rusya bu iş birliğinden Moskova ne elde ediyor?

RUSYA NE KAZANIYOR?

Rusya, Ukrayna'nın Kursk'a yönelik ani ve beklenmedik saldırısını ve Donetsk'e yönelik hamlesini püskürtmek için büyük çaplı hazırlıklar yaptı.

Öyle ki, Ukrayna'yı güney Rusya'da kontrol altına almayı başardı ve Donetsk'te yavaş yavaş ilerliyor.

Ancak bu geri dönüşün bedeli büyük oldu.

Bu operasyonlarda tahmini 80 bin asker öldürüldü veya yaralandı. Bu, günde yaklaşık bin 200 zayiat anlamına geliyor. Aylarca süren bu saldırıların ardından Kuzey Kore askerlerinin Kursk’a konuşlanması tam da Rusya’nın istediği hamle olabilir.

KUZEY KORE ASKERLERİ SAVAŞIN GİDİŞATINI NASIL ETKİLEYECEK?

Uzmanlar Kuzey Kore ile Rusya arasındaki bu iş birliğinin hem yakın gelecekte hem de uzun vadede etkileri olacağı konusunda hem fikir.

Özellikle Ukrayna Savaşı’nı bitireceğini vadeden Donald Trump’ın ABD’de başkanlık koltuğuna oturması, müzakere sürecinin başlaması konusundaki beklentileri artırdı. Öyle ki, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile savaşın 2025 yılında diplomatik yollarla sona ermesini umduğunu söyledi.

Bu beklenti, tarafların müzakerelere hangi pozisyonda katılacağını daha da önemli kılıyor.

Bilindiği üzere, Ukrayna, yaz aylarında ani bir hamleyle Rusya'ya saldırdı ve bazı bölgelerini işgal etti.

Rusya, Donetsk'ten kuvvetlerini geri çekmek zorunda kaldı. Zayıf ve hazırlıksız kuvvetlerini, Pasifik filolarından ve Rusya'nın diğer bölgelerinden gelen birliklerle takviye ederek Ukrayna'nın ilerleyişini yavaşlattı ve durdurdu.

İşte tam da bu sırada, Kuzey Kore askeri Kursk’ta konuşlandı.

KUZEY KORE'NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

Rusya, Ukrayna güçlerini sınıra kadar geri püskürtmeyi başarırsa, Ukrayna nihai barış görüşmelerinde önemli bir pazarlık kozunu kaybedebilir.

Öte yandan Kursk’ta Kuzey Koreli askerleri kullanan Rusya, çatışmaların odak noktası olan Donetsk'te savaşmak üzere on binlerce Rus askerini sevk edebilir.

Bu durum, Rusya'nın tüm bölgeyi ele geçirme şansını önemli ölçüde artırabilir.

Uzmanlara göre, yıllardır süren çatışmalar, tarafların sahadaki pozisyonları ve dünyadaki değişimler de göz önüne alındığında Kuzey Kore’nin asker desteği, Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir kilometre taşı.

Kaynak: HABER7.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Dilucu Gümrük Kapısı’nda 50 kilogram metamfetamin ele geçirildi

2024-11-16 20:27 - Asayiş

Abdülkerim Bardakcı’nın yerine Cihan Çanak kadroya alındı

2024-11-17 12:22 - Spor

Ağrı’da tırın dorsesinde 16 kilo 200 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-11-18 21:07 - Asayiş

Trump, Ulusal İstihbarat Direktörü olarak eski Demokrat Kongre Üyesi Tulsi Gabbard’ı seçti

2024-11-13 23:29 - Siyaset

Gaziantep Milletvekilinin kardeşi hayatını kaybetti

2024-11-18 17:11 - Gündem

Meteoroloji'den Üç kente sarı kod! Gaziantep’e ise kuvvetli yağış uyarısı!..

2024-11-17 08:12 - Gündem

Gaziantep yine kötü sallandı.

2024-11-15 10:55 - Gündem

Veteriner hekimin ilk kitabı okuyucuyla buluştu

2024-11-16 00:24 - Gündem

Uşak’ta halk konserleri devam ediyor

2024-11-12 17:02 - Magazin

Havai fişekli asker eğlencesine polis baskını

2024-11-14 00:31 - Asayiş

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın 'Türkiye' sözlerine cevap! 'Doğru söze n

14:18 - العربية

Donald Trump göreve ne zaman başlayacak? Tarihi belli oldu

13:42 - العربية

Kirillov suikastında göz altına alınmıştı...Saldırı şüphelisi tutuklandı!

13:38 - العربية

Son dakika: Dilan ve Engin Polat hakkında hapis cezası istemi!

13:03 - العربية

Diyarbakır'da 'bıçak parası' aldığı iddia edilen doktor tutuklandı

12:58 - العربية

Günün Manşetleri

Şehit kızına babasının meslektaşları polislerden yürek ısıtan doğum günü kutlaması

14:42 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trump'ın 'Türkiye' sözlerine cevap! 'Doğru söze n

14:18 - العربية

Bakan Bolat: Suriye ile ticaret hızlanacak

14:13 - Siyaset

Gaziantep’te bilim filmleri günleri devam ediyor

13:57 - Kültür

Bakan Bolat: "Türkiye ile Suriye arasında ticaret yakın zamanda çok daha hızlanacak"

13:26 - Gündem