Kastamonu’da lise öğrencileri, şehrin coğrafi işaretli ürünü Taşköprü sarımsağı ve bölgenin ormanlarında yetişen kanlıca mantarıyla keten tohumunu birleştirerek saçların rengini değiştiren şampuan üretti.
Kastamonu’da bulunan Abdurrahmanpaşa Lisesi öğrencileri tarafından, TÜBİTAK 4006 projesi çerçevesinde kullanıldığında saç rengini değiştiren şampuan üretildi. Proje çerçevesinde, öğrenciler, öğretmenleri Canan Özcan danışmanlığında hazırlanan “Kastamonu’nun Saçları Renk Değiştiriyor” projesi ile kentin coğrafi işaretli ürünü Taşköprü sarımsağı, bölge ormanlarında bolca yetişen kanlıca mantarı ve keten tohumu birleştirilerek, doğal olarak saçın rengini değiştiren şampuan üretildi. Kimyasal madde kullanılmadan yapılan şampuan okulda açılan sergide ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Projeyi yapan öğrenciler, Kastamonu’nun doğal zenginliklerini kullanarak üretilen şampuanın besleyeci özelliğe sahip olduğunu söyledi. “Saçlarımızın rengini değiştirirken ayrıca daha sağlıklı, daha kalın telli ve parlak görünmesini sağladık”
Üretilen şampuanla ilgili bilgi veren Kimya Öğretmeni Canan Özcan, “Biz, okul olarak TÜBİTAK 4006 projesi kapsamında kanlıca mantarlı, sarımsaklı şampuan yaptık. Şampuanımızı yaparken Kastamonu’nun yöresel ürünlerini ön plana çıkarmayı hedefledik. Ayrıca şampuanımızın içerisine keten tohumu yağı kattık. Saçı beslemesi için, ısırgan otu yağı, köpürmesi ve yağları arındırması için gliserin ile çok az Arap sabunu kattık. Ayrıca Taşköprü sarımsağının suyunu ve kanlıca mantarının suyunu kullandık. Bunları karıştırarak şampuanımızı oluşturduk iki haftalık bir süre içerisinde. Şampuanımızda oluşan kokuları baskılamak için esans kullandık. Oluşturduğumuzu şampuanı saçlarımızda denedik. Saçlarımızı üç gün süreyle yıkadık. İki hafta sonunda saçlarımızın renginde değişimler gözlemledik. Bu değişim kanlıca mantarının rengine doğru oldu. Sarı saç, daha açık kızıla, kumral saçımız biraz koyu kızıla, siyah saçımızda biraz daha koyu kızıla dönüştü. Ayrıca saçlarımız daha sağlıklı, daha kalın telli ve parlak göründü sarımsak sayesinde. Şampuanımızın süreçlerini bu şekilde gözlemledik” dedi.
Projede görev alan Abdurrahmanpaşa Lisesi 10. sınıf öğrencileri Nisa Nur Çörekçi, Tuana Cesur ve Ebrar Çay ise yaptıkları şampuanın besleyici olduğunu ve saça birçok fayda sağladığını ifade etti.