?>

Meme kanserinde ‘koruyucu ameliyatların’ faydası kanıtlandı

Doç. Dr. Ahmet özveren, “bu kanıtlar san antonio meme kanseri sempozyumu'nda (sabcs) sunuldu. Artık hastalarımızın koruyucu ameliyatlar konusundaki sorularına bu veriler üzerinden cevap verebileceğiz” dedi.

Sağlık - 4 saat önce

Ünlü oyuncu Angelina Jolie, annesini yumurtalık kanserinden kaybetmesinin ardından kendisinin de meme ve yumurtalık kanseri riski taşıdığını öğrenip her iki memesini de aldırmasıyla tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Konuyla ilgili ‘risk azaltıcı ameliyatların faydasının kanıtlandığını’ söyleyen Doç. Dr. Ahmet Özveren, “Bu kanıtlar San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda (SABCS) sunuldu. Artık hastalarımızın koruyucu ameliyatlar konusundaki sorularına bu veriler üzerinden cevap verebileceğiz” dedi.

Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, geçen 10-13 Aralık tarihlerinde ABD’nin San Antonio şehrinde düzenlenen, 11 binden fazla kişinin yüz yüze ve çevrimiçi katıldığı San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda sunulan çalışmaların sonuçlarını değerlendirdi. Doç. Dr. Özveren, meme ve yumurtalık kanseri yatkınlık genleri olarak bilinen BRCA mutasyonu olan ve erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan hastaların risk azaltıcı cerrahilerden fayda görüp görmediği konusunda yapılan çalışmalardan ‘yol gösterici’ sonuçlar alındığını söyledi. Doç. Dr. Özveren şunları kaydetti:

“Bu çalışmalarda BRCA mutasyonu taşıyıcısı olup 40 yaşından küçük ilk kez meme kanseri tanısı almış olanlarda risk azaltıcı mastektomi veya salpingo-ooferektomi (yumurtalıklardan ve fallop tüplerinden birinin (tek taraflı) veya her ikisinin (çift taraflı) çıkarılması işlemi) yaptırmanın genel sağ kalım ve hastalıksız sağkalım açısından anlamlı düzeyde iyileşme ile ilişkili olduğu görülmüş. Bu küresel çalışma, erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan genç BRCA mutasyon taşıyıcıları arasında risk azaltıcı ameliyatların sağkalım sonuçlarını iyileştirdiğine dair kanıt sağlıyor.” “Genç popülasyonlarda cerrahi müdahalelerin etkisi daha az belirgin”

BRCA mutasyon taşıyıcısı olup kanser öyküsü olmayan kişilere, risk azaltıcı cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere çeşitli risk azaltıcı stratejilerin önerilmekte olduğunu aktaran Doç. Dr. Özveren, “Ancak erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan daha genç popülasyonlarda bu cerrahi müdahalelerin etkisi daha az belirgindir. Çalışma muhtemel patojenik/patojenik germ hattı BRCA1 ve/veya BRCA2 mutasyonları olan ve 40 yaşından küçük evre I-III meme kanseri tanısı konmuş 5 bin 290 hastayı kapsayan uluslararası, çok merkezli, retrospektif bir kohort (kayıtlardan geriye dönük izlemler yapılan araştırmalar) çalışmasıdır” diye konuştu. Mastektomi analizi sonuçları

Doç. Dr. Özveren, risk azaltıcı mastektomi analizinin, tanıdan itibaren 1 yıldan kısa bir süre içinde ameliyata giren 2 bin 910 hasta ile ameliyat olmamayı tercih eden 2 bin 380 hastayı kapsadığını söyledi. 5,1 yıllık medyan (bir veri kümesindeki orta değer) takip süresince, risk azaltıcı mastektomi geçiren hastaların ölme riskinin yüzde 35 daha düşük bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Özveren, “Ayrıca hastalıksız sağ kalımda yüzde 42’lik bir risk azalması olduğu görüldü” dedi. “Bu analiz de 5 bin 290 hasta ile yapıldı”

Doç. Dr. Özveren, risk azaltıcı salpingo-ooferektomi analizinin de tanıdan itibaren 3 yıl sonra bu ameliyatı geçiren 2 bin 782 ve geçirmeyen 2 bin 508 hasta olmak üzere toplam 5 bin 290 hastayı kapsadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortalama 4,9 yıllık takip süresince, risk azaltıcı salpingo-ooferektomi yüzde 42 daha düşük ölüm riski ve hastalıksız sağ kalımda yüzde 32 risk azalması ile ilişkilendirildi. Bu tür veri kümelerine sahip olmak, hastalara ‘ameliyat olarak sahip oldukları riski azaltma miktarına dair potansiyel olarak en iyi tahminimizi’ vermemize yardımcı oluyor. Ayrıca bu çalışma verilerine dayanarak bu mutasyonları tespit ettiğimiz meme-over kanserli hastalarımızda ‘yine de koruyucu ameliyat olmasam olur mu?’ sorusuna daha net cevap verebilmekteyiz.” “İlk duyduğumda şok oldum”

2020 yılında elle muayene sırasında memesinde kitle hisseden ve ardından muayene olan Neslihan Ergin (42), “Meme kanseri olduğum tanısıyla ameliyat oldum. Kitle hemen alındı. İlk duyduğumda şok oldum çünkü ailemde ve akrabalarımda hiç kimsede meme kanseri yok. İlk defa bende çıktığı için bunun olabileceğine inanmadım. Muayene ve erken tanıyla birlikte operasyon geçirdim. Kemoterapilerim oldu. Şu an gayet iyiyim” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

2 kilogram metamfetamile yakalanan zehir tacirleri tutuklandı

2025-01-12 10:13 - Asayiş

Her bir bardak çayında ’besmele ve dua’ var

2025-01-13 09:40 - Gündem

Abdülkerim Bardakcı 3. golünü kaydetti

2025-01-08 22:37 - Spor

Şırnak’ta kömür yüklü tırda 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-12 14:16 - Asayiş

Gaziantep’te 1,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-14 18:23 - Asayiş

İnsan Metapnömovirüsü (HMPV): Kış ve ilkbaharda dikkat edilmesi gereken tehdit

2025-01-09 10:06 - Sağlık

Gaziantep’te 1,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-14 18:14 - Asayiş

Mustafa Teke Yazdı.. GAZİANTEP FK VE 25 PUAN

2025-01-12 22:30 - Spor

Fatma Şahin’den Suriyeliler Hakkında Flaş Açıklamalar

2025-01-10 16:22 - Gündem

Yerden sıçrayan taş ölüme neden oldu

2025-01-12 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Yalova’dan Türkiye’ye örnek kan bağışı kampanyası

13:04 - Sağlık

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Teknolojide Bir İlk Daha!

12:46 - Sağlık

‘Rahim ağzı kanseri, HPV aşısı ile önlenebilir’

12:24 - Sağlık

Uzm. Dr. Merve Feyza Demir Gürdal, hasta kabulüne başladı

12:06 - Sağlık

Keçiören’de vatandaşlara serviks kanseri anlatıldı

11:34 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2028 için işaret fişeği olacak!

12:53 - العربية

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Teknolojide Bir İlk Daha!

12:46 - Sağlık

Araban’da üniversite öğrencilerine nakdi yardım yapılacak

11:59 - Gündem

GSO kurucu başkanı merhum Sani Konukoğlu’nun vefatının 31. Yılı

11:24 - Gündem

Gaziantep'te vatandaşlar endişeli! Fakat…

11:11 - Gündem