?>

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplandı

Marmara denizi eylem planı kapsamında oluşturulan müsilaj bilim ve teknik kurulu, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanı yardımcısı fatma varank başkanlığında toplandı.

Yaşam - 3 ay önce

Marmara Denizi Eylem Planı bdubdcdmsıyd oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı. Bakan Yardımcısı Varank, “Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılamadı. Gelinen süreçte ileri arıtmaya dönüşüm oranının bugüne kadar sınırlı (yüzde 0.7) bir artış gösterdiği gözlendi” dedi.

Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj, 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla yapılan çalışmalar neticesinde 7 Temmuz 2021’de temizlenmişti. Bakanlık koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin katılımıyla hazırlanan 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” çerçevesinde yapılacak her türlü çalışmanın bilimsel olarak değerlendirilmesi amacıyla Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulmuştu. Bu yıl 27 Haziran’da İstanbul’da toplanan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda atık su arıtma tesislerini ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürmesi gereken belediyelerle toplantılar yapılması kararı alınmıştı. Alınan karar gereği belediyelerce yürütülen çalışmaların değerlendirildiği çalışma toplantıları yapıldı. İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 14 Ağustos’ta bir toplantı gerçekleştirildi. Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplantısı öncesi Marmara Denizi Havzası’nda bulunan diğer illerdeki yerel yönetimlerle de 23 Aralık Pazartesi günü Bakanlık binasında toplantı gerçekleştirildi. Son günlerde Marmara Denizi’nde müsilaj emarelerinin ortaya çıkması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu bir kez daha bir araya geldi. Bilim kurulu üyesi akademisyenler, Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.

Bakan Yardımcısı Varank, müsilaj oluşumunun üç temel nedene dayandığını belirterek, "Denizdeki sıcaklığın yükselişi, denizin durağanlığı ve artan kirlilik, özellikle azot ve fosfor artışı ile müsilaj oluşuyor. İlk iki madde bütünüyle iklim değişikliğine bağlı ve buna doğrudan mücadele etme şansımız bulunmuyor. Ancak uyum sağlayabiliriz. Üçüncü maddede ise özellikle kentsel, endüstriyel ve tarımsal kaynaklı kirlilik baskısı sonucunda müsilaj oluşuyor" dedi. “Azot-fosfor kirlilik yükünde çok sınırlı azalma sağlandı”

Bakanlık olarak yılda iki kez Marmara Denizi Eylem Planı içerisinde yer alan faaliyetlerin gerçekleşme durumlarını takip ettiklerini söyleyen Varank, son günlerde Marmara Denizi’nin genelinde deniz yüzeyinden 5 ila 25 metre arasında değişen derinliklerde müsilaj oluşumuna dair bilim adamları ve balıkçılar tarafından Bakanlığa ihbarlar geldiğine dikkat çekti. "Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılamadı"

Varank, “Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılamadı. Gelinen süreçte ileri arıtmaya dönüşüm oranının bugüne kadar sınırlı (yüzde 0.7) bir artış gösterdiği gözlendi. Marmara Denizi’ne deşarj edilen azot-fosfor kirlilik yükünde çok sınırlı azalma sağlanabilmiş, ayrıca yayılı kaynak kirliliğini önlemeye yönelik olarak yapılması gereken yapay sulak alanlar da fiziki imkansızlıklar nedeniyle yapılamamıştır. 2021 yılında yaşanmış olan müsilaj afetinin tekrar yaşanmaması adına gelinen nokta göz önünde bulundurularak acil alınması gereken tedbirleri ele aldık” dedi. Üç önemli eylem tamamlanmadı

Toplantıda ilgili belediyelerin atık su arıtma tesislerinin son durumlarına ilişkin veriler Bilim Kurulu’na aktarıldı. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nın 19 maddesinin tamamlandığını, 3 eylemin ise tamamlanamadığını belirtti. Turan, tamamlanamayan 5. maddede atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su artıma tesisine dönüştürülme oranının çok düşük olduğuna dikkat çekti. Bilim adamlarından "yerli bakteri ile çalışma yapılması" önerisi

Toplantıda Marmara Denizi’nin mevcut durumu ve çözüm önerileri bilim adamları tarafından detaylı şekilde ele alınarak, MARMOD ve DEN-İZ projelerinin analiz bulguları paylaşıldı. Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Prof. Dr. Burcu Özsoy, denizdeki çevresel kalite kriterlerinin yıllara göre değişimini anlatan bir sunum yaptı. Ayrıca Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Prof. Dr. Gülşen Altuğ, Doç. Dr. Ayşegül Akpınar da Bilim ve Teknik Kurulu’nda sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumlardan sonra bilim ve teknik kurulu üyelerine tek tek söz verilerek görüş ve önerileri alındı. Bilim ve Teknik Kurulu üyeleri, müsilajla mücadele için öncelikle arıtma tesislerinin ileri biyolojik olarak yapılması ve mevcut arıtmaların da uygun işletilmesi gerektiğini, başta Susurluk Havzası olmak üzere derelerde uygun yerlerde fitoremidasyon çalışmasının uygulanabileceğini, ekosistem temelli balık avcılığının yapılmasının önemi ve gereğini vurguladı. Bilim adamları ayrıca biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekerek, yerli bakteri ile çalışmaların yapılabileceğini ifade etti.

Toplantıya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı, Marmara Araştırma Merkezi Başkanı, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Kocaeli üniversitelerinden bilim kurulu üyeleri ile konuya ilişkin çalışması olan akademisyenler katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ümraniye ve Tayvan iş birliğiyle kadınların güçlenmesine destek: Moda Okulu Giyim Atölyeleri projesi başlıyor

2024-12-25 12:05 - Magazin

Siirt’te müteahhitler sorunlarını masaya yatırdı

2024-12-21 17:47 - Gündem

Ağrı’da üniversite sınavlarına hazırlık kampı için bilgilendirme toplantısı düzenlendi

2024-12-21 16:24 - Eğitim

Kar, fırtına, sağanak....Meteoroloji'den 30 ile uyarı: Çok şiddetli geliyor

2024-12-24 07:13 - العربية

ABD ordusundan Yemen’e hava saldırısı: “Husilerin füze deposu ve komuta merkezi vuruldu”

2024-12-22 01:34 - Asayiş

Çameli’nde Yerli Malı Haftası yöresel kültür şölenine dönüştü

2024-12-21 10:46 - Kültür

3 katlı binanın çatısı alev alev yandı

2024-12-21 17:37 - Asayiş

Türkiye’de tek olacak: Sanayi atıkları da arıtılacak

2024-12-21 11:26 - Gündem

Jandarma komutanlığına arama kurtarma ekipmanları verildi

2024-12-21 12:27 - Gündem

Ardahan’da karla mücadele ekipleri aralıksız çalışıyor

2024-12-21 12:01 - Yaşam

İlgili Haberler

Taşova’da ekiplerden orman yangınları konusunda bilgilendirme: "Bir kıvılcım her şeyi kül edebilir"

21:23 - Yaşam

Hatay’da fırtına nedeniyle deniz 20 metre çekildi

20:00 - Yaşam

Muğla’nın sahil kesimlerine kuvvetli yağış uyarısı

19:30 - Yaşam

Muş Ovası’nda kuzu ve kuşların cıvıl cıvıl sesi görenlere huzur veriyor

17:43 - Yaşam

Tekirdağ’da araçların üzeri çamurla kaplandı

17:46 - Yaşam

Günün Manşetleri

CHP’nin Boykot çağrısına Hilal Kalyoncu Koç’tan tepki.

23:46 - Siyaset

Abdülhamit Gül’den CHP’ye Sert Tepki: “Yerli Sermayeye Boykot, Milli Ekonomiye Zarar Verir!”

21:53 - Siyaset

KKTC’deki “28 Şubat zulmü”nün perde arkası! Başörtüsü talimatı Yunanistan’dan geldi

20:58 - Gündem

Gaziantep’te Sokak Ortasında Silahlı Çatışma! Mahalle Savaş Alanına Döndü

18:22 - Asayiş

Gaziantep’te 2 araç çarpıştı: 1’i ağır 6 yaralı

17:22 - Gündem