?>

Namlular Halep'e çevrildi! Hükümet yeni yol haritasını belirliyor

Türkiye, bir yandan Irak ve Suriye’nin kuzeyinden terör kuşatması ile tehdit edilirken diğer yandan İsrail’in işgal ve genişleme stratejisine karşı sahada etkin çözümler üretmek istiyor. İsrail’in Lübnan işgal girişimini bir dönüm noktası olarak gören Ankara, bölge ülkelerinden oluşan bir müşterek mukavemet gücü kurma çabası yanında kendi göbeğini kesmenin de hesaplarını yapıyor.

Gündem - 6 gün önce

Türkiye gazetesi Yılmaz Bilgen'in haberine göre Başkent kaynakları, Türkiye’nin ABD’nin 2016 yılında Fırat’ın doğusunda PKK-PYD kalmayacak teminatı ve Rusya’nın Menbiç, Ayn İsa, Tel Rıfat ve hatta Halep’le ilgili vaatlerinde durmaması sebebiyle sabrın sonuna geldiği yorumunda bulunuyor. PKK’yı İsrail işgal planının öncü unsuru olarak gören Türkiye, güneyde büyüyen İsrail tehlikesine dönük orta ve uzak dönem hazırlıkları yanında yakın tehdit olarak gördüğü terör örgütüne karşı etkin ve kuşatıcı bir harekât planı yapıyor. 

“İSRAİL’E ALAN AÇIYORLAR”

Suriye’de Beşar Esad yönetimi ile son beş yıl ve özellikle Gazze işgal döneminde artan diplomatik temaslara rağmen mesafe katedilememesi de Ankara’nın bölge projeksiyonunu yakından ilgilendiriyor. Bölge genelinde bu gelişmeler yaşanırken İdlib’i kontrol eden Heyeti Tahrir El Şam grubu Halep’e askerî operasyon için düğmeye bastı. HTŞ kaynakları operasyon hazırlıklarının tamamlandığını doğruladı. Ankara, kuzeyde ABD’nin diğer bölgelerde Rusya, İran ve Şam yönetiminin oyalama taktiği sadece İsrail’e alan açtığı görüşünde ve bu durumun sona ermesi adına yeni bir yol haritası belirliyor. 

HTŞ GÜN SAYIYOR

Muhammed Cevlani liderliğindeki Heyeti Tahrir El Şam grubu, Rusya’nın Ukrayna ile süren savaşı ve İran’ın İsrail’le devam eden çatışma iklimini de hesap ederek Halep’i yeniden ele geçirmek istiyor. HTŞ içerisinde görüştüğümüz isimler, öncelikle İdlib-Halep arasında kalan ve 2020-2022 aralığında kaybedilen bölgeleri yeniden Rus-İran-Esad ittifakından geri almayı hedeflediklerini ve Halep yolunu açmak istediklerini anlattı. HTŞ kaynakları, Suriye Millî Ordusu bileşeni bazı grupların da kendilerine destek vermek istediği bilgisini paylaştı. Ankara’da konuştuğumuz Suriye sürecinin önemli isimlerinden bir kaynak, Halep’e yapılacak bir operasyonun mülteci dönüşü konusunda önemli rahatlama sağlayacak hamle olacağına dikkat çekti. 

ESAD’A “ALEVİSTAN” VADEDİLDİ

Suriye Millî Ordusu Eski Sözcüsü Albay Yusuf Hamud, görünenin zıddına Beşar Esad’ın varlığı ile İsrail’in “arz-ı mevud” projesine en büyük desteği verdiğini öne sürdü. Baba Hafız Esad’ın Golan’ı İsrail’e teslim ettiğini vurgulayan Albay Hamud, “2014 yılında İsrail ve Nusayri Meclisi anlaştı. Esad ve Nusayri derin devleti bir ve bütün bir Suriye’nin imkânsız olduğuna inandırıldı. Onlara Kürtler, Dürziler ve Sünnileri bundan sonra aynı bayrak altında hükmedemeyecekleri anlatıldı ve buna inandırıldılar. Ancak Fransa’nın dolaylı Rusların ise fiziki himayesinde Akdeniz’e sınır Lazkiye ve Tartus’ta ‘Alevistan’ vadedildi. İşte bu nedenle Erdoğan’ın çağrılarına cevap vermiyor. Çünkü o da inanmıyor artık üniter bir Suriye devletine” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Türkiye gazetesi

Yazar :Yılmaz Bilgen 

Haftanın Öne Çıkanları

Yedek lastikten 25 kilo 700 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-07 09:38 - Asayiş

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "İsrail Netanyahu ve çetesi barbardır, zalimdir, katildir, soykırımcıdır, savaş suçlusudur"

2024-10-04 22:52 - Siyaset

Bitlis’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-10-07 14:30 - Asayiş

Gaziantep’te neler oluyor?.Yeni bir intihar daha!..

2024-10-04 16:24 - Asayiş

AK Parti Nurdağı’ndan bir istifa daha…

2024-10-08 10:41 - Siyaset

Gürban tefecilere savaş açtı.

2024-10-05 09:40 - Siyaset

Gaziantep FK’ya hayat öpücüğü

2024-10-06 22:53 - Spor

Tehdit büyüdü, taktik değişti... Türkiye'den İsrail'e karşı ortak savunma hattı

2024-10-05 10:56 - Gündem

Gaziantep Burç Ormanı yanıyor

2024-10-06 19:33 - Asayiş

Gaziantep’te Üzücü Ölümler Devam Ediyor: Yine İki Kişi intihar etti. İntiharlar şehri olduk!!..

2024-10-11 10:48 - Asayiş

İlgili Haberler

Diyadin’de köy köy gezip çocukları eğlendiriyorlar

23:12 - Gündem

Ağrı’da ihtiyaç sahibi öğrencilere kışlık giysi desteği

22:45 - Gündem

Dünya gıda günü ortaokul öğrencileriyle kutlandı

21:42 - Gündem

Başkan Özlü MÜSİAD heyetini ağırladı

21:34 - Gündem

Suriye'de çatışma! Kilis'e roket mermisi düştü! Güvenlik kaynaklarından açıklama...

21:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep, Türkiye’nin En Büyük Bilim Merkezlerinden Birine Kavuştu

22:41 - Siyaset

Türkiye deprem risk haritası güncellendi! Gaziantep hangi riskli bölgede?

20:32 - Gündem

SON DAKİKA | Kilis’e 2 Havan mermisi düştü.

20:09 - Asayiş

Oto yıkamada meydana gelen patlama paniğe sebep oldu

19:32 - Asayiş

Gaziantep'te hangi ilçeler karanlığa bürünecek? (16.10.2024)

18:05 - Elektrik ve Su