?>

Önce Japonlar sonra da Türk bilim adamları araştırdı

Japon bilim adamlarının araştırmalarında mide ve kolorektal kanser tedavisinde etkili olabileceği ortaya konulan zeytin çekirdeğinden Türk bilim adamları ise nörolojik hastalıklarda nörodejenerasyonda kullanılabilecek bitkisel kaynaklı etken madde el

Gündem - 3 yıl önce

Japon bilim adamlarının araştırmalarında mide ve kolorektal kanser tedavisinde etkili olabileceği ortaya konulan zeytin çekirdeğinden Türk bilim adamları ise nörolojik hastalıklarda nörodejenerasyonda kullanılabilecek bitkisel kaynaklı etken madde elde etti.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Gezici ve araştırma ekibi Kilis Yağlık Zeytin çeşidinden elde ettikleri zeytin çekirdekleri ile yapmış oldukları uzun süreli bilimsel araştırmaları doğrultusunda zeytin çekirdeğinin içerisinde beyin hücrelerinin kendi kendini yenilemesi açısından önemli olan ‘nervonik asit' bulunduğunu ortaya koydu.

Japonlar kanser tedavisinde etkili olabileceğini ortaya koydu

Japonya, Kumamoto Üniveristesinden bir grup araştırmacı ile tamamlamış oldukları önceki çalışmada zeytin çekirdeğinin mide ve kolorektal kanser tedavisinde etkili olabileceğini ortaya koymuşlardı. Yaptıkları çalışmada, zeytin çekirdeklerinin ihtiva ettiği zengin fitokimyasallar sayesinde, kanserli hücrelerin gelişimini engellediğini ve aynı zamanda hücrelerin çevre dokulara metastaz yaparak yayılma hızını azalttığını tespit etmişlerdi.

Türk bilim adamları etken madde elde etti

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Sevgi Gezici öncülüğündeki ekip ise zeytin çekirdeğinden nörolojik hastalıklarda kullanılabilecek etken maddeyi elde etmeyi başardı. Yapmış oldukları bilimsel verileri sunmak için, Dünya çapında yaklaşık bin kişinin katılım sağladığı ‘5.International Symposium on Phytochemicals in MedicineandFood (5-ISPMF)' toplantısına davet edilen Doç. Dr. Gezici, elde ettikleri araştırma bulgularını uluslararası platformda da sundu. Zeytin çekirdeğinin timokinon, kafeik asit, oleuropein ve luteolin'in yanı sıra beyin gelişimi için oldukça önemli bir etken madde olan nervonik asit ihtiva ettiğini ortaya koyduklarını belirten Doç. Dr. Sevgi Gezici, ''İnsanlarda sinir hücrelerinin önemli bir bileşeni olan nervonik asit; nörolojik bozuklukların ve multipl skleroz semptomları, adrenolökodistrofi, Zellweger sendromu ve Alzheimer dahil olmak üzere nörodejenerasyonla ilişkili hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli rol oynayan bir etken maddedir” dedi.

Doç. Dr. Gezici, araştırma ekibi ve bu ekipte yer alan ulusal ve uluslararası bilim insanları ile birlikte kanser araştırmalarının yanı sıra nörolojik bozukluklarda da şifalı bitkiler ve bu bitkilerden elde dilen doğal ürünler üzerine pek çok çalışmalar ve projeler hayata geçirdiklerini belirterek, uzun zamandan bu yana da Kilis Yağlık Zeytin çeşidinden elde edilen zeytin çekirdeği ve çekirdeğin farklı kısımlarının ihtiva ettiği muhtemel ilaç etken maddeleri üzerine araştırmalar yaptıklarını söyledi.

''Nervonik asit, beyin hücrelerinin kendi kendini tamir etme yeteneğini artırmaya destek olabilecek''

Günümüzde dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de pek çok hastalığın gelişiminin önlenmesinde, tedavisinde ve hastalığa karşı etkili ilaçların geliştirilmesinde ‘Doğadan Gelen Şifa' olarak nitelendirilen ‘Şifalı Bitkiler ve Doğal Ürünlere' ciddi bir yönelimin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gezici, “Ülkemizde bol bulunan zeytinin sadece meyvesi ve yağı değil aynı zamanda çekirdeği de oldukça kıymetli. Sağlık üzerine faydaları kanıtlanmış ve kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytin çekirdekleri; Anadolu Halk Hekimliğinde her derde deva olarak bilinen ve özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarında, gastrit ve ülsere iyi geldiği biliniyor. Zeytin çekirdeği, hemaroit hastalığında, kötü kolesterolün azaltılmasında ve şeker hastalığında da kullanılmaktadır'' şeklinde konuştu.

''Milli ilaç üretimi stratejik hedefler arasında''

Türkiye'nin 2023 yılı stratejik hedefleri arasında yer alan "milli ilaç üretimi" konusunda, ilgili kurum ve kuruluşların desteği ile üniversitelerce oluşturulan uygulama merkezlerinde milli ilaç üretimi hedefiyle tedavi amaçlı yararlanılacak bitkilerin belirlenmesi ve bunların bilimsel olarak incelenmesi çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Doç. Dr. Gezici, Türkiye'nin sahip olduğu zengin bitki çeşitliliği ile şifalı bitkiler ve bitkisel ilaçlar konusunda dünyada yakın gelecekte söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini aktardı.

Milli ilaç üretimi hedefiyle tedavi amaçlı yararlanılacak bitkilerin belirlenmesi ve bunların bilimsel olarak incelenmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Doç. Dr. Sevgi Gezici şunları söyledi: ‘”Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın başta olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat'ın ve Uluğ Bey Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTEM) ile Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (FİTOTABAUM) Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu'nun da destekleri ile yurt dışından araştırmacılar ile birlikte zeytin çekirdeğinden nörodejeneratif bozukluklarda beyin hücrelerinin kendi kendini tamir etme yetisini artırmaya katkı sağlamaya yönelik ilaç etken maddesi geliştirilmesi ve üretiminin yapılması konusunda çalışmalar devam edecek. Gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen tüm kişi, kurum, kuruluş ve paydaşlarımızın katkıları yadsınamaz, kıymetli destekleri için teşekkürlerimizi sunarız'' dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kısmetse Olur Yarışmacısı Cansel Çördük'ten Olay Paylaşım!

2022-05-16 19:07 - Magazin

Hedef 27 milyon fidanı toprakla buluşturmak.

2022-05-11 22:23 - Gündem

Emanet’in Seher’i Sıla Türkoğlu hakkında olay sözler! Yapım şirketi ifşa etti

2022-05-16 23:58 - Magazin

Gelin Mutfakta'da gergin anlar! Nursel Ergin ağlayarak stüdyoyu terk etti

2022-05-11 11:34 - Magazin

Karkamış'a füzeli saldırı: 3 yaralı.

2022-05-12 18:42 - Gündem

Ünlü futbolcu Wesley Sneijder'in eski eşi Yolanthe Cabau'dan, cinsel ilişki itirafı

2022-05-16 09:21 - Magazin

Yeni Akit'ten hayatını kaybeden Belma Simavi için skandal başlık! Sosyal medyada tepki yağdı

2022-05-14 22:16 - Magazin

FOX Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner'in acı günü

2022-05-13 11:32 - Magazin

4 yıllık sevgilisiyle nişanlanan Dilan Çıtak Tatlıses'in saçları alay konusu oldu

2022-05-17 08:28 - Magazin

Elazığ'da korkunç ölüm! 6 aydır kayıp Remziye, öldürülüp bahçeye gömülmüş

2022-05-16 13:55 - Yaşam

İlgili Haberler

Kütahya Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi 5 milyar 298 milyon

23:36 - Gündem

Kahramanmaraş'ta kar ve tipi nedeniyle kapanan 203 mahalle yolu ulaşıma açıldı

23:07 - Gündem

Prof. Dr. Naci Görür’den Uyarı: Malatya Fay Hattı Üzerindeki Deprem Endişe Verici

22:47 - Gündem

"Arnavutluk Bağımsızlık Günü" Ankara’da kutlandı

22:34 - Gündem

Çankırı’da kar yağışı etkili oluyor

22:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Prof. Dr. Naci Görür’den Uyarı: Malatya Fay Hattı Üzerindeki Deprem Endişe Verici

22:47 - Gündem

Havada panik!.. Gaziantep seferi yapan uçak türbülansa girdi

22:37 - Gündem

GKV’li Mehmet Akif Şahin, Satrançta Gaziantep Şampiyonu Oldu!

21:47 - Eğitim

Malatya’da 4.5 Şiddetinde Deprem! Gaziantep ve Çevresinde de Hissedildi

20:31 - Gündem

Gaziantep’te KADES Uygulaması Tanıtıldı: Şiddete Karşı Bir Tuş Uzağınızda

20:05 - Asayiş