ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) mühendislerinin geliştirdiği, 20 yıl süren çalışmalar sonunda toplamda 10 milyar dolara geliştirilen James Webb Uzay Teleskobundan beklenen haber sonunda geldi.
DÜNYADAN 1.5 MİLYON KM UZAKLIKTA GÖREVE BAŞLADI
Uzaya fırlatılan en güçlü Teleskop olduğu belirtilen James Webb Uzay Teleskobu iki hafta önce Lagrange noktasına (L2) ulaşmıştı. Teleskop tüm görevi boyunca uzayda Dünya ve Güneş'in yerçekimini dengeleyen bir nokta olan L2 yörüngesinde dönecek. Söz konusu nokta Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta.
Bonus image! When it’s time to focus, sometimes you need to take a good look at yourself.This “selfie” taken by Webb of its primary mirror was not captured by an externally mounted engineering camera, but with a special lens within its NIRCam instrument. #UnfoldTheUniverse pic.twitter.com/XtzCdktrCA
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) February 11, 202220 YIL BOYUNCA ÇALIŞACAK KADAR YAKITI VAR
James Webb Uzay Teleskobu bir Ariane roketi üzerinden 25 Aralık'ta Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. Kalkış kusursuz ve yakıt açısından o kadar verimliydi ki bilim insanları teleskobun 20 yıl boyunca çalışacak kadar yakıtı olduğuna inanıyor.
Bununla birlikte, teleskopun tamamen işlevsel hale gelmesi için hala biraz çalışmaya ihtiyacı var. 18 altın kaplama panel henüz tam olarak hizalanmadı ve tüm silindirler henüz ateşlenmedi.
İLK KARE SELFIE OLDU
Bu arada NASA teleskobun yakaladığı ilk görüntüyü dünya ile paylaştı. Webb Teleskobu, özel lensini kullanarak birincil aynanın "içe dönük" görüntüsünü yakalayarak "selfie" çekti. Webb’in selfie’siyle ilgili açıklama yapan NASA, "Gördüğünüz şey, mühendislik hedefi olan parlak bir yıldızı gözlemleyen Webb'in gerçek birincil aynasıdır. Tüm ayna bölümleri yıldız ışığını görüyor, ancak parlak bölüm parlak çünkü NIRCam'ın (yakın kızılötesi kamera) görüş açısına göre bölüm doğrudan yıldızla hizalı" dedi.
️ In the coming weeks, our team will align & focus each of these 18 dots, then stack the dots on top of each other to form a single point — one unified image from all of Webb’s 18 mirror segments. What’s ahead: https://t.co/asidf7mdKB pic.twitter.com/pPZQG13IkO
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) February 11, 2022NASA'nın yayınladığı ilk görüntüde uzayın siyah arka planı üzerinde 18 beyaz nokta görülüyor. Bu noktaların hepsi aslında uzaktaki bir yıldız. Teleskoptaki 18 ayna henüz uyum içinde çalışmadığı için 18 ayrı görüntü veriyor.
Bu ilk kare, bilim insanlarının teleskobun Kızılötesi Kamerasını kullanarak uzun ayna hizalama sürecini bitirmelerine yardımcı olacak. Cihazın baş araştırmacısı ve Arizona Üniversitesi'nden astronomi profesörü Marcia Rieke, "Işığın NIRCam'a girdiğini görmekten çok mutlu olduk" dedi.
İLK YILDIZLARIN IŞIĞINI GÖRECEK
James Webb Uzay Teleskobu'nun 13,5 milyar yıldan önceki Büyük Patlama'dan sonra oluşan ilk yıldızların ışığını görmesi bekleniyor. Çalışmanın başarısı, teleskobun kızılötesinde hassasiyetine bağlı. Bu yüzden, Webb teleskobunun son derece düşük ısıda tutulması gerekiyor, zira aksi takdirde kendi kızılötesi ışınları, tespit etmeye çalıştığı sinyalleri bastırabilir.