?>

Orta hasarlı binalar güçlendirilecek mi yıkılacak mı?

Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Alan, deprem sürecinin ardından bölgede yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Alan, hasar tespit çalışmaları, orta ve ağır hasarlı yapıların durumu ve bölgede yürütülen çalışma ve projelere ilişkin merak edilenleri cevapladı.

Gündem - 1 yıl önce

ASRIN FELAKETİNİ YAŞAYAN 11 İLDE YARALAR SARILIYOR

Asrın felaketi olarak nitelenen 6 Şubat depreminin üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. İlk günden itibaren gerek devlet kurumları gerekse sivil toplum kuruluşları ile 85 milyon vatandaş depremzedelerin yanında olmaya devam ediyor. Bir yandan ihtiyaçları karşılanan depremzedeler için bir yandan da kalıcı konutların yapımı ve teslimi sürüyor. İlk günden itibaren bölgede çalışmalara başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kalıcı konutları hızla bitiriyor. Binlerce konut ve köy evinin temeli atıldı, bazılarının örnek dairesi bile bitti. Deprem bölgesinde konutların yanı sıra zarar gören sanayi alanları için de çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor.

Asrın felaketinden hemen sonra bölgede kalıcı konut çalışmalarını başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 142 bin konutun temelini atarken, toplamda 650 bin konutu teslim edecek.

Bakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle, depremlerden etkilenen 11 ilde 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin 10 deprem konutu yapılacak. İlk etapta bir yıl içerisinde 319 bin deprem konutunun teslim edilmesi planlanıyor. 11 ilde bugüne kadar 142 bin konut ve köy evinin temelleri atıldı.

Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve 105 metrekare alana sahip daireler, 3+1 daire şeklinde planlandı. Köyleri yeniden ayağa kaldıracak projelerle bölgesel olarak farklı ihtiyaçlara göre tek katlı, verandalı, yöresel mimari ve yaşam koşulları göz önüne alınarak 5 farklı tip tasarlandı. Konutların tüm tip planları ortalama brüt 122-127 metrekare, net 102-106 metrekare büyüklükte ve tüm tipler 3+1 şeklinde yapıldı. Hayvancılık yapan vatandaşlar için de köy evleri ahırlarla birlikte yapılıyor. 100 hanenin üstü olan köylerde ise köy konağı ile cami veya cem evi planlaması yapılıyor.

Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Gaziantep'in Belpınar ve Mesthüyük köyleri ile Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek köyünde yapımı tamamlanan ilk köy evlerinin anahtar teslimi de gerçekleşmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın talimatıyla çalışmalar hız kazanırken, 11 ilde şehirler yeniden ayağa kaldırılırken sadece konutlar yapılmıyor ticari merkezler, istihdam yaratacak, şehrin ekonomisini canlandıracak sanayi siteleri de kuruluyor.

“Asrın felaketi” Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, bölgede zarar gören kalıcı konutlarla birlikte sanayi alanları için de çalışmalarını aralıksız sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet kentlerini ekonomik anlamda da ayağa kaldırıyor.

Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Alan, deprem sürecinin ardından bölgede yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yaraların birlik ve beraberlik içinde sarıldığını ifade eden Alan, yapılan çalışmalardaki başarının 'ortak akılla hareket etme' olduğunu söyledi.

Depremzedeler için sadece barınma alanı değil her şeyiyle bir yaşam alanı sunmak için çalışıldığını belirten Alan, “Asrın felaketi” Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, bölgede zarar gören kalıcı konutlarla birlikte sanayi alanları için de çalışmalarını aralıksız sürdüğünü belirtti.

6 Şubat tarihli Asrın Felaketi’nde büyük zarar gören Nurdağı ve İslahiye İlçelerinde devam eden ve planlanan projelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Alan, Depremden büyük yara alan İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yaraların sarılması için çalışmaların hummalı bir şekilde sürdüğünü belirtti.

GAZİANTEP’TE 1 MİLYON BAĞIMSIZ BİRİMDE HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI

11 ili etkileyen depremin ilk anından itibaren bakanlığın bölgede tüm imkânlarıyla seferber olduğunu belirten Alan, “11 ilimizi etkileyen asrın felaketinin ilk anından itibaren tüm bakanlık olarak Gaziantep’te süreci hızlı bir şekilde normale dönüştürme adına bir aksiyon aldık. Bu süre zarfında yaklaşık 500 ekip ve bin personelle hasar tespit çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık ve yaklaşık 1 ayda ilimizde küçük büyük, kırsal, merkez demeden tüm yapıların hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bu süre zarfında yaklaşık 300 bin yapıda, 1 milyon bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı ve hasar tespit çalışmaları askıya çıkarıldı, vatandaşlara 1 aylık itiraz süresi verildi. Gaziantep’te yaklaşık 70 bin civarında itiraz başvurusu oldu. Bir aylık sürede itiraz eden vatandaşların itirazları da hızlı bir şekilde ikinci bir ekiple yeniden değerlendirildi. İtiraz sonucu yapılan tespitler de kesinleşti ve kesin sonuçlar muhtarlıklara gönderildi. Bunu Gaziantep’te çok kısa bir sürede tamamladık” dedi.

HASAR TESPİT SONUÇLARI AFAD’A BİLDİRİLDİ

“Hasar tespit çalışmalarında Gaziantep’te tüm ilçeler dahil yaklaşık olarak 14 bin yapı ağır hasarlı, Yaklaşık 6 bin  yapı orta hasarlı, yaklaşık 6 bin de yıkık yada acil yıkılması gereken yapı tespit edildi. İtiraz sonucu tekrar yapılan tespitlerin ardından hasar tespit çalışmaları tamamlandı,  kesin sonuçlar AFAD’a bildirildi. Hak sahipliği çalışmaları AFAD tarafından yapılmaya başlandı. Kaç kişinin hak sahibi olacağı, kaç kişiye ev yapılacağı AFAD tarafından belirlenmektedir. Bu konuda rakam henüz ortaya çıkmadı” dedi.

SADECE BİNA KİLİTLİ VE SAHİBİ BULANAMAYAN YAPILARIN HASAR TESPİTİ DEVAM EDİYOR

Gaziantep’te bina hasar tespit çalışmalarının, büyük oranda tamamlandığını bildiren Alan, Gaziantep’te sadece kilitli ve sahibi bulanamadığı için hasar tespiti yapılamayan binaların şuan hasar tespit çalışmaları yapıldığını belirtti. Alan, “İçişleri Bakanlığı” depremden etkilenen illere ilişkin yayımladığı genelge ile hasar tespit için gidilip ancak girilemeyen veya kilitli olan yapıların da tespitinin yapılmasını istedi. Gaziantep’te de 10 bin civarında kilitli veya girilemeyen yapı vardı. Biz bu yapıları da gelen genelge sonrasında emniyetten destek alarak tespit yapmaya başladık. Emniyetten iki kişi, bizden iki kişi ve muhtar ile gidip o yapıların da hasar tespitini yapıyoruz. Hasar tespit sistemi şuanda sadece hasar tespiti çalışmaları sırasında bina kilitli girilemeyen evlerin tespitine izin veriyor” dedi.

AĞIR HASARLI YAPILARIN YIKIMINA BAŞLANDI

Gaziantep’te acil ve yıkık binaların yıkılıp enkazının kaldırıldığını belirten Alan, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan binaların kontrollü yıkımına başlandığını belirtti.  Alan, “Gaziantep merkez ilçelerde acil ve yıkık binalar yıkılıp enkazı kaldırıldı. Şahinbey’de 270 civarında, Şehitkamil’de de 250 civarında yıkık ya da acil yıkılacak bina vardı. Bu yapılar tehlike arz ettiği için hızlı bir şekilde kaldırıldı ama yıkıp enkazını kaldırmak istediğimiz ağır hasarlı yapılar var. Şahinbey’de merkez ve kırsal dahil 2663 ağır hasarlı yapı Şehitkamil’de ise 3315 ağır hasarlı yapı İslahiye’de 3098 ağır hasarlı yapı Nurdağı’nda 3353 ağır hasarlı yapı bulunmaktadır. Bu yapılarla ilgili yıkım süreci de başladı. İhale öncesinde maliyetleri çıkardık, lokasyonlara böldük, sözleşmeleri hazırladık, teknik şartnameleri hazırlayıp kaymakamlıklara gönderdik. Yani ağır hasarlı binalarla ilgili süreç tamamlandı ve ağır hasarlı yapıların yıkımına başlandı” dedi.

ORTA HASARLI YAPI SAHİPLERİ MAĞDUR OLMAYACAK

Vatandaşların merakla beklediği Orta Hasarlı yapılara ilişkin de önemli açıklamada bulunan Alan, “Orta hasarlı yapı sahipleri mağdur olmasın diye Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla 13 Nisanda 11 ilde orta hasarlı yapılarla ilgili kanun hükmünde kararname yayımlandığını belirtti. Örneğin yapı orta hasarlı ise yapı sahipleri isterlerse kendileri orta hasarlı yapılarını piyasadaki uzman ekiplere performans analizi yaptırabilir. Performans analizinde eğer bina güçlendirilmeye uygun çıkarsa kendi binalarını güçlendirip oturabilecekler ancak güçlendirme için öncelikle güçlendirme projelerini hazırlatmaları ve ilgili belediyeye onaylatmaları   ardından binalarını güçlendirip tekrardan iskan için ilgili Belediyesine başvuru yapmaları gerekmektedir. Fakat biz orta hasarlı binaları tapu kadastroya şerh düştüğümüz için eğer belediyeden güçlendirme projesini onaylatıp iskânını almazlarsa tapudaki şerh duracaktır. O yüzden orta hasarlı yapı sahipleri performans analizini yaptıracak, güçlendirme kabul ediliyorsa belediyeden onay alarak güçlendirecek, sonrasında belediye tapudaki şerhi kaldıracaktır. Ancak orta hasarlı yapıda yapılan performans sonucunda o bina güçlendirmeye uygun  değilse  binayla ilgili yıkım süreci başlar ve orta hasarlı yapı sahipleri de ağır hasarlı yapı sahipleri gibi gidip AFAD’a müracaat edebileceklerdir.” dedi.

BAKANLIK NURDAĞI VE İSLAHİYE’DE CİDDİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Depremden en çok etkilenen Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde  çalışmaların hummalı bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Alan, “Nurdağı ve İslahiye fay hattı üzerinde yer alması sebebiyle depremden en çok etkilenen ilçelerimiz oldu. İki ilçemizin yeniden ayağa kaldırılması için sadece konut yapmak yetmiyor. Konutların yanında ticari alanların da oluşturulması lazım. Bu anlamda bütün bakanlıklar eş zamanlı aksiyon alıyor. Sanayi tesisleriyle ilgili Sanayi Bakanlığı çalışma yapıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da bölgede ciddi çalışma yürütüyor. Bakanlığımız deprem anından itibaren deprem bölgesinde vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde başını sokabileceği bir mekan için hızlı bir şekilde aksiyon aldı. İlçe merkezlerinde hasar gören yapılara hak sahiplerine TOKİ başkanlığı tarafından konut yapılıyor ama kırsal kesimlerde ise hak sahibi olanlara Yapı İşleri Genel Müdürlüğü konut yapıyor.  Gaziantep’te ilk belirlemelere göre 12 bin 607 civarında kırsalda konut yapılması lazım ancak bu ihtiyaç artabilir. AFAD öncelikli konut ihtiyacı da 6 bin 307 konut. Bu 6 bin 307 konutun acil yapılması lazım. Bu konutların ihalesi yapılmış ve süreç hızlı bir şekilde sürüyor. Belpınar’da 14 konut ahırlarıyla birlikte bakanlığımız 45 günde yapıp teslim etti. Burada sadece evler değil köy konağı da yapıldı, camisi de yapıldı. Yani bir köyde olması gereken ne varsa hepsini yapıp teslim etti” dedi.

KISA ZAMAN İÇERİSİNDE GÜVENLİ KONUTLAR İNŞA EDECEĞİZ

Depremden en çok etkilenen Nurdağı ve İslahiye ilçeleri başta olmak üzere deprem etkilenen vatandaşların hiçbirinin mağdur edilmeyeceğini belirten Alan, “Bakanlığımız depreme dayanıklı yapıları yapıp vatandaşlara teslim ediyor. Sağlam zeminde konut yapılmasına özellikle dikkat ediliyor. Vatandaşlarımız devletine güvensin. Bütün bakanlık seferber olmuş durumda. Allah’ın izniyle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde vaat edildiği gibi kısa zaman içerisinde kalıcı konutlar yapılıp vatandaşlarımıza teslim edilecek. Devletimiz vaat ettiği sürede bu kontları yapıp vatandaşlarımıza teslim edecek” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

İlk sonuçlar gelmeye başladı.

2023-05-28 17:27 - Siyaset

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak...

2023-05-27 17:33 - Elektrik ve Su

Mehmet Şimşek Bakanlık teklifini kabul etti.

2023-05-30 10:24 - Siyaset

29.05.2023 Pazartesi günü Defin Listesi

2023-05-29 16:38 - Defin Listesi

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

2023-05-31 18:27 - Elektrik ve Su

26.05.2023 Cuma günü Defin Listesi

2023-05-26 17:23 - Defin Listesi

27.05.2023 Cumartesi günü Defin Listesi

2023-05-27 15:49 - Defin Listesi

Arif Kurt’tan teşekkür mesajı

2023-06-01 10:03 - Yaşam

30.05.2023 Salı günü Defin Listesi

2023-05-30 18:13 - Defin Listesi

Gaziantep’te korkunç kaza!..Cayır cayır yanan otomobilde can pazarı.

2023-05-31 00:30 - Asayiş

İlgili Haberler

İsrail ordusu Gazze ve Han Yunus şehirlerine saldırdı: 10 kişi hayatını kaybetti

04:48 - Gündem

Seyir halindeki araçtan sarkarak video çeken şahıs kamerada

00:29 - Gündem

Sanayi çarşısında 112 dükkanın anahtarı sahiplerine teslim edildi

00:21 - Gündem

İsmail öğretmene büyük sürpriz

00:09 - Gündem

Gaziantep’te 6. Gazi Yarı Maratonu Nedeniyle Bazı Yollar Trafiğe Kapanacak

23:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te 6. Gazi Yarı Maratonu Nedeniyle Bazı Yollar Trafiğe Kapanacak

23:53 - Gündem

Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta Başlıyor

23:46 - Asayiş

Gaziantep Asayiş Şube Müdürlüğü’nden Örnek Operasyon

23:41 - Asayiş

Gaziantep’te Trafik Sorununa Nefes Aldıracak Dev Proje: Dülük Tüneli Çalışmaları Başladı

23:37 - Gündem

Türkiye'den son dakika Irak Türkmenleri açıklaması: Yanınızdayız! Irak'a çağrı

22:52 - العربية