?>

(Özel) Köy sakinleri eylem yaptı...Köylerinde mermer ocağı istemiyorlar

Bursa’nın orhaneli ilçesine bağlı firoz köyünün yakınlarına yapılmak istenen mermer ocağına karşı köy sakinleri eylem yaptı. Köylüler, doğanın bozulmasını istemediklerini dile getirdi.

Yaşam - 1 yıl önce

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Firoz köyünün yakınlarına yapılmak istenen mermer ocağına karşı köy sakinleri eylem yaptı. Köylüler, doğanın bozulmasını istemediklerini dile getirdi.

Bursa’nın Orhaneli ilçesi bağlı Firoz köyüne 300 metre kala bir firma tarafından mermer ocağı yapılacağını duyan köylüler eylem yaparak bu karardan dönülmesini istedi. 24,35 hektarlık alanda mermer ocağı faaliyetlerinin yürütülmesi için izin alan madencilik firmasına köylüler ve Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) tarafından dava açıldı.

Firoz köyünde yapılan basın açıklamasında konuşan DOĞADER’den Murat Demir, “Bugün burada köyümüzü tehdit eden mermer ocağının yapılmasını engellemek için toplandık. DOĞADER olarak Firoz köyü sakinlerine desteğe geldik. Daha önceden de yapmış olduğumuz konuşmalarda da ifade ettiğimiz gibi buraya maden ocağı yapılırsa burada bulunan yeşil alan yok olacak” dedi.

“Maden ocağı buraya yapılırsa buradaki patlamalardan, çalışmalardan, kamyonetlerin gidişlerinden Firoz köyü tozun, toprağın, pisliğin içinde kalacak” diyen Demir, “Firoz köyü sakinlerine soruyoruz ‘sizler bu madeni istiyor musunuz’ onlarda istemiyoruz diyorlar. Keles aksının hemen hemen her tarafı köstebek yuvası gibi maden ve mermer ocakları tarafından talan edildi. Bir cep telefonu ile haritalardan baktığınız zaman buraya beyaz bir şekilde görüyorsunuz. Her taraf delik deşik, burası Bursa’nın su havzasıdır. Hemen alt tarafımızdan akan Kocasu çayı ilerleyen zamanlarda Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak Çınarcık Barajı’nın en önemli su kaynaklarından bir tanesidir. Buradaki bütün moloz, hafriyat Kocasu çayına dökülecektir. Biz burada bu faaliyetin yapılmasını istemediğimiz için köy halkı ile birlikte dava açtık. Yetkililere sesleniyoruz, dava sonuçlanana kadar burada madencilik faaliyetlerinin yapılmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Madencilik firmasının 24.35 hektarlık alan için ruhsat başvurusunda bulunduğunu belirten Demir, “Neden 24.35? Çünkü 25 hektarlık alan başvurusunda bulunursa Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna tabi tutulacağı için. ÇED raporu alacağı için 24.35 hektarlık alan başvurusunda bulunmuşlar. Yetkililere sesleniyoruz lütfen buradaki faaliyeti çevre etki değerlendirme raporuna tabi tutsunlar, şart koysunlar. Burada bu faaliyet çevreye zarar verecektir” diye konuştu.

Firoz köyünde büyüyen Avukat Elif Aslan, “Bu köy Bursa’nın değil, Türkiye’nin nadide köylerindendir. Bu köyde hiçbir yerde yapılmayan sosyo-kültürel aktiviteler devam ediyor. Bu köyde bayramlarda, düğünlerde herkes geleneklerine sahip çıkıyor. Yüzyıllardır bu geleneklere sahip çıkılmasının bir nedeni varsa oda bu topraklara gelen temiz sudur. Bunun için burada başta İstanbul, Bursa Baroları olmak üzere, Türkiye Barolar birliğine sesleniyorum, Ha burada yangın çıkmış topraklar çöl olmuş, ha birileri para kazanacak diye köy yok edilmiş hiçbir farkı yok. Biz burada göğsümüz dik bir şekilde duruyoruz. Biz bu mermer ocağını yaptırmayız. Birileri para kazanacak diye benim babaannemin, dedemin, ninelerimin toprakları kirletilmeyecek, bu köy yüzyıllardır nasıl geliyorsa gelişerek, büyüyerek aynı şekilde devam edecek. Sen nerede mermerini yapıyorsan yap ama bizim köyümüzü yok edemeyeceksin” dedi.

Bir köy sakini, “Ben 77 yaşındayım. Bu köye 12 yaşımda geldim, o günden beri bu köydeyimdir. Bu köyde büyüdük yetiştik, şuanda yine buradayız. Hemen 50 metre ileride benim arılarım var, burada mermer ocağı başlarda benim arılarım tozdan, dumandan etkilenecekler. Bizim burada arıcılık yapabilmemiz için doğanın bozulmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer köylüler de arıcılık, tarım, ve hayvancılık yaptıkları köylerinin kirletilmemesi için mermer ocağını istemediklerini dile getirdiler.

Haftanın Öne Çıkanları

Bahar Apartmanı bilirkişi raporunda şok gerçekler.

2023-08-26 22:20 - Gündem

BDDK duyurdu! Konut kredileri ile ilgili yeni karar!

2023-08-25 22:53 - Ekonomi

Gaziantep Dedeman Otel yanıyor.

2023-08-26 14:13 - Asayiş

Siyaset ve İş Dünyası bu düğünde buluştu

2023-08-27 15:50 - Yaşam

SGK'ya borcu olanlar dikkat!

2023-08-26 20:03 - Ekonomi

Kafa kafaya çarpıştılar! Gaziantep'te korkunç kaza

2023-08-28 10:33 - Gündem

Gaziantep'te feci trafik kazası

2023-08-24 10:00 - Asayiş

Gaziantep Şehir Hastanesi'ne Flaş Atama! Bakan Koca Bizzat Atamasını Yaptı

2023-08-25 13:23 - Sağlık

Özgüçlü 40 Yaş Altı 40 Ceo Araştırması’nda 3. Sırada!

2023-08-24 10:22 - Ekonomi

Kadınların saç saça kavgası kamerada

2023-08-28 12:03 - Asayiş

İlgili Haberler

Trabzon’da asfalt ve beton yol yatırımları 2024 yılında da sürdü

10:55 - Yaşam

Çankırı’da olumsuz hava şartları bal üretimini olumsuz etkiledi

10:56 - Yaşam

Baharın müjdecisi leylekler bu yılda Van’dan göç etmedi

10:48 - Yaşam

GAZİRAY projesiyle kentin ulaşımı çağ atlıyor

10:48 - Yaşam

Körfez’de 45 ton cam geri dönüşüme kazandırıldı

10:45 - Yaşam

Günün Manşetleri

Badminton Kurtuluş Kupası’nda şampiyonlar belli oldu

11:02 - Spor

Gaziantep’te 7 milyon lira değerinde sahte tavuk bulyon ele geçirildi: 5 gözaltı

09:52 - Asayiş

Dolar Euro ne kadar oldu?

09:46 - Ekonomi

Gaziantep'te bugün hava nasıl olacak?

09:42 - Yaşam

23 Aralık 2024 Tarihli Resmi Gazete'de alınan kararlar!

09:36 - Gündem