?>

(Özel) Yıllardır hurdadaydı, 1938 model otobüsün son hali göz kamaştırdı

Bursa’da yaşayan akman ailesi, kendi kurdukları işletmesinde 50 yıldır otobüs tamir ediyor. Müşterilerinin talebi üzerine hurdalıktan çıkan otobüsleri restore eden aile ilk günkü ihtişamına geri döndürüyor. ?şletmeye ilk geldiğinde ‘tavuk kümesi’ni andıran 1938 model berner alpenwagen marka otobüs, restore edilerek orijinal görünümüne kavuşturuldu.

Gündem - 7 ay önce

Bursa’da yaşayan Akman ailesi, kendi kurdukları işletmesinde 50 yıldır otobüs tamir ediyor. Müşterilerinin talebi üzerine hurdalıktan çıkan otobüsleri restore eden aile, ilk günkü ihtişamına geri döndürüyor. İşletmeye ilk geldiğinde tavuk kümesini andıran 1938 model Berner Alpenwagen marka otobüs, restore edilerek orijinal görünümüne kavuşturuldu.

Bursa’da 50 yıldır kendi kurdukları işletmelerinde otobüs tamir eden Akman ailesi, antika otobüsleri restore ederek ilk günkü haline kavuşturuyor. Üretildiği günden bu yana tasarımlarıyla herkesin dikkatini çeken otobüsler, tepeden tırnağa yenilenerek görenlerin gözlerini kamaştırıyor. Uzun yıllar önce üretimi durdurulan otobüslerin eksik veya kullanılamaz hale gelen parçaları yeniden kalıp dökülerek orijinal halini bozmadan tamamlanıyor.

Bir müşterilerinin talebi üzerine yurt dışından getirilen 1938 model Berner Alpenwagen marka otobüs yaklaşık 1 yıl süren emekle ilk günkü ihtişamına kavuştu. İlk geldiğinde kullanılamaz halde olan otobüsün bazı parçaları yurt dışından gelirken, birçok parça da orijinalliği bozulmadan aynısı üretildi. Yolcu taşıma kısmı tamamen ahşaptan oluşan otobüsün karoseri sökülerek orijinal tasarımındaki gibi yeniden ahşaptan üretildi. Ayrıca 22 yolcu taşıma kapasiteli otobüsün çalışamaz durumdaki motor ve mekanik aksamları için yurt dışından parça alınarak ilk günkü haline dönüştürüldü. Yolcu kısmı tamamen ahşaptan oluşuyor

Mercedes’ten lisans alınarak yapılan otobüsün yolcu taşıma kısmının tamamen ahşap üretim olduğunu belirten işletme sorumlusu Celal Akman, "Otobüs üzerinde inceleme yaptığımızda 1928 model olduğunu tespit ettik. Otobüsün evraklarında 1938 model Berner marka bir araç. Mercedes’ten lisans alınarak yapılan benzinli bir araç. O dönemlerde yapıldığına bakarsak mükemmel bir otobüs. Orijinal motorunu revize ederek tekrar çalıştırdık ve yürür hale geldi. Bütün aksamlarını tamamen orijinale en yakın şekilde fabrikadan çıktığı gibi yapmaya çalıştık. Şoför ve yolcu bölümünden oluşuyor. O dönemlerde yolcu taşımak için bir otobüs yapılmamış, yolcu bölümü ve şoför bölümü ayrı. Şoförle cam aralığından görüşülebiliyor. Arkadaki yolcu bölümü tamamıyla ağaçtan yapıldı. Tavanı ve tabanı ağaçtan oluyor. Yan camları safari tipi" dedi. Eksik parçalar yeniden üretildi

Otobüsün bazı parçalarının yurt dışından temin edildiğini ve birçok eksik parçanın da yeniden üretildiğini ifade eden Akman, "Bizim hem tecrübemiz hem de kalitemiz var. Bazı ürünleri elde yapabiliyoruz ya da yaptırabiliyoruz. O dönemlerde bütün araçlar tamamıyla metal değildi. Alüminyum daha kolay işlenebildiği için alüminyum parçalar da var. Bazı aksamları ağaç olan yerler var. Zamanında alüminyum çıtalar kullanılmamış ağaç mobilya çıtalar kullanılmış. Biz de ona göre yapıyoruz. Aslına uygun olarak yapmaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız araçlar ekspertize gidiyor. Yüzde 90 oranında aynı orijinalliği yapmaya çalışıyoruz. Eski zamanlar yıldız başlı değil düz başlı vida kullanılmış. Cıvatalarına kadar özel yaptırıyoruz. Bunlar maliyetler doğru orantılı. Biz orijinalliğe dikkat ettiğimiz için her şeyi en ince ayrıntısına dikkat ederek yapıyoruz" ifadelerini kullandı. "Otobüs ilk geldiğinde tavuk kümesi gibiydi"

84 yıllık otobüsün ilk geldiği gün tavuk kümesini andırdığını söyleyen Akman, "Otobüs ilk geldiğinde tabiri caizse tavuk kümesi gibiydi. Arka tarafı neredeyse hiç yoktu. Ön tarafta ağır deformasyonlar vardı. Arka tarafında yolcu döşemeleri hiç yoktu. Bu araçlara meraklı olan insanlar gördüklerinde onlar bile gıptayla bakıyor. Biz de yaptığımız ürünlerin taktir edilmesiyle mutlu oluyoruz. Yapım aşaması bayağı uzun sürdü. Motor ve mekanik aksamları çalışamaz durumdaydı. O parçaları yurt dışından almak zorunda kaldık. Restorasyonu ortalama 1 yılı buldu. Bizim diğer yaptığımız araçlarda bu kadar uzun bir süreç yok. Bu araçta yaşadığımız parça sıkıntısından dolayı bu süreç uzadı" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

“Anne tarafım CHP’lidir” diye Sözcü’ye konuşan Fadıloğlu, seçimi neden kaybettiğini anlatı!..

2024-04-23 13:28 - Siyaset

Gürban, “Partiden İstifa edenler kongrede oy kullanmamalı…”

2024-04-25 21:18 - Siyaset

Narkotikçi başarılı o isim 1. sınıf Emniyet Müdürü oldu.

2024-04-24 22:46 - Gündem

Gaziantep’te 14 yaşındaki kız çocuğu, babasını bıçaklayarak öldürdü

2024-04-21 13:38 - Asayiş

Gaziantep’te Boşanma Davasında Kan Aktı! Yaralılar Var…

2024-04-26 17:06 - Asayiş

Almanya Cumhurbaşkanı neden Gaziantep'e geliyor?..

2024-04-21 19:48 - Gündem

GASKİ Genel Müdürü Sönmezler için ortaya atılan iddia asılsız çıktı

2024-04-20 14:42 - Gündem

Gaziantep’te dolmuşta ahlak dışı hareketler yapan şahıs gözaltına alındı

2024-04-24 14:39 - Asayiş

O isim Başkan Fatma Şahin’e danışman oldu.

2024-04-24 23:56 - Siyaset

Ünlü Emlakçı’nın acı ölümü

2024-04-22 11:01 - Gündem

İlgili Haberler

GÜDAK’tan şehit öğretmen Necmettin Yılmaz anısına zorlu kış tırmanışı

00:43 - Gündem

YEDAŞ, kar yağışı sonrası arızaları gidermek için sahada

23:37 - Gündem

Sultangazili kadınlardan şiddete hayır

21:57 - Gündem

Gaziantep’te 420 İşçi Hakları İçin Yağmur Altında Eylemde

22:03 - Gündem

Pazarspor kafilesine kar engeli

21:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Rasaf Yolu Üzerinde Çatı Yangını Korku Yarattı

23:54 - Asayiş

Gaziantep’te 420 İşçi Hakları İçin Yağmur Altında Eylemde

22:03 - Gündem

Saadet Partisi Kongresinde Delegeler Arasında Arbede Yaşandı

21:59 - Siyaset

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu’ndan Öğretmenlere Sporla Kutlama

21:53 - Gündem

Gaziantep’te Aşırı Yağış Zincirleme Kazaya Yol Açtı: 4 Yaralı

21:46 - Asayiş