?>

Prof. Dr. Gültekin: “Sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz”

Ondokuz mayıs üniversitesi (omü) eczacılık ve sağlık akademisi topluluğu tarafından düzenlenen “sağlıklı yaşam mümkün mü? €? adlı konferansa katılan türkiye bilimler akademisi asli üyesi ve lokman hekim üniversitesi rektörü prof. Dr. Fatih gültekin, sağlıklı yaşamın temelleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Sağlık - 16 saat önce

Prof. Dr. Fatih Gültekin, “Gazlı içecekler ve bazı katkı maddeleri obeziteyi artırıcı etkiler gösteriyor. Aynı şekilde, rafine gıdalar bağırsak kanseri riskini artırabilir. Sağlığımızı kaybettiğimizde, bu dünyadaki varlığımızın anlamı zayıflıyor. Ne yazık ki, sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eczacılık ve Sağlık Akademisi Topluluğu tarafından düzenlenen “Sağlıklı Yaşam Mümkün Mü?” adlı konferansa katılan Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi ve Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, sağlıklı yaşamın temelleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Daş, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Esra Pancar Yüksel, Ziraat Fakültesi Dekanı Muharrem Özcan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “Ne kadar yediğimiz, ne yediğimiz kadar önemlidir”

Prof. Dr. Fatih Gültekin, sağlıklı yaşamın temel yollarından birinin ölçülü beslenmek olduğunu vurgulayarak, “Gazlı içecekler ve bazı katkı maddeleri obeziteyi artırıcı etkiler gösteriyor. Aynı şekilde, rafine gıdalar bağırsak kanseri riskini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), alkolü kanserojen bir madde olarak sınıflandırmıştır. Bilimsel araştırmalar, ömrümüzü uzatmanın ve sağlıklı bir yaşam sürdürmenin temel yollarından birinin ölçülü beslenmek olduğunu göstermektedir. Ancak günümüzde çoğu insan, birçok yiyeceğin faydasını dikkate alarak gereğinden fazla tüketmektedir. Ne kadar yediğimiz, ne yediğimiz kadar önemlidir. İhtiyacımızdan fazla tüketilen her yemek, obeziteye ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle porsiyonlarınızı ölçülü tutmaya özen göstermelisiniz. Sağlıklı bir beden için dengeli beslenmek, öğünler arasında yeterli süre bırakmak ve aşırı yemekten kaçınmak son derece önemlidir” diye konuştu. “Gençlik döneminde kazanılan alışkanlıklar, yaşam boyu sağlığı etkiler”

Beslenmenin yanı sıra hareketli bir yaşam tarzının da sağlıklı yaşamda en az doğru beslenme kadar önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gültekin, özellikle gençlik döneminde kazanılan alışkanlıkların yaşam boyu sağlığı etkileyebileceğini belirterek, “Bu süreçte düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirirseniz, hem bedensel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı bir birey olabilirsiniz. Hareketli yaşamı hayatınıza entegre etmek ve sosyal çevrenizi güçlendirmek, yaşam kalitenizi artırır. Güçlü sosyal bağlar, zihinsel ve duygusal sağlığınızı destekler” şeklinde konuştu. “Ne yazık ki, sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz”

Prof. Dr. Gültekin, sağlığın kaybedildiğinde mutluluğun yerini kaygıların aldığını belirterek şunları söyledi:

“Sağlığımız elden gittiğinde, mutluluğun yerini kaygılar ve zorluklar alıyor. Sağlığımızı kaybettiğimizde ne işimizi yapabiliyoruz ne de sosyal sorumluluklarımızı yerine getirebiliyoruz. Para kazanmak, keyif almak veya hayata anlam katmak mümkün olmuyor. Kısacası, bu dünyadaki varlığımızın anlamı zayıflıyor. Ne yazık ki, sağlığın kıymetini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz. Sağlık bir kez elden gittiğinde, yaşamın ipleri çözülmeye başlıyor. Bu nedenle sağlığımızı korumak ve ona gereken değeri vermek hayatımızın öncelikli hedefi olmalı.”

Konferansta konuşan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Daş da Prof. Dr. Fatih Gültekin ve katılımcılara teşekkür etti.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Prof. Dr. Gültekin’e fidan sertifikası takdim etti. Program sertifika takdimiyle sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bandırma’da 430 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-21 10:12 - Asayiş

Abdülkerim Bardakcı ’dalya’ dedi

2024-12-22 18:10 - Spor

Samsun’da uyuşturucu operasyonu: 516 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-20 22:44 - Asayiş

Batman’da çocuğun parmağına sıkışan metal, itfaiye ekiplerince çıkarıldı

2024-12-21 17:21 - Asayiş

Valilikten Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı!

2024-12-22 22:44 - Gündem

Gaziantep Üniversitesi' Rektörü 85 gün sonra belli oldu....

2024-12-21 00:21 - Gündem

GGC eski Başkanı Kocaman’ın hukuk başarısı.

2024-12-25 21:40 - Gündem

Gürban TBMM’de esti gürledi: İmtiyazlı şirketlere var, çalışanlara yok

2024-12-25 23:43 - Siyaset

Bu birliktelik ve başarı alkışlanır.

2024-12-26 22:14 - Kültür

Şamil Tayyar’dan Asgari Ücret Tepkisi: “Olmadı”

2024-12-24 21:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Yüksekova’da ekipler seferber oldu: Yolları kapanan köylerdeki 8 hastayı kurtardı

23:14 - Sağlık

Mehmet Erşan: “Dijital entegrasyon birçok yeniliği beraberinde getiriyor”

21:47 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: "Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar yaygın ve ücretsiz bu taramalar yapılmıyor"

20:36 - Sağlık

İl Sağlık Müdürü Bildirici, aile hekimleriyle ilgili yeni sistem hakkında bilgi verdi

18:13 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (27.12.2024)

17:15 - Sağlık

Günün Manşetleri

İtfaiye ekipleri zamanla yarıştı, sıkışan sürücü böyle kurtarıldı

00:17 - Asayiş

Prof. Dr. Sait Mesut Doğan: "Gaziantep Üniversitesi’nde yeni bir dönem başlıyor"

20:28 - Gündem

"Siberağ-13" operasyonlarında 27 şüpheli yakalandı

19:13 - Gündem

(28.12.2024)Gaziantep'te Elektrik Kesintisi

18:09 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te ölen 22 kişi defnedildi! (27.12.2024)

17:33 - Defin Listesi