?>

Psikolog Malas: "Depremi doğrudan yaşamak veya şahitlik etmek farklı psikolojik sonuçlar doğurabilir"

Uzman klinik psikolog elmas merve malas

Sağlık - 2 yıl önce

Uzman Klinik Psikolog Elmas Merve Malas, depremi doğrudan yaşamanın veya bu sürece şahitlik etmenin kişilerde farklı psikolojik sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Medicana Konya Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Elmas Merve Malas, depremlerin diğer doğal afetler gibi bireyi, aileyi ve tüm toplumu etkileyen acı verici travmatik olaylar olduğunu ifade ederek, “Bu olaylara maruz kalmak, onları yaşayan kişiler kadar bu olayları izleyen kişilerde de benzer etkiler oluşturabilir” diye açıkladı.

Her bireyin travmatik olaylara karşı tepkilerinin farklı olabileceğini vurgulayan Uzman Psikolog Malas, “Olayın büyüklüğüne, kendi kültürüne, geçmiş deneyimlerine, daha önce benzer travmatik deneyimler yaşayıp yaşamadığına, diğerlerinden sosyal destek alıp almamasına, yaşına, cinsiyetine sosyal rolüne ve daha pek çok değişkene bağlı olarak farklı tepkiler verilmesi normaldir” dedi.

Bu tepkilerin zaman içinde değişebileceğini belirten Elmas Merve Malas, "Baş ağrısı, titreme, iştah sorunları, ağrılar, uykusuzluk gibi fiziksel sorunlar olabileceği gibi ağlama, hissizleşme veya donakalma, çok yoğun şaşkınlık, olanları anlamlandıramama, aşırı korku, kaygı, suçluluk veya öfke gibi duygularda yoğunluk içe kapanma veya olayı tekrar tekrar anlatma, yeniden kötü bir şey olacak endişesi yaşanabilir. Böyle zamanlarda bu duyguları hissetmek olağandır. Anormal durumlarda anormal tepkiler vermek normaldir” şeklide konuştu. “Yas tutmaya ve üzülmeye izin verin"

Psikolog Elmas Merve Malas, “Bu süreçte kayıplar verdiğinizi bu yüzden yas tutmaya ve üzülmeye izin verin. Bu sizin en doğal hakkınız ve daha iyi hissetmek için biraz daha zamana ihtiyacınız olabilir. Duygularınızda ani inişler ve çıkışlar olabilir. Unutmayın ki yalnız değilsiniz, yaşadıklarınızı ve benzer durumları herkes yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Günlük rutinlerin olabildiğince oluşturulması ve devam ettirilmesinin gerektiğini belirten Malas, “Ev, iş ve günlük yaşam tarzı gibi bazı alanlarda değişikliklerin olabileceği hemen bir rutin oluşmayacağını bilmek ve kabul etmek bu dönemde yaşayacağınız duygularla baş etmenizi kolaylaştırabilir. Her duygu gibi acı verici bu deneyimin ardından yaşadığınız duyguların şu an size imkansız gibi hissettirse de bir süre sonra bu duygularında azalacağını, giderek şiddetinin azalacağını aklınızda tutun. Gerekirse size yardım etmeye hazır insanlar ve hatta uzmanlara ulaşabileceğinizi unutmayın” dedi.

Malas, "Herkesin farklı ihtiyaç ve baş etme tepkileri vardır; bunları eleştirmeyin ya da müdahale etmeyin. kimisi dua etmek, kimisi meditasyon yapmak isteyebilir buna ihtiyaç duyarken bir başkası sohbet etme yakınlarıyla bir arada olmak isteyebilir. Kendinizi zaman zaman daha yoğun ve olumsuz duygular içinde bulabilir, suçlu, kafası karışık, depresif, hatta aklını kaybediyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu süreçte bu duyguların hepsi normaldir. Karşımızda travmatik olay yaşayan birisi varsa kendimizi ne kadar çaresiz hissetsek de; akıl vermeye veya akıl okumaya çalışmamalıyız. Karşımızdaki kişinin duygularını ve ihtiyaçlarını kendisinin dile getirmesine izin verin. Yaşanan travmatik deneyimin ağırlığını hafifletmeye, onu iyi hissettirmeye çalışmak kişinin kendisini daha çaresiz ve kötü hissetmesine neden olur” şeklinde ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

“Vali Gül’e bu açıklmayı da yaptırdınız ya, Helal olsun!..”

2023-02-17 17:33 - Gündem

Uzmanından Gazianteplilere çağrı;“Hasarsız ve az hasarlı binalar olarak nitelendirilen binalarınıza dilerseniz geçebilirsiniz”

2023-02-14 19:43 - Gündem

Gaz kullanımı ile ilgili Gazianteplilere kritik açıklama.

2023-02-15 12:07 - Gündem

MMG’den hükümete cesur mali öneriler.

2023-02-13 22:12 - Gündem

Hasarlı konutlara hane başı 10 bin TL ödeme başladı.

2023-02-17 13:28 - Gündem

Deprem felaketi nedeniyle işçinin maaşı devletten

2023-02-18 09:51 - Ekonomi

Gaziantep’te Önce Engelli oğlunu vuran polis baba intihar etti.

2023-02-18 13:30 - Gündem

Gaziantep Emre Apartmanı'nın müteahhitleri tutuklandı.

2023-02-19 20:13 - Gündem

Gaziantep Valisi Davut Gül ve GAZDAŞ’tan önemli gaz açıklaması.

2023-02-16 15:33 - Gündem

Hayırsever Yaşar Aktürk’ün kızı deprem bölgesinde

2023-02-18 12:31 - Gündem

İlgili Haberler

Veteriner klinik, poliklinik ve hayvan hastaneleri denetleniyor

12:01 - Sağlık

Tatvan’da anne adayları “gebe okulu” ile doğuma hazırlanıyor

11:45 - Sağlık

Meme kanserine dikkat çekmek için trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı

11:16 - Sağlık

Denizli’de iki firmanın zeytinyağına farklı yağ karıştırdığı belirlendi

11:02 - Sağlık

Değişen mevsimle birlikte aktarlara ilgi arttı

10:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Deprem bölgesinde 101 bin konut hak sahiplerine teslim edildi

12:08 - Gündem

‘Gayrimenkul yatırımı odağına İstanbul’u alıyoruz’

11:38 - Ekonomi

GAÜN’de ESPS Projesi kapsamında sosyal uyum etkinliği düzenlendi

11:33 - Eğitim

Tarım Kredi kooperatifleri Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde biber alımlarına başladı

11:23 - Ekonomi

Ali Şahin: “Bölge çiftçimizin emekleri değer bulacak.”

11:23 - Siyaset