?>

"Bursa Ovası’na sismometreler konulmalı"

Bursa'da dün öğle saatlerinde 4. 0 büyüklüğündeki deprem kısa süreli paniğe sebep oldu. Buü öğretim üyesi doç. Dr. Mustafa şenkaya, gerçekleşen depremin kayapa-yenişehir fay hattı üzerinde meydana geldiğini belirterek , bu fay hattı hakkında daha fazla çalışma yürütülmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yaşam - 3 ay önce

Bursa’da dün öğle saatlerinde 4.0 büyüklüğündeki deprem kısa süreli paniğe sebep oldu. BUÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, gerçekleşen depremin Kayapa-Yenişehir fay hattı üzerinde meydana geldiğini belirterek , bu fay hattı hakkında daha fazla çalışma yürütülmeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Deprem sonrasın basın açıklaması gerçekleştiren BUÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, depremin Kayapa-Yenişehir fay hattı üzerinde gerçekleşmesine dikkat çekti. Kayapa-Yenişehir fay hattı hakkında yapılan çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Şenkaya, Bursa Ovası’na sismometreler kurularak çalışmaların hız kazanması gerektiği kaydetti.

“Bursa Ovasına sismometreler konulmalı”

BUÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, “Gerçekleşen deprem Bursa’nın Nilüfer ilçesi Üçevler Mahallesi’ne denk geliyor. Büyüklüğü 4.0 şeklinde, aslında çok büyük bir deprem değil. Kategori olarak küçük bir deprem ve oluşturduğu ivmeler de gayet küçük. Ancak depremin hem olduğu yer hem de oluş mekanizmasından önem arz ediyor. Depremin olduğu yerin MTA diri fayların üzerinde değil yeni önerilen Kayapa-Yenişehir fay hattının üzerinde olduğu görülüyor. Kayapa-Yenişehir fay hattını daha detaylı çalışmamız gerekiyor. Bunun için de büyün Bursa ovası üzerine sismometrelerimizi kurup, fayın bize verdiği tepkileri 27 Ocaktaki deprem gibi her tepkiyi dinleyip, çözümleyip buradaki fayın şehrimiz için tehlikeli olup olmadığını anlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Depremin nerede nasıl hissedileceğine odaklanmalıyız”

Muhtemel depremlerin Bursa’da nerede ve nasıl hissedileceğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Şenkaya, “Depremi hisseden vatandaşlarımız bir sallantı değil de alttan bir vuruş şeklinde seyrettiğini söylüyordu. Bunun böyle olmasının çok önemli bir nedeni var. Depremler gerçekleştiğinde ortaya farklı türde dalgalar çıkıyor. Verileri karşılaştırdığımızda düşey birleşenin yatay birleşenden daha büyük olduğunu görüyoruz. Depremde sallanmamamızın alttan vurup geçmesinin nedeni de buradaki düşey birleşenin fazlalığı. Bir diğer önemli noktamız. Belirttiğim gibi deprem küçük bir depremdi. İvmeleri yapıya hasar vermeyecekti ancak farklı mahallelerde depremi hisseden vatandaşlarımızın farklı şekilde sallandığını öğrendik. Dolayısıyla bu kadar küçük bir depremde böyle farklı ivmelerin çıktığını hissedebiliyorsak büyük bir depremde bu daha fazla olacak. Bu ortaya çıkan farklılık da kimi yerlerde yapıların hasa görmesine neden olurken kimi yerlerde görmemesine neden olacak. Dolayısıyla biz aslında Bursa’da ve çevresinde nerede ve ne zaman deprem olacağından ziyade bir deprem olduğunda nerede nasıl hissedileceğine odaklanmalıyız. Kayapa-Yenişehir fay hattı özelinde daha fazla çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan SUBÜ’ye yetki

2025-01-28 14:33 - Eğitim

Yangın faciası sonrası rağbet arttı, fiyatları alevlendi

2025-01-26 14:32 - العربية

Kayseri’den 4 bisikletçi milli takıma çağrıldı

2025-01-27 16:49 - Spor

Başkan Aslan’dan Miraç Kandili mesajı

2025-01-26 13:26 - Kültür

UCM Afganistan İslam Emirliği liderleri hakkında yakalama kararı

2025-01-23 23:18 - العربية

Beşiktaş’tan, UEFA ile Athletic Bilbao heyetlerine dostluk yemeği

2025-01-22 16:19 - Spor

Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğü’nde veda gecesi düzenlendi

2025-01-28 12:18 - Gündem

Aydın'da korkutan yangın!

2025-01-27 18:32 - العربية

Erzincan’da Varroa’ya karşı oksalik asit kullanımı eğitimi ve dağıtımı yapıldı

2025-01-24 07:09 - Gündem

Kavşakta iki otomobil çarpıştı, şans eseri yaralanan olmadı

2025-01-24 11:51 - Asayiş

İlgili Haberler

Emekli öğretmenler doğa için kolları sıvadı, onlarca fidan dikti

19:27 - Yaşam

Büyükşehirden Gökova Körfezini koruyan yatırım

18:20 - Yaşam

Eyyübiye, parklarındaki malzemeleri kendileri üretiyor

18:05 - Yaşam

Söke’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal edildi

17:59 - Yaşam

3 bin 500 metrelik altyapı dönüşümü ile 10 mahalleye kesintisiz içme suyu

17:31 - Yaşam

Günün Manşetleri

17 Nisan 2025 Perşembe günü Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler

18:27 - Sağlık

17 Nisan 2025 tarihinde kaç kişi öldü?

18:22 - Defin Listesi

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın acı günü

17:45 - Gündem

Şehitkamil’den yeni mesire alanı

16:46 - Yaşam

Tahmazoğlu, semt pazarı esnafını ziyaret etti

16:45 - Gündem