?>

"Robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor"

Prof. Dr. Cemil uygur, “türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 40 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar prostat kanseri riski altındadır. Tüm dünyada robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor" dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Prof. Dr. Cemil Uygur, “Türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 40 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar prostat kanseri riski altındadır. Tüm dünyada robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor" dedi. Medicana Ataşehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur, prostat hastalıklarına ilişkin bilgiler verdi. Prostat kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti vermediğini vurgulan Prof. Dr. Cemil Uygur, “Türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 40 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar, sertleşme sorunu çekenler, idrar veya semende kan görenler prostat kanseri riski altındadır” dedi. 40 yaş itibariyle prostat kanseri riski artığı için yılda bir kez üroloji kontrolü yaptırmanın önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uygur, "Prostattaki büyüme 40’lı yaşlardan sonra dikkat çekiyor ve şikâyetler bu dönemde artıyor. Hangi nedenle olursa olsun üroloji polikliniğine başvuran 40 yaşın üzerindeki kişilerin muayenesinde ilk olarak, hastanın prostat kanseri olup olmadığı araştırılıyor. Çünkü kendine has belirtisi bulunmayan prostat kanseri yalnızca ileri evrede, idrar yolunda sıkışmaya neden olabiliyor” diye konuştu. Kansere yönelik taramaların elle muayene ile prostat kontrolü ve kanda PSA incelemesinden oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Uygur, "Eğer bu incelemelerin sonucunda bir risk olduğu düşünülürse, prostat biyopsisi alınarak araştırma tamamlanıyor. Kanser ihtimali ortadan kalktıktan sonra hastanın idrarla ilgili şikâyetlerinin ne sıklıkta ve şiddette olduğu değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı. Robotik cerrahinin en çok prostat kanseri ameliyatında kullanıldığını belirten Prof. Dr. Uygur, "Bu yöntem böbrek ameliyatlarında da kullanılmaktadır. Genel tıp cerrahisinin en büyük ameliyatı olan idrar torbası kanseri ile prostat bezinin alınması, lenf bezlerinin temizlenmesi ve bağırsaktan yeni mesane yapılması robotik cerrahinin ulaşacağı en üst noktalarındandır. Testis kanserinde kemoterapi sonrası karın içerisinde kalan lenf bezlerinin temizlenmesi büyük önem taşır. Robotik cerrahi ile bu operasyonlar gerçekleştirebilmektedir. Robotik cerrahinin cerrahi anlamda çok büyük katkısı oluyor. Tüm dünyada robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor" dedi. "Hastalar altı saat sonra ayağa kalkıyorlar"

Robotik cerrahinin sadece kanser ameliyatlarında kullanıldığı bilgisinin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Uygur, “Böbreğin çıkışındaki darlıkların düzeltilmesi, plastik cerrahi ve jinekolojik ameliyatlarda kullanılıyor. Ameliyatlar karın içine gaz doldurularak yapıldığı için yeni doğan ile bir ve iki yaşındaki çocuklarda bu robotu kullanmak uygun olmayabilir. Karın hacmi gelişen çocuklar dahil her yaş grubunda kullanılabilir. Robotik ameliyatlarda kesi kullanmıyoruz. Robotun dört kolunu ameliyat yapacağımız mekana yerleştirerek kamera ile görüntüyü izliyoruz. Hastalarımız ameliyattan altı saat sonra ayağa kalkabiliyor. Ameliyattan bir gün sonra hastalarımızın çoğu evine gidecek durumda oluyorlar. İş hayatına bir hafta sonra dönebiliyorlar" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk sinemasının Keloğlan'ı, Rüştü Asyalı'nın son hali şaşırttı!

2022-06-11 11:35 - Magazin

Müzik dünyasına adım attı! Merve Boluğur'dan 'erotik' şarkı bombası

2022-06-10 09:28 - Magazin

Şehidin var Gaziantep-

2022-06-12 09:25 - Gündem

Gaziantep Valisi CHP il Başkanını yalanladı

2022-06-06 22:46 - Gündem

Gaziantep’te Cafede silahlı kavga!.. Yaralılar var.

2022-06-09 23:50 - Asayiş

Kur’an-ı Kerim'e tekme atan lise öğrencisi olay yarattı

2022-06-07 10:55 - Magazin

Nizip'in konut sıkıntısı fıstıkkent ile çözülecek

2022-06-07 11:00 - Gündem

Harun Topçu; “Doğaya ne ektiysek onu biçtik.”

2022-06-10 23:47 - Yaşam

Bircan Bali, ikinci şansı verdiği eski eşi Ömer Gezen'le bir kez daha ayrıldı

2022-06-10 13:04 - Magazin

Kansere yakalanan Billur Kalkavan'dan yeni haber!

2022-06-08 18:41 - Magazin

İlgili Haberler

Normal Doğum Eylem Planı Toplantısı gerçekleştirildi

21:26 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (26.11.2024)

17:41 - Sağlık

Mersin’de dikişsiz ’aort kapak’ ameliyatı gerçekleştirildi

16:02 - Sağlık

Vatandaşlara akılcı ilaç kullanımı anlatıldı

15:33 - Sağlık

Yatak yaralarına dikkat çekmek için etkinlik düzenlendi

15:21 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te ayakkabı ve terlik imalathanesinde yangın

00:38 - Asayiş

Milli Savunma Bakanı Güler: 40 tane F-16 Blok 70 Viper uçağı alacağız

23:58 - Siyaset

Kaymakam Mehmet Soylu, Depremzedelere Umut Olmaya Devam Ediyor

21:41 - Gündem

Milletvekili Ali Şahin Kanada’da Okuyan Türk Öğrencilerle Bir Araya Geldi

21:36 - Eğitim

Gaziantepli İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş’e önemli ziyaret.

21:28 - Siyaset