?>

Rektör Kızıltoprak: "DPÜ, Çinili Camii’ni kendisine hayran bırakacak bir yapıya dönüştürmek için var gücüyle çalışmaktadır"

Rektör kızıltoprak: €? dpü çinili camiini kendisine hayran bırakacak bir yapıya dönüştürmek için var gücüyle çalışmaktadır”

Kültür - 7 ay önce

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Süleyman Kızıltoprak, DPÜ’nün Çinili Camisini kendisine hayran bırakacak bir yapıya dönüştürmek için var gücüyle çalıştığını ifade etti.

Kütahya’nın sembol yapılarından Çinili Cami’nin ibadete ve turizme yeniden açılabilmesi için kamuoyunda tartışmalara yol açan konulara ve sürecin geldiği noktaya açıklık getirmek amacıyla açıklamalarda bulunan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Süleyman Kızıltoprak,” Çinili Cami’nin restorasyon sürecinin başladığı 2017 yılında Üniversitemizin hedefi, söz konusu yapının mevcut tüm öğelerinin korunarak güçlendirilmesiydi. Ancak yetkili kamu kurumları ve üniversiteler tarafından yapılan ölçümler ve yayımlanan raporlar neticesinde 1972 yılında yapımına başlanan Çinili Cami’ye temel atılmadığı, caminin altına daha sonradan eklenen kadınlar mahfilinin de yapının temel akslarında oynamalara neden olduğu anlaşılmıştır. Bu durum binanın dışarıdan gelebilecek deprem, sel gibi bir etkiyle yıkılma tehlikesini ortaya çıkarmıştır. Zemindeki sorunlara ek olarak herhangi bir mimari ve mühendislik projesi olmayan yapının beton kalitesi de günümüz teknik standartlarına uymamaktadır. Bunun sonucunda binanın gerek zemin ve duvarlarında açıklıklar, gerekse çinilerle bezeli dış cephesinde kopmalar yaşanmaktadır” dedi. “Hem zemininde, hem de ana taşıyıcı unsuru olan betonarme kısmında ciddi sorunlar var”

Rektör Kızıltoprak,” Hem zemininde hem de ana taşıyıcı unsuru olan betonarme kısmında ciddi sorunları olan Çinili Cami’yi kendisinden 500 yıl önce yapılan camilere kıyaslamak bazı noktalardan doğru olmaz. Bugün hâlâ ayakta olan tarihi camiler, o günün en büyük mimarları tarafından ciddi mühendislik çalışmaları dâhilinde kesme taş yoğunlukta malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir. Çinili Camii’nin ise ana yapı malzemesi nehir kumu ile nervürlü demir kullanılmadan inşa edilmiş betonarmedir. Yapının kubbeyi taşıyan duvarları zayıf ve dayanıksız bir üretimdir. Çinili Camii’nin sanat ve kültür eseri olmasını sağlayan yönü çinileridir. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı son rapora göre, tescilli bir kültürel yapı olan Çinili Cami’nin özgün mimarisiyle yaşatılabilmesi için, camiye adını veren çinilerin zarar görmeden sökülmesi, numaralandırılması ve yapının güncel teknik veriler eşiğinde aynı kontür ve gabaride yeniden inşa edilerek çinilerinin önceki yerlerine konması mevcut şartlardaki en doğru yöntemdir. Bu sürecin her aşaması uzman bilim insanlarından oluşan kurulun gözetiminde ve hazırladıkları raporlar doğrultusunda ilerlemektedir” dedi. “Çinili Cami çini belgeleme ve çini söküm ihalesi, 2 Mayıs 2024 günü yapılmıştır”

Çinili Cami çini belgeleme ve çini söküm ihalesinin 2 Mayıs 2024 günü yapıldığına vurgu yapan Kızıltoprak,” Çinili Cami’nin Kütahya’nın geleceğinde bir ibadethane ve turizm merkezi olarak yer alabilmesinin tek yolu olan yeniden inşa kararının farklı gerekçelerle ve engellemelerle hayata geçememesi nedeniyle yapının betonarme kısımları her geçen gün zayıflamış, özenle korunması gereken çinilerden bazıları düşüp parçalanmıştır. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Çinili Cami’nin yok olmaması adına aldığı tüm kararları kamuoyuyla paylaşmayı bir borç bilmiş, adımlarını şeffaflık ilkesi doğrultusunda atmıştır. Buradan hareketle süreç içinde atılan son adımı da kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Çinili Cami çini belgeleme ve çini söküm ihalesi, 2 Mayıs 2024 günü yapılmıştır. İhaleye 12 firma davet edilmiş, bu firmalardan altısı ihaleye katılarak teklif vermiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda yapılacak işe en düşük bedeli teklif eden firma ihaleyi kazanmış ve sonuçlar katılımcı firmalara tebliğ edilmiştir. İhalenin yapılmasının ardından beklenmesi gereken yasal süre Mayıs ayının son haftasında tamamlanacak olup bu sürenin sonunda ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalanacak ve proje hayata geçirilecektir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, kendisine emanet edilen Çinili Cami’yi, Kütahya’nın kadim medeniyetinin mirasçısı olan halkımızın ve geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın içinde güvenle ibadet edecekleri ve Kütahya’yı ziyaret edenleri kendisine hayran bırakacak bir yapıya dönüştürmek için var gücüyle çalışmaktadır. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Mumbarcı Hattuç Bacı’nın başarı hikayesi

2024-05-09 10:09 - Yeme İçme

Gaziantepliler dikkat! Sağanak ve dolu geliyor

2024-05-04 15:53 - Gündem

İslahiye’de feci kaza. Ölü ve yaralılar var.

2024-05-06 13:40 - Asayiş

Mustafa Teke Yazdı… Gaziantep FK için hesap makinasını hazırlayın

2024-05-05 22:23 - Spor

Gaziantep’te 9 Mayıs 2024 Elektrik Kesintisi Yaşanacak Bölgeler

2024-05-08 17:11 - Elektrik ve Su

Kilis'te aile katliamı: 3'ü çocuk 5 ölü!

2024-05-06 07:12 - Gündem

Gaziantep ve Hatay için tarihi çağrıya Gürban’dan destek!..

2024-05-07 11:26 - Spor

Özel durumu ve yeteneği olan çocuklar hazırlanan projelerle tespit edilecek

2024-05-07 10:04 - Eğitim

Gaziantep’te Tramvayda Korkutan yangın..

2024-05-06 16:02 - Asayiş

Nizip çevre yolunda motor kazası: 2 ölü

2024-05-10 23:33 - Asayiş

İlgili Haberler

Yerli Malı Haftası’nda Muş’un yöresel lezzetleri ve ürünleri tanıtıldı

19:10 - Kültür

Yeni yıl süslemeleriyle Muğla ışıl ışıl

17:08 - Kültür

MEM Genç Sahne’de keman ve piyano buluşması

16:48 - Kültür

Merkezefendi Belediyesinin 7. Girişimci Kadınlar ve El Emeği Festivali sona erdi

16:37 - Kültür

27. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali final yaptı

16:01 - Kültür

Günün Manşetleri

Gaziantep'te ölen 28 kişi defnedildi! (23.12.2024)

17:08 - Defin Listesi

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (23.12.2024)

17:05 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi’nde devir teslim töreni gerçekleştirildi

17:03 - Eğitim

Kazada ağır yaralanan genç hayata tutunamadı

16:48 - Asayiş

UKMER’den “GELECEĞE UMUT TAŞIYORUZ” Projesi Gaziantep’te Hayata Geçti

16:32 - Gündem