Serinlemek isterken yoğun bakımlık olabilirsiniz

Kalp ve damar cerrahi uzmanı doktor müslim gü

Sağlık - 2 gün önce

Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Doktor Müslim Gül, klima kullanımının bilinçsizce yapıldığında ciddi hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Son yıllarda artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımı da yaygınlaştı. Evlerden iş yerlerine, toplu taşıma araçlarından alışveriş merkezlerine kadar pek çok yerde klima kullanılıyor. Vatandaşın klimalı ortamlarda sağlık sorunu yaşamaması adına uyarılarda bulunan Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Doktor Müslim Gül, “Klima içerisinde biriken mikroplar, klimanın çalışmasıyla birlikte solunum yoluyla alınınca lejyoner hastalığı dediğimiz zor iyileşen ve özellikle soğukta üreyen virüslerin oluşturduğu birçok enfeksiyona neden olur. Klima karşısında çok uzun süre kalınmamalı ve klimalı ortamların sık sık havalandırılması lazım” dedi. “Yoğun bakımda kaybettiğimiz hastalar bile oluyor”

Klimanın yaydığı mikroplar neticesinde kişiyi yoğun bakımda yatıracak kadar ağır hastalık gruplarının ortaya çıktığını ifade eden Gül, “Klima kullanımı üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Klima içerisinde biriken mikroplar, klimanın çalışmasıyla birlikte solunum yoluyla alınınca lejyoner hastalığı dediğimiz zor iyileşen ve özellikle soğukta üreyen virüslerin oluşturduğu birçok enfeksiyona neden olur. Öksürük ve ateşleye başlayıp daha sonra göğüs ağrısı, akciğer enfeksiyonuyla, zatürreye çeviren hastalık gruplarıdır. Bunlar yoğun bakımda yatıracak kadar ağır hastalık gruplarıdır, çok hafife alınmamalıdır. Bu hastalık grupları antibiyotik ile bile çok zor iyileşen hastalıklar. Hatta bazen yoğun bakımda kaybettiğimiz hastalar bile oluyor. Bunların yanında klima direkt yüze vurduğu için yüz felci riski çok fazla. Bu nedenle klima karşısında çok uzun süre kalınmaması ve klimalı ortamların sık sık havalandırılması lazım. Çünkü virüs yoğunluğunu azaltmanın en iyi yolu belli bir süre pencereyi açıp içeriye virüssüz havanın girmesini sağlamaktır” ifadelerine yer verdi. “Ağrıları ve hastalıkları karıştırmamak lazım”

Klima, kas ve göğüs ağrısı yaptığı için vatandaşların bu ağrıları kalp hastalıklarıyla karıştırabildiklerini belirten Gül, “Kişi direkt klimanın karşısında göğüs kaslarının üşümesine bağlı kas spazmları da yaşayabilir. Vatandaşlar bunu kalp krizi zannedip sık sık acile geliyor. Özellikle sırt ağrıları ve öksürükle giden hastalık grupları genellikle klima hastalığının sebebidir. Soluk alıp verdikçe kalp spazmına bağlı ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar genellikle akciğer ve akciğer zarı kaynaklı ağrılardır. Bizim ağrılarımız genellikle merdiven ve yokuş çıkarken fersizleşme soluk alıp verememe göğse bir ağırlık çökme hissi ile kendini belli eder. Fakat halk arasında her göğüs ve sol kol ağrısı kalp ağrısı hastalığı zannediliyor. Ağrıları ve hastalıkları karıştırmamak lazım. Özellikle yaşlıların ve çocukların kesinlikle klima karşısında uzun süre kalmamaları lazım” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ak Parti Gaziantep il başkanlığı düğümü çözülüyor.

2024-06-21 16:44 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı için Ankara’ya kimler çağrılacak?..

2024-06-23 15:23 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fedaioğlu oldu.

2024-06-24 22:50 - Siyaset

AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı o isim oldu.

2024-06-26 11:14 - Siyaset

İSO 500’e Gaziantep damgası

2024-06-25 12:49 - Ekonomi

Yasin Tepe’nin baba acısı.!

2024-06-27 09:53 - Gündem

Nizip Konteyner kentte yangın tahliyesi.

2024-06-21 21:20 - Asayiş

Nizip Belediye başkanı Ali Doğan'ın aracıyla çarptığı yaya öldü

2024-06-26 14:27 - Asayiş

Gaziantep’te feci kaza.. 1 ölü 2 yaralı

2024-06-21 17:51 - Asayiş

Balyozlu dehşet: 6 çocuk babası balyozla öldürüldü

2024-06-22 16:12 - Gündem

İlgili Haberler

Türk Kızılay’ın ilk yardım eğitimine uluslararası tescil

15:04 - Sağlık

Çorum zabıtasından, temizlik kurallarına uymayan pazarcı esnafına ceza

12:51 - Sağlık

"Anne Dostu Hastane Değerlendirmesi" yapıldı

12:08 - Sağlık

Deprem, stresin tetiklediği deri hastalıklarını ortaya çıkardı

11:43 - Sağlık

Yalova’da hamile kadın ambulansta doğum yaptı

11:05 - Sağlık

Günün Manşetleri

CHP Gaziantep il Kadın Kolları başkanı o isim oldu.

18:19 - Siyaset

Gaziantep’te 4. Geleneksel Rahvan At Yarışları düzenlendi

15:57 - Spor

Bakan Yerlikaya’dan Tahmazoğlu’na ziyaret etti

13:42 - Gündem

Gaziantep’te TÜGVA Yaz Okulu Lansmanı Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı

13:36 - Eğitim

Gaziantep'te kanlı gece: Gece kulübünde ölü ve çok sayıda yaralı var

13:13 - Siyaset