?>

’Sıcak çarpması ölüme neden olabilir’

Sıcak çarpmasının ölüme neden olabileceği bildirildi.

Sağlık - 2 yıl önce

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Uğurtay, sıcak çarpmasının ölüme neden olabileceğini söyledi.

Sıcak çarpmasının 40 derecenin üzerine çıkan yüksek bir vücut sıcaklığı ve deliryum, konvülsiyon veya koma ile sonuçlanan merkezi sinir sistemi işlev bozukluğu ile karakterize, yaşamı tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Harika Uğurtay, artan sıcak havalar nedeniyle uyarılarda bulundu.

Tıpta ’hipertermi’ olarak adlandırılan sıcak çarpmasının ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunu olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Harika Uğurtay, “Sıcak çarpması için ölüm oranı çok yüksektir, tedavi durumunda bile yüzde 10 ölüm riski söz konusu olabilir. Sıcak çarpması anında şok, aritmiler, miyokardiyal iskemi, böbrek yetmezliği ve nörolojik disfonksiyon içeren ölümcül sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle acil tıbbi müdahale hayati önem taşır” dedi. Eforlu sıcak çarpması sporcuları etkiliyor

Sıcak çarpmasının iki farklı ortamda gerçekleştiğini söyleyen Uzm. Dr. Harika Uğurtay, “Eforlu sıcak çarpması; sıcak, nemli havalarda kas eforunun aşırı ısı depolanmasına neden olduğu aşırı bir eforla hipertermi şeklidir. Etkilenenler genellikle genç ve sağlıklıdır. Genellikle askere alınanlar veya atletlerdir, bu da bu durumdaki hastalar arasında erkeklerin baskınlığını açıklayabilir. Kolaylaştırıcı faktörler, iklime uyum eksikliği, kardiyovasküler kondisyon eksikliği, dehidrasyon (sıvı kaybı), ağır giysiler giymek ve aşırı eforu içerir” diye konuştu. “Klasik sıcak çarpması yaşlıları vuruyor”

Sıcak çarpmasının diğer türü olan klasik sıcak çarpmasının ise en çok sedanter (hareketsiz yaşayan), yaşlı kişilerde görüldüğünü vurgulayan Dr. Harika Uğurtay, “Klasik sıcak çarpmasında hipertermi varlığına rağmen terleyememe sıklıkla gözlendiğinden, altta yatan kusur ısı dağılımının bozulmasını içerebilir. İskelet-kas metabolizması veya vücut ısısı kontrolünde (termoregülasyon) anormallikleri öne sürülmüştür, ancak kanıtlanmamıştır. Altta yatan hastalıklar, özellikle kardiyovasküler hastalıklar sıklıkla mevcuttur. Diğer faktörler ise nörolojik bozukluklar ve bilinç bozukluğu, obezite, antikolinerjik (kolinerjik aktiviteyi baskılayan ilaçlar) veya diüretik ilaç kullanımı, dehidratasyon ve çok yaşlı veya çok genç yaştır. Önleme, hidrasyonun sürdürülmesini, antikolinerjik veya diüretik ilaçların kullanımını en aza indirmeyi ve risk altındaki insanlar için serin ortamlar sağlamayı içerir” şeklinde konuştu. “Tansiyon düşüklüğüne neden oluyor”

Sıcak çarpmasının her iki formunun da klinik özellikleri arasında akut başlangıç, 40 derecenin üzerinde vücut ısısı, değişmiş duygu durum (deliryum, stupor veya koma), tansiyon düşüklüğü, çarpıntı ve sık nefes alma bulunduğunu söyleyen Uzm. Dr. Uğurtay, “Laboratuvar bulguları tipik olarak kan yoğunlaşması (hemokonsantrasyon), idrara aşırı protein geçişi (proteinüri) ve mikroskop altında görülebilen idrar kanı (mikroskobik hematüri) ve anormal karaciğer fonksiyonunu içerir. Kas-enzim seviyeleri yükselir. Şiddetli iskelet kasının yıkımının (rabdomiyolizin) klasik sıcak çarpmasından ziyade egzersiz sırasında ortaya çıkması daha olasıdır. Dissemine intravasküler pıhtılaşma (küçük kan damarlarında yaygın olarak kan pıhtılarının oluşması) bulguları, özellikle eforla sıcak çarpmasında yaygındır. Şeker düsmesi bazen eforla sıcak çarpmasına eşlik eder. Elektrolit ve asit-baz bozuklukları mutlaka olur, respiratuar alkaloz ve hipokalemi (kandaki potasyum seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan ve kalp sağlığını olumsuz etkileyen bir hastalık) olayın erken döneminde ortaya çıkar ve dolasım bozukluğu ve potasyum yüksekliği daha sonra ortaya çıkar. Sıcak çarpması için ölüm oranı çok yüksektir (kuvvetli tedavi ile bile yüzde 10’a kadar); son safhada şok, ritm bozukluklari, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve bilinç bozukluklarını içerir” ifadelerini kullandı.

Uğurtay, sıcak çarpması belirtileri görülen bir kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ise şöyle anlattı:

“Saha yönetimi hastanın giysilerinin çıkarılmasını, vücut yüzeyine soğuk su veya buz uygulanmasını ve hasta uyanıksa oral hidrasyonu (ağızdan sıvı vermeyi) içermelidir. En kısa sürede sıvı desteğine (intravenöz hidrasyon) başlatılmalıdır. Hasta, yönetimin fiziksel soğutmayı içermesi gereken bir acil servise derhal ulaştırılmalıdır. Buzlu suya daldırma en faydalıdır, ancak mümkün değilse, cilde buz paketleri uygulanmalıdır. Terapi ayrıca oda sıcaklığındaki sıvılarla damardan sıvı takviyesi, kan tuzlarinin düzeltilmesini ve titiz kardiyovasküler izleme ve desteği içermelidir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Vali Gül’den Yılmaz Öztúrkmen meselesi ve iddialarla ilgili açıklama!..

2022-07-24 20:02 - Gündem

Mustafa Doğan İnal suskunluğunu bozdu: “Yılmaz ile işim olmaz. Adam Mafya!..”

2022-07-29 12:48 - Gündem

Tuba Büyüküstün ve Murat Boz'un öpüşme sahnesi olay oldu

2022-07-29 10:28 - Magazin

Sağlık-Sen’i sarsan karar! Başkan Kerkez açığa alındı

2022-07-28 12:07 - Gündem

Fenerbahçe, Luiz Gustavo'nun Al Nassr'a transfer olduğunu açıkladı

2022-07-27 20:21 - Spor

Pozantı’da yeni bungalov evler yapılıyor

2022-07-28 11:36 - Gündem

Naksan davasında flaş tahliyeler!..

2022-07-27 20:01 - Asayiş

Aşiret düğününde kilolarca altın takıldı! Gelin halay bile çekemedi

2022-07-25 13:46 - Yaşam

Jennifer Lopez ile evlenen Ben Affleck balayında ağzı açık uyuya kaldı

2022-07-25 15:08 - Magazin

Milletvekili Atay’dan FETÖ firarisi hakkında zehir zemberek sözler..

2022-07-24 21:12 - Gündem

İlgili Haberler

Alanya Belediyesi’nin evde bakım hizmetleri devam ediyor

18:26 - Sağlık

Ünlü sanatçı Ferdi Tayfur’dan sevindiren haber

17:11 - Sağlık

Muğla’da “Organ Bağışı Yaşatır” farkındalık etkinliği düzenlendi

17:12 - Sağlık

OMÜ’den ‘cinsiyet değiştirme ameliyatları’ açıklaması: "Cerrahi müdahale söz konusu değil"

17:02 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (17.12.2024)

17:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

2024 yılının en iyi futbolcusu Vinicius Junior seçildi

22:18 - Spor

MHP’li Özdemir: "Belirli şartlara sahip gazetecilerimize yeşil pasaport edinme imkanı sağlanmalı"

22:02 - Siyaset

Rusya'dan dikkat çeken Türkiye ve Suriye açıklaması!

21:53 - العربية

Rim’in dedesi için gıyabi cenaze namazı kılındı

20:00 - Gündem

Bakan Kurum: Deprem bölgesinden elimizi hiçbir zaman çekmedik

19:38 - Gündem