?>

Sıcak hava kalp krizini tetikliyor

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile vücudun ısı dengesi bozulurken, ısı dengesinin sağlanması için kalp hızında meydana gelen dalgalanmalar kalp krizini tetikleyebiliyor

Sağlık - 2 yıl önce

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile vücudun ısı dengesi bozulurken, ısı dengesinin sağlanması için kalp hızında meydana gelen dalgalanmalar kalp krizini tetikleyebiliyor.

Yaz aylarında, sıcaklığın etkisi ile vücudun ısı dengesini sağlamak için kalp hızında dalgalanmalar olabiliyor. Bu nedenle sıcak havalardan yalnızca hipertansiyon ve kalp hastaları değil, sağlıklı kişiler de olumsuz etkileniyor. Aşırı sıcak havanın etkisiyle kan dolaşımı düzensizleşen kalp ve damar hastaları, gerekli önlemleri almazsa, kalp krizi tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor. Yaz sıcaklarından korunmak için alınacak önlemler ile kalp sağlığını korumak mümkün olabiliyor.

“Kalp hastalıkları yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunu”

Kalp ve damar hastalıkları, kronik hastalıklar içerisinde yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; dünyada her yıl ortalama 18 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişi, kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmekte. Bu sayı, her geçen yıl artış göstermekte. Kalp hastalıklarının ve kalp krizlerinin oluşumunda; başta sigara olmak üzere düzensiz beslenme, stres ve çevresel faktörler de etkili rol oynamakta.

“Sıcak hava kalp krizini tetikliyor”

Yaz aylarında kalp krizinin önemli risk faktörlerinden biri de aşırı sıcak ve nemli havadır. Sıcak havalar, ani kan basıncı düşüşüne ya da yükselmesine neden olabilir. Kalp ve damar hastaları ile ileri yaştaki bireylerde bu ani değişimler kalp krizini tetikleyebilir. Güneş ışınları ile uzun süreli temas bu duruma zemin hazırlayabilir. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması, güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması çok önemlidir. Bu hastalar, güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı, dışarı çıkmak durumunda olanlar ise gölge yerlerde bulunmalı ya da şemsiye kullanmalıdırlar.

“Sıvı tüketimi ihmal edilmemeli”

Vücudun sıvı dengesinin korunabilmesi için aşırı terlemeyle kaybedilen sıvının tekrar yerine koyulması çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında günde 2,5-3,0 litre su tüketilmelidir. Ayrıca tansiyon ve kalp hastalarının mutlaka kardiyoloji uzmanı kontrolünde gerekli tetkik ve takiplerini yaptırmaları önerilir.

“Tuza dikkat edin, taze meyve ve sebze tüketin”

Özellikle sıcak yaz aylarında hipertansiyonu olan hastalarda genel olarak yapılan tuz kısıtlaması devam etmeli ve sebzelerle beraber tuz alımının artmaması için özen gösterilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağlardan zengin bitkisel sıvı yağlar tüketilmelidir. Günlük 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve yenilmesi ince ve kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Ancak meyvenin aşırı tüketilmesinin kan şekerini arttıracağını ve kiloyu attırdığını unutmamak gerekir. Bu nedenle diyabet ve obezite hastaları buna dikkat etmelidir. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi, katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Sıcak yaz aylarında bilinçsizce kullanılan klimalar birçok sağlık sorununa neden olduğu gibi kalp üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Klima ile soğutulmuş ortamlara aniden girildiğinde kan damarlarında ani kasılmalar oluşarak kan basıncı ve koroner damarlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu durumdan kaçınmak için özellikle kalp hastalarının bulunduğu ortam 24 derecenin altında olmamalı, doğrudan klima karşısında oturulmamalıdır.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Altı Mezarlık üstü mahalle olan yerler neresi?

2022-07-10 22:38 - Gündem

Yeni Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kilis’in ağız ve diş sağlığı hizmetlerindeki kapasiteyi yüzde 150 arttırdı

2022-07-11 17:42 - Sağlık

Gaziantep’te Covid 19 vaka sayılarında korkutan artış.

2022-07-09 18:09 - Sağlık

Şahinbey’den Ertuğrul Gazi Mahallesi’ne yeni park

2022-07-13 22:22 - Yaşam

Şehit ve Gazi ailelerine ParkAntep Harikalar Diyarı 14 Temmuz günü ÜCRETSİZ…

2022-07-14 13:49 - Gündem

Tuvalet deyip geçmeyin, bir tarihi var. Tarih Boyunca Tuvalet Kullanımı ve kültürü.

2022-07-12 15:55 - Yaşam

Saklı Cennet ‘Yedigöller’de mest eden manzara

2022-07-12 10:27 - Yaşam

Ünlü Kahin Baba Vanga'nın 2022 kehanetleri ortaya çıktı. 2022'de dünyayı açlık ve kıtlık bekliyor

2022-07-15 09:42 - Yaşam

Galatasaray yeni sezon hazırlıklarını sürdürdü

2022-07-12 22:03 - Spor

Benzin, motorin fiyatlarında indirim bekleniyor!

2022-07-13 13:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı

11:27 - Sağlık

Menteşeliler antibiyotiklerin doğru kullanımı konusunda bilgilendirildi

11:39 - Sağlık

Merkezefendi Belediye personeline iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi

11:09 - Sağlık

Ağız ve diş sağlığı genel sağlığı da etkiliyor

10:47 - Sağlık

Bu meyve kakao ve şeker yerine kullanılabilir

10:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Terziliğe adanmış bir ömür

11:25 - Gündem

CHP’li Melih Meriç, Çek Yasası Mağdurlarına Dikkat Çekti: “Bu Çağ Dışı Uygulamaya Son Verilmeli!” “Çek Borcu Hapisle Ödenmez”

11:20 - Gündem

GAGİAD öğretmenler gününü kutladı

11:18 - Gündem

Bugün hangi maçlar var 23 Kasım? İşte günün maç fikstürü

10:43 - Spor

Gaziantep’te trafik kazasında hayatını kaybeden İHA muhabiri Umut Yakup Tanrıöver’e ödül

10:34 - Gündem