?>

“Sırf yerleşmek için istemediğiniz üniversiteleri yazmayın”

üniversite adayları için tercih süreci yarın başlıyor. Psikolog nizam aydın, öğrencilerin istemedikleri üniversiteleri ve bölümleri üniversiteye yerleşmiş olmak için tercihler arasına yazmamaları gerektiğini belirterek, başarı sıralamasına göre tercih yapmanın önemine değindi.

Eğitim - 3 ay önce

Üniversite adayları için tercih süreci yarın başlıyor. Psikolog Nizam Aydın, öğrencilerin istemedikleri üniversiteleri ve bölümleri üniversiteye yerleşmiş olmak için tercihler arasına yazmamaları gerektiğini belirterek, başarı sıralamasına göre tercih yapmanın önemine değindi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ve 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun yayınlanmasıyla birlikte üniversite adayı öğrenciler için tercih süreci başladı. 25 Temmuz Perşembe günü başlayıp, 2 Ağustos’ta sona erecek olan tercih döneminde aday öğrenciler, akademisyenlerden bölümler hakkında ve uzman tercih danışmanlarından tercihler hakkında destek alıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikolog Nizam Aydın, öğrenciler için bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

“Tercih yaparken iki açıdan değerlendirme yapmamız gerekiyor” diyen Aydın, “Bir teknik açıdan, iki akademik açıdan. Teknik açıdan değerlendirirsek, öğrenciler tercih yaparken başarı sıralamalarına göre tercih yapmalı ve dikkat etmeli. Burada en önemli konu şu: Başarı sıralamasına göre en çok istedikleri, hayal ettikleri üniversitenin, hayal ettikleri bölümünü en üst sıraya yazmaları gerekir. Alt sıralara indikçe başarı sıralamasına yakın ve başarı sıralamasının altında olan üniversiteleri yazmaları gerekmekte” ifadelerini kullandı. “24 tercihin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz”

24 tercih hakkının hepsinin doldurulmak zorunda olmadığını belirten Aydın, “24 tercihin 24’ünü doldurmak zorunda değiller. Birkaç tane tercih yapıp bırakmak zorunda da değiller. Burada daha çok mantıklı hareket etmek gerekiyor. Çok az tercih yapmak ya da sırf üniversiteye yerleşmiş olmak için çok fazla tercih yapmak gerekmiyor” dedi.

Tercih yaparken akademik değerlendirmenin nasıl olması gerektiğini de anlatan Aydın, “Öğrencilerin üniversitelerin akademik kadrolarına bakmaları, üniversite onlara neler sağlıyor, akademik kadrosunda kaç hoca var, unvanları neler, yurt dışı imkanları neler bunları değerlendirmeleri gerekiyor. Alacakları dersler, transkriptler, müfredatlar, seçmeli dersleri de değerlendirmeliler” diye konuştu. “TYÇ logolu programlar olup olmadığı önemli”

Üniversitelerin sunduğu imkanlara dikkat çeken Nizam Aydın, İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logolu 45 programları olduğunu belirterek, “Gençlerin, üniversitelerin öğrenci kulüplerini, Erasmus imkânlarını kesinlikle araştırmaları lazım. Akreditasyon ve TYÇ onaylı diplomalara dikkat etmek gerekiyor. Bu diplomalar ve akreditasyonlar öğrencilerin uluslararası bir belgeye sahip olmalarını sağlayacak. Mezun olduktan sonra yurt dışına çıkmak istediklerinde bu diplomalar avantaj sağlayacak” dedi. “Gözlerini kapatıp kendilerini nerede hayal ettiklerini düşünsünler”

Öğrencilere bu zorlu süreçte psikolojik tavsiyelerde de bulunan Aydın, “Öncelikle sakin olmalılar. Bazen öğrencilerden daha çok aileler kaygılı olabiliyor. Çünkü en değerli varlıklarını, çocuklarını iyi üniversitelere emanet etmek istiyorlar. Bu süreçte öğrencilerin yapması gereken şey; gözlerini kapattıklarında gelecekte hangi mesleği yapmak istiyorlar, o mesleği yaparken ne kadar mutlu olacaklar bunu düşünmeliler. Çevresinde herkesin bir fikri olacak ama öğrenci gerçekten bu meslekleri yaparken zevk alacak mı, bu mesleği uzun yıllar yaptıktan sonra devam ettirmek isteyecek mi bu önemli. Sakin olsunlar, acele etmesinler, sağlıklı karar versinler. Üniversiteler olarak akademisyenlerimiz ve alanında uzman tercih danışmanlarımız ile beraber öğrencilere bu zorlu süreçte destek olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen’in haberine göre Hamas’a karşı DEAŞ Gazze’de! İsrail'den soykırım için terörist transferi

2024-07-23 13:47 - Dünya

Gaziantep’ten İzmir’e kaçmışlardı: Çift, cinayete kurban gitti

2024-07-21 12:09 - Asayiş

İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep kavrulacak! Meteoroloji'den 11 kente sarı uyarı

2024-07-20 08:12 - Gündem

Büyük vefasızlık Gaziantep'e yakışmadı Karaduman'ı unuttular

2024-07-21 18:26 - Yaşam

Usta Gazeteci Atilla Karaduman vefat etti

2024-07-20 09:42 - Defin Listesi

Şahinbey Belediyesi aşure geleneğini sürdürüyor

2024-07-18 17:24 - Gündem

Gaziantepspor sahaya indi! Antrenmanlar başladı

2024-07-19 16:04 - Spor

Gastronomi kentinin kurutmalıkları kavurucu sıcakta lezzetine kavuşuyor

2024-07-17 12:02 - Yaşam

Sudanlı üst düzey heyetten Gazlantep çıkarması

2024-07-22 18:14 - Gündem

GAÜN enerji verimliliği ve sürdürülebilirlikte zirvede

2024-07-23 16:28 - Eğitim

İlgili Haberler

Bayburt’ta çocuklara gıda eğitimleri verildi

07:52 - Eğitim

12 bin 100 öğrenci teröre karşı bilgilendirildi

07:05 - Eğitim

Çocuklar düzenlenen kurslarla zararlı alışkanlıklardan korunuyor

07:06 - Eğitim

MEB’den 81 İle Genelge: Yaz Saati Uygulaması Devam Edecek

21:33 - Eğitim

Polonya kültürünü tanıttılar

20:23 - Eğitim

Günün Manşetleri

Son dakika: Yolcu otobüsü devrildi! Ölü ve yaralılar var

08:03 - العربية

Kar başlıyor! MGM'den son dakika 'soğuk' uyarı

07:53 - Gündem

Gaziantep’te son 24 saatte iki intihar daha!..

00:54 - Asayiş

MEB’den 81 İle Genelge: Yaz Saati Uygulaması Devam Edecek

21:33 - Eğitim

Mahmut Hocaefendi'nin oğlu Abdullah Ustaosmanoğlu vefat etti

21:18 - العربية