?>

Sivas’ın simgeleri sanatçıların elinde yeniden yorumlandı

Sivas’ta sanatçılar tarafından hazırlanan resimler görücüye çıktı. Sivas’ın simgelerinin de yansıtıldığı eserler beğeni topladı.

Kültür - 11 ay önce

Sivas’ta Atatürk ve Kongre Müzesi’nde Türkiye’ye müzeciliği getiren ilk isim olan Osman Hamdi Bey için oda oluşturuldu. Oluşturulan odada ressamlar tarafından bin bir emekle yapılan resimlerde Sivas’ın simgeleri yansıtıldı.

Kent merkezinde bulunan Atatürk Kongre Müzesinde oluşturulan Osman Hamdi Bey Odası’nın açılışı gerçekleştirildi. "Arkeolog ve Ressam olan Osman Hamdi Bey, Sivaslı bir ressam olsaydı Sivas’taki tarihi dokuları ve motiflerini eserlerine nasıl yansıtırdı?" düşüncesiyle yola çıkılan ve 29 sanatçının 38 resminin yer aldığı sanat eserleri sanatseverlerle buluşturuldu.

Sivas Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen serginin küratörlüğünü Ressam Caner Kemahlıoğlu üstlendi. Sanatseverlerin ilgi gösterdiği sergi yaklaşık 2 ay boyunca devam edecek.

Sivaslı ressam, aynı zamanda küratörlük yapan Caner Kemahlıoğlu, serginin yaklaşık 2 ay devam edeceğini belirterek, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde yüksek lisansımı bitirdim. Şu anda doktoraya hazırlanıyorum ve aynı zamanda da küratörlük yapıyorum. Bu sergi Osman Hamdi Bey’in ve Atatürk’ün müzecilik yönüyle ilgili toplamda 29 sanatçıyı bir araya getirerek 38 tane eserden oluşmaktadır. Aynı zamanda da Osman Hamdi Bey’in bazı önemli eserlerinin, ’Eğer Osman Hamdi Bey, Sivaslı bir ressam olsaydı. Sivas’taki tarihi dokularımızı, motiflerimizi ve bezemelerimizi eserlerine nasıl yansıtırdı’ başlığıyla da hareket ederek sanatçılarımız modern bir yaklaşımda bulundu” dedi. “Haziran ayı Aşık Veysel ayı”

Kemahlıoğlu 2024 yılında da serginin devam edeceğinden bahsederek, “Bu koleksiyon sergimiz 2024 yılı içerisinde de Türkiye’de bazı önemli galeri ve fuarlarda yer alacak. Özellikle sanatçı tanıtımı ve sanatçıların eserlerinin satışı bakımında fuarlara ilgi göstereceğiz. Sivas Atatürk Kongre ve Müzesi’nin kapılarını açmış olduğu bu özel koleksiyonumuz ortalama 2 ay sürecek şekilde sanatseverlere açık olacaktır. Bu serginin önemi müzecilik yönümüzle ilgili. Bilirsiniz ki Osman Hamdi Bey Türkiye’nin önemli isimlerinden arkeolog ve ilk müzecimiz. Bununla ilgili ilk haziran ayında yola çıktık. Haziran ayı bu yıl Aşık Veysel yılı olduğu için Aşık Veysel sergisi açtık ve yanında da kaplumbağa terbiyecisi eseriyle tek bir eserle koleksiyonumuzun tanıtımını yaptık. Tanıtımda müzecilik yönüyle ilgili, Atatürk’ün müzecilik yönüyle ilgili bir takım araştırmalar ve planlar doğrultusunda da aralık ayında koleksiyonumuzu gerçekleştirmiş olduk. Benim için en önemli parçalardan oluşan sergim ve koleksiyonum diyebilirim” ifadelerini kullandı. “1907’de yapılan eserin birebir kopyası”

Güzel sanatlar fakültesinde yüksek lisans yapan ressam adayı Muhammet Hızır Yüksel, Osman Hamdi Bey’in en önemli eserinden bahsederek, “Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde güzel sanatlar eğitiminde yüksek lisans yapıyorum. Yapmış olduğum tablo Osman Hamdi Bey’in ilahiyatçı eseri. Eserin aslında iki yapım aşaması var. Bunlardan birincisi çok daha büyük ebatlarda. Biz burada Caner Bey ile ikincisini çalıştık. Eser bana ait ama tamamen beraber diyalog içerisinde seçtiğimiz ve tercih ettiğimiz bir eser. Bu 1907’de yapılan eserin bire bir kopyası. Tam olarak ebatlar olarak, renkler olarak elimden geldiğince eserin orijinaline bağlı kalmaya çalıştım. Tek bir durum var farklı diyebileceğimiz. O da eserin içerisinde bulunan kitaplar ve yazılı bölümü. Eserin orijinaline baktığımızda tam olarak net bir şekilde görünmüyordu. O yüzden yazı birimlerini biraz değiştirdik. Onun dışında her şey bire bir. Eserin orijinaliyle aynı tuttuk. Samsun’da güzelce uzun bir süre çalıştım ve bugün Sivas’ta sergimizi açtık. Osman Hamdi Bey’in en önemli eserlerinden birisi, akla ilk başta Kaplumbağa Terbiyecisi geliyor. Ama birçok kesimin bilmediği taraflar da var. İlahiyatçı da en önemli eserlerinden birisi” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep, dünyanın en lezzetli şehirleri arasında ilk 10'a yükseldi

2023-12-14 13:18 - Yeme İçme

İyi parti Gaziantep il Başkanı O isim oldu

2023-12-08 21:57 - Siyaset

Kayacık Barajı'nda toplu balık ölümü endişe yarattı

2023-12-08 18:38 - Gündem

Çapraz ateşe tutulan genç hayatını kaybetti

2023-12-12 13:43 - Asayiş

Gaziantep’te hangi mahalllere su verilemeyecek.

2023-12-11 10:49 - Elektrik ve Su

Gaziantep’te yağış nedeniyle köprülü kavşakta 5 araç sular altında kaldı

2023-12-09 00:42 - Gündem

Gaziantep'te lise öğrencisinin korkunç sonu!

2023-12-15 13:15 - Asayiş

Gaziantep’te hekime yumruklu saldırı

2023-12-12 16:05 - Asayiş

Beşler Grup’un yılsonu ihracat hedefi 200 milyon $

2023-12-13 14:56 - Ekonomi

Gaziantep'te üzen vefat

2023-12-09 13:59 - Gündem

İlgili Haberler

Tarihi Kentler Birliği toplantısı Marmaris’te başladı

14:44 - Kültür

Başkan Altay: “Hatay’daki Anadolu’nun ilk camisini dünya kültür mirasına yeniden hediye edeceğiz”

14:50 - Kültür

"Kadın Emeği Pazarı" Başkentlilerle buluştu

13:39 - Kültür

İtfaiye aracı üzerine çizdiği resmi 21 günde tamamladı

13:23 - Kültür

Elazığ’da ’askıda tiyatro bileti’ uygulaması

13:14 - Kültür

Günün Manşetleri

Gaziantep'in tescilli kutnu kumaşından özel tasarımlarla kadın çantası üretiyor

13:38 - Yaşam

Bakan Kurum: "Deprem bölgesinde yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz"

13:11 - Gündem

Milletvekili Şehzade Demir’den Arif Kurt’a Taziye Ziyareti

12:51 - Gündem

TSE, Yeşil OSB ve Su Verimliliği Yönetim Sistemi süreçlerini başarıyla tamamlayan OSB’leri belgelendirdi

12:07 - Yaşam

Terziliğe adanmış bir ömür

11:25 - Gündem