Akyol Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve tarihi öneme sahip Eski İplik Fabrikası, yaklaşık 20 yıldır atıl vaziyette bulunuyordu. Kentin merkezi bir noktasında atıl vaziyette bulunan fabrika, bir dönem mültecilerin de sığındığı bir alan olmuştu. Aradan geçen yıllarda hırsızlar ve madde bağımlıları tarafından mesken tutulan Eski İplik Fabrikası ile ilgili yıllardır beklenen karar çıktı. Sıkıntıların merkezi konumunda bulunan Eski İplik Fabrikası, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan karar sonrası yıkıldı.
SORUNLARA NEDEN OLUYORDU
Gaziantep’ine eski yerleşim noktalarından biri olan Akyol Mahallesi’nde bulunan eski iplik fabrikasının neden olduğu sorunlar bitmiyor. Eski bir yerleşim yeri oluşan tarihi Kurtuluş Camisinin hemen yanında bulunan eski iplik fabrikası, kötü görüntüsü, bina çevresinde meydana gelen çürümeler nedeniyle yarattığı tehlike ve madde bağımlısı gençler tarafından mesken tutulması nedeniyle mahalle genelinde büyük sorunlara neden oluyordu. Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmek üzere mülk sahiplerinden talep edilen Eski İplik Fabrikası’nda görüşmeler de sonuç vermemişti.
MADDE BAĞIMLILARINI YUVASI OLMUŞTU
Akyol Mahallesi Adil Özberk Caddesi üzerinde yer alan eski İplik Fabrikası, yaklaşık 20 yıldır atıl vaziyette bulunuyor. Mahallenin önemli bir bölümünü kapsayan fabrikanın çürüyen duvarları ve
duvarlarından sarkan taşlar ve bölgede bulunan madde bağımlısı gençlerin eski fabrikayı mesken tutması nedeniyle mahalle genelinde sorunlar yaşanıyordu. Tepebaşı Mahallesi sakinleri, Eski iplik fabrikasının yan tarafında bulunan aydınlatma direğini kullanan madde bağımlısı gençlerin, fabrikaya girerek burada uyuşturucu madde kullandıklarını belirtmişti.
MAHALLE SAKİNLERİ RAHAT BİR NEFES ALDI
Sıkıntıların merkezi konumunda bulunan Eski İplik Fabrikası, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan karar sonrası yıkımına başlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski İplik Fabrikası’nda gerçekleştirilen yıkımın ardından mahalle sakinleri de rahat bir nefes aldı.
İPLİK FABRİKASININ YERİNE OTEL
Eski İplik Fabrikasının durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, yıkım işlemi gerçekleştirildiğini ve tescilli yapıyı ayağa kaldıracaklarını söyledi. Gürsel, “Yıkım öncesinde Koruma Kurulu ile birlikte fabrikanın mevcut halini belgeledik. Restorasyon ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Eski İplik Fabrikasının bulunduğu alan ile ilgili büyük bir konsept otel çalışıyoruz. Gastronomi esintileri taşıyan, Gastronomi eğitimlerinin verildiği, dünyanın dört bir yanından insanların gelip görebileceği, çekimlerin yapılabileceği mutfaklar olacak.”
“ZORLU BİR PROJE OLACAK”
Eski İplik Fabrikasının özünü yansıtacak ciddi sanatsal çalışmalar yapılacağını kaydeden Gürsel, “Söz konusu proje kapsamında yapılacak çalışmalar, eski iplik fabrikasını bizlere hatırlatacak. İnşallah bu projeyi başaracağız. Zorlu bir çalışma olacak, büyük bir alan. Eski yapı uzun yıllardır atıl durumda olduğu için oldukça deforme olmuş, ayakta kalma gücü kalmamıştı. Kimsenin başına bir iş gelmeden yıkım işlemi yapıldı. Yapı içerisinde korunması gereken birkaç duvar vardı. Kurtuluş Cami dış cephesinde yer alan eski fabrikaya ait duvarlar korunacak. Güçlendirilecek tarihi alanın kalıntıları da korunmuş olacak” diye konuştu.