?>

Sosyal medyadaki kusursuz hayatlar ‘yetersizlik hissine’ neden oluyor

€?modern dünyada sosyal medya gibi etkenlerin yetersizlik hissini artırdığını söylemek mümkün” diyen psikolog melike urcan, “sosyal medya platformlarında paylaşılan "kusursuz" hayatlar, bireylerin kendi yaşamlarını sorgulamalarına ve eksik olarak değerlendirmelerine yol açabilir. Doğru yaklaşımlar ve profesyonel destekle bu durumun üstesinden gelinebilir” dedi.

Sağlık - 7 saat önce

“Modern dünyada sosyal medya gibi etkenlerin yetersizlik hissini artırdığını söylemek mümkün” diyen Psikolog Melike Urcan, “Sosyal medya platformlarında paylaşılan "kusursuz" hayatlar, bireylerin kendi yaşamlarını sorgulamalarına ve eksik olarak değerlendirmelerine yol açabilir. Doğru yaklaşımlar ve profesyonel destekle bu durumun üstesinden gelinebilir” dedi.

Yetersizlik hissi, birçok insanın hayatının bir döneminde yaşayabildiği, bireyin kendini statü, yetenek, zekâ, bilgi, sosyal beceriler gibi alanlarda eksik, yetersiz veya başarısız hissetmesiyle gerçekleşen karakterize bir durumdur. Kişilerde yetersiz, değersiz, önemli konularda yararsız olduğu düşünceleri ya da sosyal ilişkilerde reddedilme kaygısı ve güvensiz hissetme, eleştiriye aşırı hassasiyet ya da kişinin algıladığı yetersizlikle ilgili utanç duygusu gözlenebilir. Çakmak Erdem Hastanesi Uzman Psikolog Melike Urcan, bu inancın hem bireyin kişisel gelişimini hem de yaşam kalitesini etkileyebileceğini belirterek, doğru yaklaşımlar ve profesyonel destekle bu durumun üstesinden gelinebileceğini ifade etti. “Çocukluk döneminde başlar ve yetişkinlikte farklı nedenlerle devam edebilir”

Psikolog Melike Urcan, “Yetersizlik inancı çoğunlukla bir his olarak tanımlansa da kişinin kendisine dair bir inancını yansıtır; çocukluk döneminde başlar ve yetişkinlikte farklı nedenlerle devam edebilir. Özellikle çocukluktaki duygusal ihtiyaçların karşılanmaması, sık sık eleştirilmek, başkalarıyla kıyaslanmak veya aile ortamı, okul ya da akran gruplarında yüksek beklentilere maruz kalmak bu durumun temel nedenleri arasında yer alabilir” şeklinde konuştu. “Öz güven kaybı, sosyal ilişkilere yönelik kaygılara neden olur”

Psk. Melike Urcan’a göre, bu duygunun etkileri kişiden kişiye değişse de genelde öz güven kaybı, sosyal ilişkilere yönelik kaygılar ve karar verme güçlükleri gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Kişiler yetersizliğin oluşturduğu etkiyle; başarısız olunacağı kaygısıyla sorumluluk üstlenmekten kaçınarak, başkalarına karşı eleştirel davranarak ya da kendilerini yetersiz hissettikleri alanlarla ilgili aşırı performans göstermeye zorlayarak işlevsel olmayan yöntemlerle baş etmeye çalışabilirler. “Kendine karşı şefkatli ol”

“Yetersizlik hissiyle başa çıkabilmek için kişinin öncelikle bu duygunun doğal olduğunu kabul etmesi gerekir” diyen Psk. Melike Urcan, “Kendine karşı daha şefkatli olmak ve hataları öğrenme sürecinin bir parçası olarak görmek, bu duygunun etkilerini hafifletmede önemli bir adım olabilir. Bunun yanı sıra, bireyin gerçekçi hedefler belirleyerek kendi gelişimine odaklanması, olumlu bir içsel değişim oluşturabilir” dedi. Psk. Melike Urcan sözlerini şöyle sürdürdü:

Yetersizlik hissinin bireyin sosyal hayatını ve iş performansını olumsuz etkilediğinde, bir uzmandan destek almalı. Psikoterapi süreci, bireyin kendi değerini fark etmesine, olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmesine ve daha sağlıklı bir öz-değer algısı geliştirmesine yardımcı olabilir. Kendinizle barışmak ve yetersizlik hissini aşmak için, ilk adımı atmak önemlidir. Bu adım bazen bir uzmana başvurmak, bazen de kendinize şans vermekle başlar. Bu inancın temelleri çocukluk yaşantılarımızla atılmış olsa da bugün bunu devam ettiren yetişkin olarak kendi izlediğimiz yollardır. Bu durum aynı zamanda kendimize söylediğimiz ve bizi aşağıya çeken tüm yanlış inançlarımızı değiştirme potansiyelinin de bugün kendi elimizde olduğunun da bir hatırlatıcısıdır. Kendimizle ilgili olumsuz inançların değişmez bir gerçeklik olmadığını fark etmek çözüme yönelik atılabilecek ilk adımdır. Çünkü yanlış inançlar sorgulanabilir böylelikle hatalı ve işlevsiz oldukları fark edilebilir. Bu fark ediş hayatımızda duygusal, davranışsal ve düşünsel boyutta değişimlerin de önemli bir basamağı olacaktır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Metal atölyesinde çıkan yangında paralar yandı

2024-12-15 14:10 - Asayiş

Kanada Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland istifa etti

2024-12-16 23:20 - Siyaset

Otomobilin motoruna kokain, yedek lastiğine metamfetamin saklamışlar

2024-12-17 10:25 - Asayiş

Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ökkeş Kavak açıklaması!

2024-12-14 16:29 - Gündem

Mustafa Teke Yazdı.. Gaziantep FK nerede hata yapıyor?

2024-12-15 00:23 - Spor

Son Dakika: Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü dolu sözler

2024-12-16 20:48 - العربية

İş ve siyaset dünyası Şimşek ailesinin mutlu gününde buluştu.

2024-12-17 08:14 - Yaşam

Fatma Şahin’den Çin Atağı: Gaziantep’e Yüzbinlerce Turist Gelecek!..

2024-12-18 20:59 - Gündem

Gaziantep'te ölen 39 kişi defnedildi! (12.12.2024)

2024-12-13 17:33 - Defin Listesi

Abdülhamit Gül'den muhalefete sert sözler! Gaziantep’i Halep'ten ayıramazsınız

2024-12-18 12:12 - Gündem

İlgili Haberler

Kartal Şehir Hastanesi Radyoloji Kliniği üst düzey teknolojilerle donatılmaya devam ediyor

16:37 - Sağlık

10 binde bir görülen omfalosel hastalığıyla dünyaya gelen bebek sağlığına kavuştu

15:51 - Sağlık

Karasu’da sağlık hizmetlerinin çeşitliliği arttı

15:29 - Sağlık

Manisa’da gıdalar sofraya gelmeden tarlada denetleniyor

14:36 - Sağlık

Fırat Üniversitesinde ‘sigara bırakma’ standı kuruldu

14:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Paintball Kurtuluş Kupası’nda kazananlar belli oldu

17:23 - Spor

Tahmazoğlu, İzmir’de Gaziantepli öğrencilerle hasret giderdi

17:13 - Gündem

Gaziantep dahil devre mülk dolandırıcılığı

16:43 - Asayiş

Gaziantep’te Usulsüz “Çakar” Kullanımına Rekor Ceza: 192 Bin TL

15:19 - Asayiş

BAL’da 14. hafta hakemleri belli oldu

15:18 - Spor