Ankara STM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde çalışmalarını sürdüren şirket, askeri ve sivil kullanım amacıyla STM DAR'ı geliştirdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altındaki 50'den fazla afetzedenin yerini tespit eden sistem, güncellenen konfigürasyonuyla Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin envanterine dahil edildi. Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, STM DAR'ı envanterine alan ilk itfaiye teşkilatı oldu. Sistemin kullanımına ilişkin eğitimler, STM tarafından görevli personele verildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, 2015'teki hendek operasyonlarının ardından güvenlik güçlerinin meskun mahal çatışmalarında kullanmaları için bir cihaza ihtiyaç duyulduğunu, evlere ve binalara girmeden içinde teröristlerin olup olmadığını anlamak için duvarın arkasını.
Güleryüz, DAR'ın savunma amaçlı geliştirildiğini ancak sivil alana da uyarlandığını belirterek, sistemin deprem, yangın, çığ gibi afetlerde etkin rol oynayacağını söyledi. STM kıdemli teknikeri Onur Aydoğdu ise sistemin teknik özelliklerine ilişkin detayları paylaştı. Aydoğdu, DAR'ın ultra geniş bant radyofrekans sistemiyle çalıştığını ve duvarların arkasındaki hedefleri tespit edebildiğini belirtti.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da, STM DAR gibi yerli ve milli ekipmanlarla olaylara müdahale etmenin önemini vurgulayarak, Denizli İtfaiyesi'nin bu kabiliyeti bünyesine kazandırmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
STM DAR, askeri operasyonlardan doğal afetlere kadar çeşitli senaryolarda etkin bir şekilde kullanılabilecek güvenlik ve kurtarma amaçlı bir sistem olarak öne çıkıyor.