Taze buğday çiminin yaşlanmayı geciktirdiği belirtildi

Aydın’da yaklaşık 20 yıldır doğal endemik bitkiler üzerinde çalışmalarını sürdüren karya farma hbx ar-ge (bap) bilimsel araştırmalar projeleri merkezi son çalışmasını taze buğday çimi üzerinde gerçekleştirdi.

Sağlık - 7 gün önce

Aydın’da yaklaşık 20 yıldır doğal endemik bitkiler üzerinde çalışmalarını sürdüren Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi son çalışmasını taze buğday çimi üzerinde gerçekleştirdi. Yapılan araştırmalar sonucu taze buğday çimleri ile yaşlılığın etkilerinin geciktirilebileceği belirtildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te çalışmalarını sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge bu defa taze buğday çimleri üzerinde çalışma yaptı. İnsanlığın var oluşundan bugüne insanların ömrünü daha uzun ve daha genç ve sağlıklı geçirmek için mücadele verdiğini belirten Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, taze buğday çimlerinin yaşlanmayı geciktirdiği gibi vücudu da genç tuttuğunu kaydetti.

Taze buğday çiminin, buğdayın genç sürgünlerinden elde edilen bir bitki özü olduğunu ve sağlık açısından birçok faydaları bulunduğunu kaydeden Başlık, “Buğday çimi A, C, E, K vitaminlerini barındıran, demir, kalsiyum, magnezyum minerallerine sahip amino asitler ve antioksidanlar gibi çeşitli besin maddeleri açısından zengin bir bitkidir. Yüksek düzeyde klorofil içerir, bu da vücuttaki oksijen taşıma kapasitesini artırabilir ve detoks etkisi sağlayabilir. Serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidanlar içerir, hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanmayı yavaşlatabilir. Sindirim sağlığı için faydalı olan lif açısından zengindir. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan buğday çimini bu çalışmamızda ele aldık” diyerek taze buğday çiminin kanserle mücadelenin yanında yaşlanmayı geciktirici olarak da kullanılabileceğini kaydetti.

Antioksidan özellikleri ve kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilecek bileşikler içermesi nedeniyle kanser önleyici olarak da değerlendirilebileceğini kaydeden Hakan Başlık, “Buğdayın genç sürgünlerinden elde edilen bu bitki özü, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle besleyici bir güç kaynağı olarak öne çıkıyor. İçeriğindeki yüksek klorofil miktarıyla oksijen taşıma kapasitesini artırırken, antioksidanlar sayesinde hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor. Özellikle bağışıklık sistemini destekleyici etkileriyle bilinen buğday çimi, içerdiği vitaminler ve antioksidanlarla vücudu hastalıklara karşı güçlendiriyor. Uzmanlar, buğday çiminin düzenli tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, doğru şekilde hazırlandığında ve tüketildiğinde potansiyel faydalarının artabileceğine dikkat çekiyor. Ancak herhangi bir sağlık programına başlamadan önce uzman görüşü almanın önemli olduğunu belirtiyorlar” diyerek buğday çiminin sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle ilgili araştırmalarının önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

CHP’li Şencan'dan CHP’li Şehitkamil Belediyesine şok suçlama

2024-06-17 16:05 - Siyaset

Gaziantep'te cinnet getiren şahıs dehşet saçtı: 6 ölü, 2 yaralı

2024-06-16 04:03 - Gündem

Gaziantep’te feci kaza: 2 ölü 3 ağır yaralı

2024-06-16 17:43 - Asayiş

Gaziantep yolunda feci kaza. 2’si ağır 6 yaralı

2024-06-19 14:10 - Asayiş

Gaziantep'e 107 hakim savcı ataması yapıldı. İşte atanan isimler

2024-06-14 09:04 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanlığı bayram alışverişinin yoğunlaştığı sektörleri mercek altına aldı. Listede Gaziantepli baklavacılarda var

2024-06-18 11:18 - Ekonomi

Gaziantep Kızılhisar’daki yangın kontrol altına alındı.

2024-06-18 23:16 - Asayiş

Tartıştığı dayısını pompalı tüfekle öldürdü

2024-06-17 12:24 - Asayiş

Şanlıurfa'da feci kaza! Otomobil şarampole devrildi... Çok sayıda yaralı

2024-06-14 22:13 - Gündem

GASKİ’den önemli duyuru

2024-06-19 22:06 - Elektrik ve Su

İlgili Haberler

Ruh sağlığı tedavisi gören hastaların tiyatro oyunu beğeni topladı

10:22 - Sağlık

Uzmanlardan aşırı sıcak uyarısı

09:56 - Sağlık

Uzmanı açıkladı: Çocuğun eğitimi ve okula hazırlığı doğumla başlar

09:42 - Sağlık

Yaz aylarında mantar enfeksiyonlarına dikkat

09:19 - Sağlık

“İklim değişikliği ruhsal hastalıkları artırıyor”

09:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te yıkım var!

10:35 - Gündem

YSK illerin milletvekili sayılarını belirledi

10:27 - Gündem

Gaziantep’te gündüz vakti hırsızlık pes dedirtti

09:57 - Asayiş

Yasin Tepe’nin baba acısı.!

09:53 - Gündem

Dolar Euro ne kadar oldu?

09:48 - Ekonomi