?>

TBMM Başkanı Şentop'tan deprem mesajı: Bilimsel olarak çıkartılacak sonuçlar var!

TBMM Başkanı Şentop, TÜBA'nın düzenlediği Doğu Anadolu Fay Hattı Depremleri Değerlendirme Toplantısı'nda, “Akademik çalışmaları dikkate alarak, bu yönde ihtiyaç olduğu takdirde bir takım hukuki düzenlemelerin yapılması icap edecek” dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) düzenlediği Doğu Anadolu Fay Hattı Depremleri Değerlendirme Toplantısına katıldı. Şentop, “Akademik çalışmaları dikkate alarak, bu yönde ihtiyaç olduğu takdirde bir takım hukuki düzenlemelerin yapılması icap edecek” dedi.

TÜBA, Türkiye’nin bilim stratejisine yönelik raporlamalar ve bilimsel yayın faaliyetleri gerçekleştirmek, bunları ilgili kurum ve kişilerle paylaşmak sorumluğunu yerine getirmek üzere deprem felaketlerini masaya yatırdı. Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya TBMM Başkanı Şentop ve farklı alanlardan bilim insanları katıldı. Doğu Anadolu Fay Hattı Depremleri Değerlendirme Toplantısında konu farklı bakış açılarından ele alındı.

Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye’de 11 ili ve yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bir bölgeyi etkilemişti. Türkiye’yi ve Suriye’yi içine alan depremlerin teknik açıları yanında sosyal ve ekonomik boyutları değerlendirme toplantısında ele alındı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu rapor başta olmak üzere diğer tüm araştırmalar ve saha çalışmaları toplantıda masaya yatırıldı.

“YAŞANAN BU BÜYÜK FELAKETİTEN BİLİMSEL OLARAK ÇIKARTILACAK SONUÇLAR VAR" 

TÜBA tarafından gerçekleştirilen toplantıda farklı alandan birçok akademisyenin kendi çalışmalarını ifade ettiklerini belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “6 Şubat'tan beri sahada birçok çalışma yapılıyor. Öncelikle arama-kurtarma çalışmaları vardı, onlar devam ediyor. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bir taraftan da ağırlıklı olarak akademisyenlerimiz ama yurt dışından katılanlar da var, yoğun çalışmalar yapılıyor. Yaşanan bu büyük felaketten bilimsel olarak çıkartılacak sonuçlar var. Daha sonra bu çalışmalar üzerine hukuki çalışmalar yapılacak. Ders almanın en temel şeyi bilimsel verileri net olarak ortaya çıkartmak. Burada birçok akademisyen arkadaşımız kendileri sahada da çalışmışlar. O bakımdan TÜBA’ya çok teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaların daha derinlikli olarak devam etmesinde fayda var. İçeride farklı disiplinden akademisyenler kendi çalışmalarını ifade ettiler” diye konuştu.

“AKADEMİK ÇALIŞMALARI DİKKATE ALARAK BİR TAKIM HUKUKİ DÜZENLEMELERİN YAPILMASI İCAP EDECEK" 

Daha önce çıkarılan mevzuatların incelenerek ilave tedbirler alınabileceğini dile getiren Şentop, “Dünyanın her yerinde, Türkiye’de de öyle olmuş, bu tür yaşanan büyük afetlerden sonra elimizdeki mevzuat gözden geçirilmiştir. Daha önce de yapılmış, inşaat yönetmelikleri değiştirilmiş, ilave tedbirler alınmış. Burada yapılan akademik çalışmaları dikkate alarak, bu yönde ihtiyaç olduğu takdirde bir takım hukuki düzenlemelerin yapılması icap edecek. Tabii mecliste farklı partilerin araştırma komisyonu kurulmasına yönelik talepleri var bu konu görüşülecek” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’deki Geçmiş Depremlerin Analizi ve Mevcut Depremlerin Durum Tespiti”, “2023 Doğu Anadolu Fay Hattı Depremlerinin Oluşturduğu Sorunlar ve Etkileşimi” ile “Türkiye’yi Bekleyen Olası Depremler ve Farklı Bilim Disiplinlerinin Önerileri” başlıklarında üç ana oturumdan oluşan değerlendirme toplantısına 23 üniversiteden bilim insanı katıldı. 20’nin üzerinde farklı bilim disiplininden 50’ye yakın akademisyen konuyu çok yönlü değerlendirdi.

Multidisipliner bir yaklaşımla planlanan değerlendirme toplantısında yer bilimleri ve depremlere yönelik teknik analizler derinlemesine tartışıldı. Afet yönetimi, eğitim, ekoloji ve çevre, tarım ve hayvancılık, kriz yönetimi ve iletişim, şehir planlaması, psikoloji, hukuk, halk sağlığı konularında çok boyutlu olarak deprem öncesi ve sonrası başlıklar ele alındı.

Haftanın Öne Çıkanları

RTÜK, yalan haber ve manipülasyona 'dur' dedi!

2023-02-22 15:04 - Magazin

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah'tan tepki çeken paylaşım! Sosyal medyada gündem oldu

2023-02-21 23:51 - Magazin

Tavşanlı Ziraat Odası Başkanlığı’na İsmail Akpınar seçildi

2023-02-22 10:35 - Magazin

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah'tan tepki çeken paylaşım!

2023-02-21 21:28 - Magazin

“Vali Gül’e bu açıklmayı da yaptırdınız ya, Helal olsun!..”

2023-02-17 17:33 - Gündem

Uşak Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu BİGG-USTECH projesinde imzalar atıldı

2023-02-21 15:58 - Teknoloji

Asrın felaketi sonrası yeni yapılacak konutlar için Safranbolu evleri tekniği önerisi

2023-02-21 18:02 - Teknoloji

Hasarlı konutlara hane başı 10 bin TL ödeme başladı.

2023-02-17 13:28 - Gündem

Deprem felaketi nedeniyle işçinin maaşı devletten

2023-02-18 09:51 - Ekonomi

Gaziantep’te Önce Engelli oğlunu vuran polis baba intihar etti.

2023-02-18 13:30 - Gündem

İlgili Haberler

Talas’ta yapılar sesle yıkılıyor

12:37 - Gündem

’Bursa Vakfiyeleri ve Vakıf Sergi Eserleri Fotoğraf Sergisi’ açıldı

12:21 - Gündem

TİKA, Pakistan’da Ulusal Basın Kulübü konferans salonunu yeniledi

12:25 - Gündem

Türkiye’nin toplu ulaşımdaki ilk rüzgar enerji santrali projesi adım adım ilerliyor

12:27 - Gündem

Muğlalı genç kaşif geri dönüşümle gelecek inşa ediyor

12:28 - Gündem

Günün Manşetleri

Jandarmadan öğrencilere güvenli okul eğitimi

11:19 - Gündem

Gaziantep dahil 54 ilde dev operasyon!

11:01 - Asayiş

TOBB Gaziantep KGK Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

09:57 - Ekonomi

GAÜN Hastanesi’nde organ nakli semineri düzenlendi

09:55 - Eğitim

Toplu taşımada Gaziantep imzası

09:52 - Yaşam