?>

Tedavi edilmeyen uyku apnesi diğer hastalıkları da tetikleyebiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, uyku apnesinin damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve beyin kanaması gibi pek çok hastalığa zemin hazırladığını, tedavi edilmediğinde ise erken ?

Sağlık - 3 yıl önce

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, uyku apnesinin damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve beyin kanaması gibi pek çok hastalığa zemin hazırladığını, tedavi edilmediğinde ise erken ölümlere ve sakatlıklara yol açabildiğini belirtti.

KTÜ Farabi Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, hastanenin Uyku Ünitesine başvuran Ömer Uzun'a (53), ağır uyku apnesi tanısı konularak tedavisine başlandı.

Tedavisi için iki gece hastanede gözlem altına alınan Uzun, tetkikleri yapıldıktan sonra taburcu edildi ve tedavi sürecine başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzun, hastanede yattığı ikinci gecenin, hayatındaki en mutlu anlarından biri olduğunu anlatarak, "Yıllardır şikayetlerim vardı ancak 5 yıldır dayanılmaz bir hal almıştı. Geceleri çok fazla horladığımdan dolayı sabahları kalktığımda boğazım çok ağrıyordu. Her gece 4-5 kere boğularak yataktan fırlıyordum. Eşim pek çok kez, 'Ölüyorsun kalk hastaneye gidelim.' diyordu. Gündüzler, gecelerin verdiği stres ve yorgunlukla ıstırap içinde geçerdi. Tabiri yerindeyse geceden gündüze, gündüzden geceye, yorgunluktan yorgunluğa koşuyordum." ifadelerini kullandı.

Uzun, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"İkinci gece o kadar iyi uyudum ki sabah sanki başka bir dünyada uyandım. Dünyayı daha güzel görmeye başladım. Kış mevsiminden bahara geçiş gibi hissettim. O gün, akşama kadar çalıştım, ayakta durdum ama hiç yorulmadım. Geceye kadar gayet mutluydum. Ancak kendi evimde cihaz olmadan uyuyunca her şey bitti. Yorgunluk, bitkinlik yeniden başladı. Bu süreçte, tedavi olacağıma olan umudum ve doktoruma olan güvenim beni motive etti. Tedavi sürecim henüz bitmedi ancak artık her gecem Uyku Ünitesinde uyuduğum o mükemmel uykunun hayali ile devam ediyor ve sabahları daha mutlu uyanıyorum."

"Horlayarak uyuyan insanların, güzel ve kaliteli uyuduğu sanılıyor ancak maalesef öyle değil"

KTÜ Farabi Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanlarından Prof. Dr. Yılmaz Bülbül de uyku apnesi teşhisi konan Ömer Uzun için planlanan tedavi sürecinin devam edeceğini bildirdi.

Uyku apnesi olan hastaların tedavilerinin kritik öneme sahip olduğunu ve mutlaka tedavi edilmeleri gerektiğini vurgulayan Bülbül, şu değerlendirmede bulundu:

"Halk arasında, 'horul horul ne de güzel uyuyor' diye bir söylem var. Horlayarak uyuyan insanların güzel ve kaliteli uyuduğu sanılıyor ancak maalesef öyle değil. Gece kaliteli uyku uyumayan bu insanlar, gündüz mesaide ya da okulda uyuyor. Şoförler ise direksiyon başında uyuyup trafik kazası yapıyor, marangoz elini testereye kaptırıyor velhasıl hem kendi hayatını hem de başkalarının hayatını riske ediyorlar."

Uyku apnesi hastalığında dil ve yumuşak damağın uyku sırasında geriye doğru kayarak solunum yolunun daralmasına veya tamamen tıkanmasına neden olduğuna dikkati çeken Bülbül, şunları kaydetti:

"Bu da apne sırasında kan oksijen düzeyinin tekraren kritik düzeylere düşmesine yol açmaktadır. Bu durum pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve beyin kanaması gibi pek çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Tedavi edilmediğinde ise erken ölümlere ve sakatlıklara yol açabilmektedir."

Bülbül, genellikle horlama, gündüz aşırı uyuma hali ve uykuda nefes durması şikayetleri ile başvuran hastalara Pozitif Havayolu Basıncı (PAP) tedavisi uyguladıklarını, gerekli görülmesi durumunda kulak, burun, boğaz doktorları ve diş hekimleriyle alternatif çözümler de sunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gazikent ve Karataş ilçe oluyor

2021-12-10 14:15 - Gündem

Asgari ücrette ilk rakamlar belli oldu

2021-12-09 13:07 - Gündem

Şahinbey Belediyesi'nde zabıta alımı yapılacak. Başvurular başladı!

2021-12-13 14:36 - Gündem

Okul müdürü sorumluluktan kaçtı

2021-12-10 13:34 - Gündem

Lüks rezidansta tecavüz dehşeti! Genç kızı asansöre kadar takip etti sonrası kabus

2021-12-14 10:11 - Gündem

Müge Anlı, Tatlı Sert programında aldatıldığını öğrenen Serkan Kıyak intihar etti

2021-12-13 11:59 - Gündem

Kebapçı Halil Usta’nın acı günü

2021-12-15 18:59 - Gündem

Reza Zarrab'a " Gelip kafana sıkacağım" telefonunu Gaziantep'ten kim açtı

2021-12-15 22:02 - Gündem

Gaziantep’te hangi masaj salonlarında fuhuş baskını yapıldı?

2021-12-10 15:17 - Asayiş

Gaziantep, Mezarlıklar müdürlüğünde görevli gasilhane imamının şüpheli ölümü

2021-12-12 14:35 - Gündem

İlgili Haberler

Karacan: “Vatandaşlarımızın sağlığa daha kolay ve doğru şekilde ulaşması için çalışıyoruz”

16:51 - Sağlık

2024 yılında Samsun’da 28 milyon kişiye muayene hizmeti

15:25 - Sağlık

Şehir Hastanesi’nde jakuzide doğum dönemi

14:28 - Sağlık

Sebze ve meyvelerdeki zirai ilaçlar erken menopoz riskini artırıyor

14:29 - Sağlık

Prof. Dr. Aydın, “Ülkemizde bebek ölüm hızlarında belirgin düşüşler meydana geldi”

13:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

GTB Başkanı Akıncı: “Tarım, ekonomiyi güçlendiren temel sektördür"

16:53 - Ekonomi

Gaziantep’te 1 ton 700 kilo kaçak tütün ele geçirildi: 5 gözaltı

16:43 - Gündem

GTB Başkanlarından ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

16:02 - Gündem

Güner Dağlı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı.

15:24 - Gündem

Sefa Özdemir BİK’teki görevinde güven tazeledi

15:16 - Gündem