Türkiye'nin tarım ürünleri alanında çalışmalar yapan TMO, hububat ve bakliyat gibi ürünlerdeki bitkisel gelişimi yakından takip ediyor. Şubat ayında yapılan analize göre, yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azalarak geçen yıla göre yüzde 24 azaldı.
Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yağışlardaki azalış oranı yüzde 50'nin üzerine çıkarken, Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı.
Hububatın bitkisel gelişimi açısından İç Anadolu Bölgesi'nde kardeşlenme dönemine girilirken, Konya'da sulu arazilerde hububat bitkilerinde 4-5 kardeş sayısına ulaşıldı. Üst gübreleme işlemleri başladı ve yağışların beklenmeye devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de hububat kardeşlenme dönemine geçilirken, Adıyaman'da bitkiler sapa kalkmaya başladı. Marmara Bölgesi'nde kardeşlenme dönemi tamamlanmak üzereyken, Edirne'de erken ekilen alanlarda bitkiler sapa kalkmaya başladı. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başladı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yazlık ekilişlere hazırlık yapılırken, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde arpa ve yulafta yazlık ekilişler başladı. Bitkisel gelişim hızlanıyor ve yağışların önemi artıyor. Bakliyat alanında ise kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı, nohutta ekilişler devam ederken yeşil mercimek ve mısırda ekimler sürüyor.