Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. İşte detaylar…
TÜFE'DE YÜZDE 4,53 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ
TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,53 artış kaydetti. Ayrıca, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 artış gözlendi.
ANA HARCAMA GRUPLARI DEĞİŞİM GÖSTERDİ
Şubat ayı enflasyon verilerine göre, ana harcama gruplarındaki değişimler dikkat çekiciydi. Giyim ve ayakkabı grubunda en az artış yüzde 43,44 olurken, lokanta ve otellerde ise yüzde 94,78'lik bir artış kaydedildi. Ana harcama grupları itibarıyla ise giyim ve ayakkabı yüzde 0,20 ile en az artış gösterirken, eğitim yüzde 12,76 ile en yüksek artışı yaşadı.
TEMEL BAŞLIKLARDA DEĞİŞİMLER İNCELENDİ
Endekste yer alan 143 temel başlığın incelenmesi sonucunda, 12 temel başlıkta endekste düşüş gözlendi. 6 temel başlıkta ise değişim olmazken, 125 temel başlıkta artış kaydedildi.
ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİNDE YÜZDE 70,31 ARTIŞ
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,23 artış gösterdi. Yıllık bazda ise bu artış yüzde 70,31 olarak gerçekleşti.
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Şubat ayında da artışını sürdürdü. Yıllık bazda yüzde 47,29 artış gösteren Yİ-ÜFE, aylık bazda ise yüzde 3,74'lük bir artış yaşadı. İmalat ürünlerinde ise yıllık bazda yüzde 56,71 artış kaydedildi.
Sanayinin dört sektöründe de yıllık değişimler incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 68,10 artış, imalatta yüzde 56,71 artış, elektrik ve gaz üretimi ile su temininde ise farklı oranlarda artışlar yaşandı. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimlerine bakıldığında ise ara mallarında, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında ve sermaye mallarında artışlar gözlendi.