?>

Türk doktorların uyguladığı 'kronik meme iltihabı tedavisi' tıp dünyasına örnek oldu

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde bir grup doktor, buldukları yöntemle yan etki görülmeden kısa sürede iyileştirmeyi başardıkları kronik meme iltihabı tedavisinde, literatüre girerek tıp dünyasına örnek oldu.

Sağlık - 3 yıl önce

Erzurum

Üniversitenin Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Alper, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay ve genel cerrah Doç. Dr. Erdem Karadeniz, yaklaşık 6 yıl önce hastanede yaptıkları meme konseyinde, memedeki akıntı, iltihap ve apse nedeniyle kadınların korkulu rüyası haline gelen kronik meme iltihabı hastalığının tedavisi üzerine çalışma başlattı.

Atatürk Üniversitesi Etik Kurulundan onay alan doktorlar, bu hastalıkta önceden ağızdan uygulanan veya iltihaplı bölgeye merhem sürülmesiyle (topikal) uygulanan ancak kesin sonuç vermediği halde yan etkileri de fazla olan steroid tedavisi (insan vücudunda üretilen hormon) yerine başka bir yöntem uygulamaya karar verdi.

Doktorlar bu çerçevede steroid tedavisinde uygulanan kortizonu, önceki tedavilerden farklı olarak ultrason yardımıyla tespit edilen hastalıklı memenin içine veya iltihaplı bölgeye iğneyle direkt enjekte etti.

Hekimler, kendilerinden izin alınarak 100'lerce kadın hasta üzerinde uyguladıkları yöntemle başarılı sonuç veren ve ulusal tıp camiasında kabul gören The Breast Joumal dergisinde yayınlattıkları çalışmayı, yurt içi ve yurt dışından meslektaşlarıyla paylaştı.

Literatüre giren bu tedaviyle doktorlar hem hastalara umut ışığı hem de yurt içi ve yurt dışında aynı tedavinin uygulanmasına öncü oldu.

Pof. Dr. Alper, AA muhabirine, hastanede uzun yıllardır devam eden meme konseyinde, kadınların korkulu rüyası olan ve tedavilere tam cevap vermeyen meme iltihabıyla karşılaştıklarını söyledi.

Bu hastaların tedavisi için farklı yöntem deneme arayışına girdiklerini anlatan Alper, "Pek çok tedavide vücudun hemen her yerine steroid yani lokal kortizon uygulamaları yapılıyor. Eklem hastalıklarında ve bazı lomber fıtıklarda da bölgesel steroid uygulanıyor. Tam buradan yola çıkarak 'memede de sadece oral veya topikal uygulanan steoridi memenin direkt içine verebilir miyiz, verirsek daha az dozla bunu başarır mıyız?' diye bunu 2015 yılında planladık. Etik Kurulu onayı alıp hastalara uyguladık." dedi.

Alper, çalışmayı bir süre önce dünya çapında önemli meme dergisinde yayınlattıklarını ve devam eden çalışmaların da bazı tıp dergilerinde inceleme aşamasında olduğunu aktardı.

"Çoğu hasta 3, 4, 5 uygulamada düzeldi ve tedaviyi tamamladık"

Tedaviye bölge illerin yanı sıra İstanbul ve İzmir'den de hasta geldiğini belirten Alper, "Tedaviyi ultrason eşliğinde her uygulamada yaklaşık 40 miligram steroidi meme içine perilezyonel ve intralezyonel olarak uyguladık. Daha sonra hastaların takiplerini yaptık. Çoğu hasta 3, 4, 5, bazıları ise 12'ye varan uygulamada düzeldi ve tedaviyi tamamladık." diye konuştu.

Tedavi yöntemiyle dünyaya model oldular

Alper, Erzurum'daki tedavi yönteminin, Çin'de Wuhan Üniversitesinde bir yazarın başlattığı ve dünya çapında 67 kişinin dahil olduğu konsensüs çalışmasına dahil olup önemli cerrahi dergide yayın aşmasında olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çalışmamız dünyada artık görünür hale geldi, çoğu yere örnek ve model oldu. Son 1 yılda dünyada muhtelif yerlerde benzer çalışmalar başladı. Türkiye'de ise pek çok üniversite çalışmamıza yönelik dokümanlar istedi. Vücudun her yerine uygulanan streoidi lokal olarak maksimum 10-12 dozda, toplamda 500 miligram dozla tedaviyi bitiriyoruz. Oral dozdaki tedavide ise bu oranlar çok yüksek dozlara çıkıyor. Tedavimizde yan etki yok denecek kadar az, bu tedavi açısından farklı bir açılım."

Alper, tedavide en ince dental iğne kullandıklarını ve meme içine uygulanan iğnenin ağrısının hissedilmediğine dikkati çekerek, "Bu tedavi hedefe yönelik nokta atışı sağladı. Sorunlu bölgeye ilacı verince ilacın hem lokal dağılım hem de lenfatik akımla dağılımında daha etkili olduğunu ortaya koyduk. Hastaların tedavi süreci önceden daha uzunken şimdi daha kısa ve etkin oldu." dedi.

"Kadınlarımız bu durumu basit apsedir ya da iltihaptır diye geçiştirmesin"

Meme ve endokrin cerrahisi üzerine ağırlıkla çalışan Prof. Dr. Akçay da "İdiyopatik Granülomatöz Mastit" denilen kronik meme iltihabının, memede kızarıklık, akıntı, ağrı ve apse ile görüldüğünü anlatarak, "Bu hastalık daha çok doğum yapmış kadınlar ile menopoz öncesi genç kadınlarda görülüyor. İlk kez 1972'de tanımlanmış ama son 15 yılda yaygınlaştı. Çoğunlukla Asya ülkelerinde, ülkemizin ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde endemik olarak görülen hastalık." ifadelerini kullandı.

Biyopsiyle tanı koyup tedavi ettikleri hastalığın sebebinin dünyada bilinmediğini aktaran Akçay, şunları kaydetti:

"Hastalığın sebebi bilinmediği için tedavisi de sıkıntılı, özellikle kanseri de taklit eden hastalık. Kadınlarımız bu durumu basit apsedir ya da iltihaptır diye geçiştirmesin. Mutlaka genel cerrah, aile hekimine görünsün, yoksa bu hastalık 8,10,12 ve 14 yıl sürüyor. Bazı hastalar memesini kaybediyor, bunlar olmasın. Erken tanıyla tedavi yönüne gidilmeli."

- "Streoid enjeksiyon tedaviyle artık cerrahiye ihtiyaç kalmadan hastalar şifa buluyor"

Doç. Dr. Karadeniz de kronik meme iltihabının otoimmün hastalık olduğunu anlatarak, "Cerrahide iltihap gelişen memenin lokal bölümü ya da tamamı alınır. Cerrahiye nadir de olsa başvurduğumuz oluyordu fakat son dönemde özellikle streoid enjeksiyon tedaviyle artık cerrahiye ihtiyaç kalmadan hastalar şifa buluyor." dedi.

Memede iltihap, delik ve akıntıdan dolayı hastaların psikolojisinin bozulduğunu dile getiren Karadeniz, "Biz sadece steroidlerin yeni bir tedavi şeklini geliştirdik, yani vücudun diğer yerlerine uygulanan şeklini memede yaptık. Steroidin uzun dönem kullanılmasına bağlı hastalarda ciddi yan etkiler görülüyordu, bu tedavisiyle artık hastalarda yan etki görülmüyor. Çok daha düşük dozlarla yüksek başarı elde ettik. Tedavi yeni olmasına rağmen gelecek için umut vaat ediyor." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te öldüresiye dövülen bebeğin annesi konuştu

2021-11-30 13:27 - Gündem

Gaziantep'te 2 aylık bebeği öldüresiye döven cani babanın ifadesi ortaya çıktı!

2021-12-01 12:17 - Gündem

Cani baba tutuklandı

2021-11-30 14:18 - Gündem

Gaziantep'te fıstık bahçesinde yanmış otomobille toprağa gömülü iki erkek cesedi bulundu

2021-11-27 13:52 - Gündem

1 aylık bebeğini önce kesti sonra yaktı

2021-12-01 17:44 - Gündem

İşte, Gaziantep'te 2 Kişinin Ölümüyle sonuçlanan vahşi cinayetin ayrıntıları

2021-11-27 16:54 - Gündem

Gaziantep'teki vahşi cinayetin perde arkasından yasak aşk çıktı

2021-11-28 14:08 - Asayiş

Son Dakika...Gaziantep'teki Olaya Yayın Yasağı Getirildi

2021-11-30 18:33 - Gündem

Gaziantep’te Bahçeye uçan taksinin şoförü hayatını kaybetti

2021-12-03 11:01 - Gündem

Benzin ve motorine 2 TL indirim yolda

2021-12-01 11:44 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (26.12.2024)

16:59 - Sağlık

Bitlis’te 27 bin öğrenci sağlık taramasından geçecek

16:46 - Sağlık

Yeni yıl yemeğinde bunlara dikkat edin

16:18 - Sağlık

Emekli hemşire, bağışlanan organlarıyla 6 hastaya umut oldu

14:27 - Sağlık

Elazığ’da toplum temelli ruh sağlığı hizmeti toplantısı

13:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başarılı akademisyen Doç. Dr. Barış Türkiye’ye temsil etti

17:57 - Gündem

Okan Buruk, DHA Haber Merkezi'nin konuğu oldu; çarpıcı açıklamalarda bulundu

17:47 - Spor

Gaziantep'te ölen 29 kişi defnedildi! (26.12.2024)

17:37 - Defin Listesi

Şahinbey Belediyesi dar gelirli ailelerin hayallerini gerçekleştirdi

17:13 - Gündem

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (26.12.2024)

16:59 - Sağlık