?>

Türkiye, buğday için Hindistan'ın kapısını çalıyor

Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan, buğday ihracatına başlamak için Mısır, Türkiye, Çin, Bosna, Sudan, Nijerya, İran gibi ülkelerle görüşmelerde bulunuyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Evrim KÜÇÜK

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve ardından Rusya'ya yönelik batı yaptırımları Karadeniz bölgesinden buğday ihracatını olumsuz etkileyerek başta Afrika ve Batı Asya olmak üzere birçok ülkede gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Rusya ve Ukrayna’ya gebe kalmamak için birçok ülke alternatif tedarikçi arıyor. Bu da dünyanın önemli buğday üreticilerinden Hindistan için büyük bir fırsat yarattı. Geçtiğimiz hafta en büyük ithalatçı Mısır’da büyük bir ihale alan Hindistan’ın Türkiye, Çin, Bosna Hersek, İran, Nijerya ve Sudan ile de görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Küresel stokun yüzde 9’una sahip

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına ve küresel stokların yaklaşık yüzde 9'una sahip olmasına rağmen geleneksel olarak büyük bir buğday ihracatçısı olmayan Hindistan, savaşın yol açtığı küresel buğday krizinde stoklarını devreye soktu. Önemli bir buğday ihracat üssü haline gelen Hindistan 2021/22 mali yılında ihracatını 2.1 milyon tondan tüm zamanların en yüksek seviyesi 7.85 milyon tona çıkardı. Sadece Nisan-Ağustos döneminde geçen yıla oranla yüzde 50 artışla 4 milyon tonluk ihracat anlaşması yaptı. Tüketimini karşılamak için büyük ölçüde Ukrayna buğdayına bağımlı olan Mısır, İran, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelere buğday tedarik eden Hindistan’ın birkaç gün önce Mısır tarafından önemli bir tedarikçi olarak onaylandı. İç talebi karşılamak için geleneksel olarak ucuz Ukrayna ve Rus buğdayına güvenen Mısır, Madhya Pradesh, Punjab ve Maharashtra'da yaptığı incelemeler sonrasında Hint buğday çeşitlerini onay verdi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili Hindu Business’a yaptığı açıklamada, Hindistan'ın şu anda “Mısır, Türkiye, Çin, Bosna, Sudan, Nijerya, İran dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle buğday ihracatına başlamak için görüşme halinde” olduğunu söyledi.

Yılda 12 milyon ton ihracat yapabilir

Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal, attığı bir tweet ile “Hintli çiftçiler dünyayı besliyor. Mısır, Hindistan'ı buğday tedarikçisi olarak onayladı. Dünya, istikrarlı bir gıda arzı için güvenilir alternatif kaynaklar ararken, Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti devreye giriyor. Çiftçilerimiz tahıl ambarlarımızın taşmasını sağladı ve biz dünyaya hizmet etmeye hazırız.” dedi.

Ülkenin 2022-2023 döneminde ihracatını büyütmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Piyasadaki işlemciler, arz sıkışıklığının devam etmesi halinde gelecek satış yılında Hindistan’ın 11-12 milyon ton ihracat gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

Yüksek taban fiyat ile üretim teşvik ediliyor

Hindistan, dünya genelinde pirinç ve buğday üretiminde ikinci ve baklagillerde ön sırada yer alıyor. Hindistan hükümeti; yeni çeşitler ve üretim teknolojileri, örneğin tohum, zararlılarla mücadele gibi konusunda araştırma, geliştirme ve çiftçileri eğitme faaliyetlerine önemli kaynaklar ayırıyor. Hem merkezi hükümet hem de eyalet yönetimleri buğday gibi ürünler için su, gübre, tohum, enerji, sulama, kimyevi maddeler ve tarım kredileri gibi girdilerde çiftçileri destekliyor. Hindistan’da buğday üretimi, son beş yılda büyüyen ekim alanları ve verimlilik sayesinde artıyor. Taban fiyatların yüksek olması sayesinde, buğday ekilen eyaletlerde sulanan arazilerde buğday tercih ediliyor. Kışın ekilen mısır, baklagiller, yağlı tohum ve diğer tahıllara kıyasla daha istikrarlı verime sahip olmasından dolayı çiftçiler buğdaya rağbet gösteriyor. Son on yılda buğday ekim alanları 29-31.6 milyon hektar arasında gerçekleşti. Temmuz 2021-Haziran 2022 döneminde üretimin 111,32 milyon ton ile rekor seviyede gerçekleşmesi bekleniyor.

Ton fiyatı 350 dolar ile rakiplerinden daha ucuz

Hindistan’ın düşük ihracat fiyatı avantajına sahip olduğu belirtiliyor. Avustralya, Kanada, AB ve ABD fiyatı ile karşılaştırıldığında fiyatların daha düşük olduğu görülüyor. S&P Global Platts tarafından yapılan bir analize göre Hindistan’ın ihracat fiyatı ton başına 350-360 dolar civarında. Avustralya beyaz buğdayının satış fiyatı 11 Nisan’da 387 dolar olurken, AB %11.5 proteinli buğdayın fiyatı 394 dolar/ton FOB olarak gerçekleşmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Kilis’te Bayramlıklılar Hayırsever Yaşar Aktürk’ten (Berber Yaşar)

2022-04-14 19:39 - Gündem

Gaziantep’te korkunç olay! Kazayı yapan Nizip borsa başkanının oğlu!

2022-04-12 23:21 - Asayiş

Ezgi Yiğit, Sonsuzluğa Gözyaşlarıyla Uğurlandı

2022-04-13 15:46 - Asayiş

Gaziantepli başarılı bürokrat Faruk Gözübüyük’e önemli görev.

2022-04-13 14:38 - Gündem

Şekşeki tatlısı nasıl yapılır? Şek şek tatlısı tarifi...

2022-04-15 13:53 - Yaşam

Yeni Sevgilisiyle İlk Kez Görüntülendi

2022-04-14 19:34 - Magazin

'Yaz kızıyım' diyen Yasmin Erbil, bikinili pozunu paylaştı

2022-04-13 16:04 - Magazin

Mahsun Kırmızıgül'ün eski eşi Ece Binay'dan ihanet açıklaması

2022-04-15 10:21 - Magazin

5 aylık hamile Demet Evgar, karnı burnunda pozlarını paylaştı

2022-04-19 07:45 - Magazin

Samsak döveci krizi! İki müzisyen Elif Buse Doğan ve Serkan Çağrı'nın arası açıldı

2022-04-14 10:06 - Magazin

İlgili Haberler

Erciyes Anadolu Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları devam ediyor

22:06 - Ekonomi

Yaş mama sektöründe ithalatı ortadan kaldıracak proje: Dünyanın merkezi global pazarda yerini alacak

20:07 - Ekonomi

CHP Genel Başkanı Özel’den TÜRK-İŞ’e ziyaret

19:27 - Ekonomi

İZTO Başkanı Özgener: "İzmir Türkiye’nin gerisinde kaldı"

19:33 - Ekonomi

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

18:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emmanuel Boateng resmen Gaziantep FK'da

22:28 - Spor

GGC eski Başkanı Kocaman’ın hukuk başarısı.

21:40 - Gündem

Süper Lig'de 5 haftalık program açıklandı!

21:18 - Spor

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın Baba acısı

21:03 - Defin Listesi

Gaziantep’te 26 Aralık’ta Elektrik Kesintisi! İşte Etkilenecek Bölgeler ve Saatler

18:57 - Elektrik ve Su