?>

Türkiye’ye iadesi yapılan 897 tarihi eser sergide yerini aldı

"uluslararası kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele günü" 14 kasım'da ankara anadolu medeniyetleri müzesinde açılan "kaçış yok" sergisiyle kutlandı.

Kültür - 1 yıl önce

"Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü" 14 Kasım’da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde açılan "Kaçış Yok" sergisiyle kutlandı.

"Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması için Alınacak Tedbirlerle İlgili 1970 UNESCO Sözleşmesi”nin yıldönümü olan 14 Kasım tarihi; UNESCO’nun 2019 yılında düzenlenen 40. Genel Konferansı sırasında "Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü" olarak kabul edilen günün önemine binaen yurt içinde kolluk kuvvetlerinin çalışmalarıyla ele geçirilen eserler "Kaçış Yok/No Way Out" isimli sembolik bir sergide gösterildi.

Sergide, İngiltere’den iadesi sağlanan Herakles heykeli ile Hırvatistan’ın Anadolu Operasyonu ile yakaladığı, Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının Türkiye’ye ait olduğu kanıtlanan sikkeler ve İskoçya’dan getirilen Altın Taç Türkiye’ye iadesi sağlanan 807 eser arasında en çok dikkat çeken eserler oldu.

Kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadeleye adanmış bu uluslararası günde, çalışmalarda taviz vermeden ve kararlı bir şekilde rol alan kurumlar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde düzenlenecek törende bir araya geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, şube müdürlüğünden daire başkanlığı seviyesine yükselttiği Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının yetkilerinin artırılmasının dairenin etki alanını genişlettiğini belirten İnceciköz, "İşbirliği halinde gerçekleşen çalışmalar sayesinde 2023 yılında toplam 3 bin 16 eseri Türkiye’ye getirdik" dedi.

İnceciköz, yurt içinde emniyet ve jandarma birimleriyle gerçekleştirilen ve kıvanç vesilesi olan pek çok operasyona ve savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmalara teknik destek sağladıklarını vurguladı.

Yurt dışında yakalanan eserlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı sayesinde derhal müdahale edebildiklerini anlatan İnceciköz, "Gümrük muhafaza birimlerimizin hassasiyeti ile kültür varlıklarımızın yasa dışı olarak ülkemizden çıkarılmasına engel olduk. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 200’den fazla müzemizde, 40’a yakın Bölge Koruma Kurullarımızla, laboratuvarımızda görevli uzmanlarımızla kültür varlıklarının yeniden korunması için faaliyetlerimizi sürdürdük" diye konuştu.

Kendi topraklarımıza ait olan eserlerin başka diğer ülkelerde alınıp satılmasının çok üzücü olduğunu ifade eden İnceciköz şu sözleri kaydetti:

"Ülkemizin kültür varlıklarının yurt dışında çeşitli sebeplerle bulunuyor olması, bunlara maddi değer verilip al sata uğraması bizim için üzücü. Biz kararlılıkla kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ediyoruz. Son dönemde oldukça başarılı işlere imza attık. Bu eserleri Türkiye’ye getirmek kolay değil. Her bir arkadaşımız, gece gündüz demeden bu eserlerin ülkemize ait olduğunu kanıtlamak için ciddi emek veriyor. Keşke herkes farkında olsa da bu eserlerimiz hiç yurt dışına kaçırılmasa. Böylesine büyük mücadeleyi hep beraber verirken bile UNESCO 1970 Sözleşmesi’nden doğan sorumlulukları yerine getirmiş oluyoruz. Bu sözleşmenin 53. yaşını kutladığımız bugün de gayretlerimizi daha çok artırmak, konunun yalnızca bir kültür konusu değil memleket değeri konusu olduğunu da hatırlatmak istedik. Gelecek seneden itibaren bu önemli günü, kültürel mirasımızın korunmasında fayda sağlayan tüm kurumlarımızın, o yıl ile öne çıkan çalışmalarının taçlandırıldığı küçük bir ödül takdimi olarak idrak etmeyi planladığımızı da sizlerle paylaşmak isterim."

İnceciköz, serginin ziyaretçilerle buluşması için Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğüne çalışmaları için teşekkür etti.

Ayrıca "Kaçış Yok" sergisi 1 ay boyunca Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaretçilere açık olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Genç kız kafasına sıkarak intihar etti.

2023-11-12 19:07 - Asayiş

AK Parti’de aday adaylığı son başvuru ve Temayül yoklama tarihleri değişti

2023-11-13 20:05 - Siyaset

Son dakika: AK Parti'de aday başvuruları bugün başladı

2023-11-09 11:38 - Siyaset

Şahinbey Ampute Avrupa’nın en büyüğü. Şampiyonlar ligi şampiyonu oldu.

2023-11-12 22:15 - Spor

Gaziantep'te ölen halıcı kavgayı ayırmak istemiş

2023-11-09 14:09 - Asayiş

Deprem bölgesinde yapılacak 100 bin çelik köy evi için ihaleye çıkılacak

2023-11-11 00:57 - Gündem

ŞanlıDer’den AK Parti’de gövde gösterisi.

2023-11-11 20:18 - Siyaset

Girne’nin tanınan simalarından Hüseyin Esengöl‘ün vefatı sevenlerini üzdü

2023-11-09 19:07 - Gündem

Sıcaklık çakılıyor! Meteoroloji'den hava durumu uyarısı

2023-11-08 06:52 - Gündem

Evinin önünde bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

2023-11-11 11:40 - Asayiş

İlgili Haberler

Herkes İçin Turizm Derneği üyeleri Manisa’da ağırlandı

20:27 - Kültür

Aydın Kitap Fuarı’na katılan vatandaşlar Başkan Çerçioğlu’na teşekkür etti

19:34 - Kültür

Kuyucak’ta pehlivan develer şampiyonluk için güreşti

19:11 - Kültür

Kültür ve sanatın kalbi Kütahya’da attı

18:57 - Kültür

Ceylan Karavil Park Alışveriş Merkezi’nde imza günü

16:18 - Kültür

Günün Manşetleri

Gaziantep’te 420 İşçi Hakları İçin Yağmur Altında Eylemde

22:03 - Gündem

Saadet Partisi Kongresinde Delegeler Arasında Arbede Yaşandı

21:59 - Siyaset

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu’ndan Öğretmenlere Sporla Kutlama

21:53 - Gündem

Gaziantep’te Aşırı Yağış Zincirleme Kazaya Yol Açtı: 4 Yaralı

21:46 - Asayiş

Gaziantep’te 25 Kasım’da elektrik kesintisi olacak bölgeler

21:40 - Elektrik ve Su